loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu sorulara cevap verdi

Kılıçdaroğlu sorulara cevap verdi
Tarih: 30.03.2015 - 13:49
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. CHP'nin önde gelen isimlerinin ön seçimde arka sıralarda kalmasına ilişkin soruya Kılıçdaroğlu, "Güzel bir ön seçim yaptık. Mutluyum… Hayırlı olsun diyorum" dedi.

İşte Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları:

Kan kaybediyor Türkiye, ekonomik konuda da kan kaybediyor. Bu ülkede dışişleri bakanı kim hiç hatırlayan var mı? Nasıl bir ülke olduk biz? Herkesle kavgalı, dış politikanın milli olması lazım. Yani muhalefetinde destek vermesi lazım. Çünkü dış politika ülkelerin çıkarları üzerine inşa edilir. Ama maalesef siz mezhep endeksli bir politika güderseniz Ortadoğu bataklığının bir parçası olursunuz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Millet diyorlardı değil mi, millet, millet, millet. Bu 550 vekili kim seçti? Millet seçti. Nasıl şimdi bekleme odasına aldı? Kim aldı millet mi aldı? Milleti sadece kendisi olarak gören bir anlayış demokrasiye en büyük zararı veren anlayıştır. Herkesin oturup düşünmesi lazım. Türkiye’nin geldiği nokta iyi bir nokta değil. Dünyanın sorunu var Türkiye’de, işsizlik yoksulluk sorunu var 29 milyon insanımız. 2 milyon Suriyeli burada, esnafın sorunları var. biz bunları unuttuk bir kişiye göre rejim oluşturmaya çalışıyoruz. Nasıl bir başkanlık sistemi? ABD’deki gibi olmasın başka yerdeki gibi olmasın bize uygun başkanlık sistemi olsun. 200 yıllık parlamenter sistem tecrübemiz var. Sorunları var mı var, neden kaynaklanıyor bu 12 eylül darbe yasalarında var. Gelin değiştirelim, çoğulculuktan niye korkuyoruz? Hepsine hayır dendi. Bir kişiye göre rejim oluşturacağız. Bu toplumun buna izin vereceğini sanmıyorum.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK

Örtülü ödenek başbakanın namusuna teslim edilen bir paradır. Ancak ve ancak milli menfaatler için kullanabilir. Kullanacak kişinin de sorumluluğu vardır. Bütçeyi getiren başbakandır. Parlamentoya hesap verme yükümlülüğü var. Sorumlu olan başbakandır. Örtülü ödeneğinin kullanımının bir kısmını cumhurbaşkanına devrediyorsunuz. Sorumluluğu var mı? Hayır, anayasaya göre yok. Peki sorumluluğu olmayan bir kişiye neden örtülü ödenek kullanımını veriyorsunuz?

Öyle olaylar olacak ki, başbakanın bile haberi olmayacak. O olayları finanse etmesi cumhurbaşkanından. Kağıttan başbakan mı bu başbakan? İlkokul öğrencisi mi bu başbakan? Sorumluluk üstlenen kişi kim? Yasalara göre başbakan. Cumhurbaşkanı örtülü ödeneği nerede kullanılacak? Büyük ihtimal kaçak sarayın yapımında. Hadi istihbarat işlerinde kullanılacak diye düşünelim, MİT kime bağlı? Başbakan’a, Genelkurmay emniyet istihbarat Başbakan’a, cumhurbaşkanına bağlı.

CHP’DE ÖN SEÇİM

Madem ki seçilen kişiye milletvekili diyoruz, milletin vekilini milletin kendisi seçsin. CHP çok önemli bir adım attı. Ben genel başkan olarak şunu önerdim. Gençlere ve kadınlara önem verin. Madem ki nüfusun yüzde 50’si genç. Onlara siyasette imkan sağlayalım. Listeler bu çerçevede büyük ölçüde oluştu. Siyasette yeni atmosfer yeni insanlar olmalı. Biz bunu becerebildiysek bütün siyasi partilere de örnek olsun. Onlar da ön seçim yapsınlar. Bir demokrasi şöleni oldu. Elazığ’a gittim, bütün billboardlarda iktidar partisinin adayları vardı. Onlarda ön seçim mi var dedim, yok dediler. Eğer masa başında ben milletvekili adaylarını belirleyeceksem onun adına demokrasi denmez. Neye göre belirleyeceğim? Arkadaşım olacak, yeğenim olacak, başka bir şey olacak. Biz bundan çıktık, güzel bir ön seçim yaptık. Mutluyum… Hayırlı olsun diyorum.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları