loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Hükümetler devleti yönetmek için gelirler, devlet olmak için değil

Kılıçdaroğlu: Hükümetler devleti yönetmek için gelirler, devlet olmak için değil
Tarih: 22.06.2018 - 14:25
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Tokat’ta sivil toplum temsilcilerine seslendi. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada ekonominin kötü bir durumda olduğunu belirterek "Tarımı üzerine egemen güçlerini büyük bir oyunu var. Batı'da 81 milyonluk Türkiye'yi kim besleyecek kavgası var." dedi. ...

Kılçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
 
Anayasa'nın 173. maddesi esnafı koruyucu tedbirler alır. Son 16 yılda esnafı koruyan ne tedbir alındı? Doğruları konuşmak zorundayız. TESKOMB diye kuruluşlar bir parça fazile esnafa kredi vermeye çalışır.  Başındaki adamın maaşı 52 bin lira bakan, başbakandan fazla maaş alıyor. Aylık almasın demiyorum. Makul bir aylık alsın. 52 bin lira çok büyük bir para. Kimin sırtından alıyor?
 
Esnaf 25 yıl prim ödemek zorundadır. Emekli aylığı bağlansa 840 lira bağlanır. 2008'den önce emekli olmak isitoyorum deseydi 1800 lira alacaktı. Her ay 1000 lira kesildi. Reform diye kesildi. 1644 bin emekli 1500 liranın altında emekli maaşı alıyor... En düşük emekli maaşını 1500 lira yaparsanız emekli biraz daha rahat nefes alır. 

Sendikalar da mağdur. Şeker fabrikaları da gitti. Şeker fabrikalarının satılmasını asla doğru bulmuyoruz. Elden çıkaracaklar görünen o. Tıpkı diğerlerini nasıl elden çıkardılarsa bunları elden çıkaracaklar.

İşçinin durumu... İşçi bugün en düşük primden emekli olsa 718 lira bağlanır. 2008'den önce başvursaydı, 1800 lira alacaktı. Peki devasa sendikalar itiraz ettiler mi ? Bu işçilerin emeklinin hakkını kim savuncak. 

500 bin taşeron işçisine kadro vermek zorundayız. Onların da hakları olmalı, sendikalı olmalı. Ama bunların hiçbirisi yok.

Çiftçinin durumu hiç parlak değil. Buğday yulaf dışardan alınıyor.... 16 yıl önce bu ülke kendi kendine yeten bir ülkeydi. Türkiye'nin tarımı üzerine egemen güçlerini büyük bir oyunu var. Şuan Batı'da 81 milyonluk Türkiye'yi kim besleyecek kavgası var.

Dışardan tütün getiriyoruz. Yabancı sigara içiyoruz. Bu ülkeyi bu hale kim getirdi? Bizde canlı hayvan mı yoktu. Türkiye'nin tarım ürünü ihracaatı 17 milyar dolar.

Yarın sandığa elinizi vicdanınıza koyarak gidin. Bu seçim normal siyasi parti seçimi değil. Ya demokrasiden ya da tek adam rejiminden yana oy kullanacağız.

Kimse telefonla konuşamıyor. Hak arayamıyor. Bu mu demokrasi.

Uyanmamız lazım, toplu narkozdan çıkmak zorundayız. Dünyanın hiçbir ülkesinde kimse tek kişiye teslim edilemez. Türkiye'nin büyük değişime ihitiyacı var. Bir ülkeyi geri bıraktırmak için işgal etmenize gerek yok eğitimi bozmanız yeterli.

Matbaa bize geç geldi diyoruz erken gelsse ne olur kitap okuyacak insan yok. Eğitim körelirse ülke körelir. Bakana göre eğitim politikası değişiyor  Bir siyasi parti tek başına oturup müfredat hazırlayamaz. O yüzden Mili Eğitim Bakanlığı diyoruz. 5 vekil Milli Eğitim'le ilgili kanun teklifi veriyor hiçbiri eğitimci değil. Eğitimi düzeltmek zorundayız, yoksa bir kuşak yok olacak. 

Türkiye'nin kendisine yeni yol haritası çizmesi lazım. Katma değeri yüksek ürün üretmek zorundayız. Katma değeri yüksek ürün üretmenin tek yolu üniversitenin bilgi üretmesi.

Sosyal devlet çöktü. 16 yılda 17 milyon yoksulumuz var. Yoksulluğu 1 yılda bitirmek mümkün. Getirsinizi aile sigortasını yoksulluğu bitirirsiniz. 2019'da net asgari ücret 2200 lira olacak. Kim kazanacak esnaf kazanacak. Orta sınıfı zenginleştirmiş olursunuz.

Dedik ki en düşük emekli maaşı 1500 lira olmalı. Parayı  nedreden buşlacaksınız dediler. Para var. 16 yılda dışarıya ödenen faiz 151 milyar dolar. Dış güçler diyorlar. Erdoğan gitti, sonra Mehmet Şimşek gitti. Niye gittiler? Yalvarıyorlar borç para verin. Açıklıyor 24 Haziran'dan sonra düşüreceğiz diyorlar. Şimdi yap. Bu düzen böyle devam ederse bunun faturasını millet çekecek. İçeriye de faiz ödediler. 687 milyar faiz. Tefeciye gelince para var esnafa ,işçiye gelince para yok.

79 yılda 713 milyar dolar para harcadılar. Yol köprü limalar uçak fabriklakarı kurdular Türk Telekomu yaptılar…. Son 14 yılda 2 trilyon 94 milyar dolar harcadılar. Nereye gitti bu para? Köprü ve havalimanı bu para dahil değil. Çünkü yap işlet devretle yapıldı.

Bütün dünyada vergi zor alıma dayanır.  Ama her kuruşun hesabı verilir. Bunun adı demokrasidir. Hesabını vermezse bunun adı da diktatörlüktür. Zorla vergi alır hesabını vermezseniz bunun adı diktadır. 

Dikta yönetimlerinin özeliği nedir. Demokrasiler hükümetler devleti yönetmek için gelirler devlet olmak için değil. Devlette liyakat sistemi vardı. Bakan başbakan olmak için ilkokul diploması iyi hal kağıdı. Hükemet devlet oldu. Ne liyakatı diyor.

Yargıtay üyesi siyasi lideri destekliyor. Bir danıştay üyesi bir eleştiriyi haysiyetin varsa isitifa edersin tarafzı olması. Lazım. bunlar yok. Devleti yeniden inaşaa etmemiz lazım.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları