loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: YSK'da yuvalanan bir çete arzu ettikleri sonucu ilan etti

Kılıçdaroğlu: YSK'da yuvalanan bir çete arzu ettikleri sonucu ilan etti
Tarih: 16.04.2018 - 12:04
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir'de düzenlenen 'Eğitimde Adaleti ve Geleceği Düşünmek' Sempozyumu'nda konuştu. Zorunlu eğitimin parasız olması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu "Belli bir aşamadan sonra okuldan terkler başlıyor. Aile, çocuğun eğitiminin maliyetini karşılayamıyor" dedi. ...

Yıldönümü dolayısıyla 16 Nisan'daki referandumuna da değinen Kılıçdaroğlu referandum sonucu ie ilgili olarak "İstedikleri başarıyı ede edemediler. YSK'da yuvalanan bir çete arzu ettikleri sonucu ilan etti" yorumunda bulundu. 

'Eğitimde Adaleti ve Geleceği Düşünmek' Sempozyumu'nda konuşan Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Acı bir haber aldık. Şırnak’ta 3 şehidimiz var. Her zaman söyledim 2002'de terörsüz bir Türkiye teslim aldılar. Ama bugün anneler yine ağlıyor, yine şehitlerimiz var. Birilerinin bunun hesabını vermesi lazım. Terör örgütleriyle işbirliği yaprak terörü sonlandıracağını düşünenlerin Türkiye’yi hangi felaketle karşı karşıya getirdiği ortada.

İstedikleri başarıyı ede edemediler. YSK'da yuvalanan bir çete arzu ettikleri sonucu ilan etti. O kadar hızlı ilan ettiler ki atı alan Üsküdar'ı geçti demek zorunda kaldılar. Ne o at Üsküdar’ı geçti ne millet bunu içine sindirdi. mühürsüz seçim yıl dönümünü. 2019’da sandıklara gideceğiz cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız. Demokrasiden yana olan bütün güçler işbirliği yaparak bu süreci aşacağız.  Ülkeye demokrasiyi özgür irademizle getireceğiz.

Eğitim’de OECD  verilerine göre bugünün çocuklarını yüzde 65'i çalışma yaşına geldiklerinde günümüzde henüz alanı tanımlanmamış icat edilmemiş işlerde çalışacaklar.  Bu eğitim bilim teknolojideki hızlı değişimi bize gösteriyor.

Okula gidiyorsunuz mezun olduğunuzda yeni alanlar çıkıyor, siz eğitimini almamış oluyorsunuz. Bizler çocuklarımıza yaşam boyu eğitim önemini anlatmak zorundayız. Eğitimin sınıf atlamak demek olduğunu söylemeliyiz. Anadolu'nun kuş uçmaz kervan geçmez köyünde eğitim gördüm.  Üniversiteye giden 7 kardeşten bir tek benim. Cumhuriyet’in kurucusuna minnet duydum.  Cumhuriyet bize eğitim fırsat  eşitliği verdi bize aydınlanmayı getirdi.

Bilim teknolojideki hızlı değişim kaynağını üniversitelerden alır.  Susturulan üniversiteler bilgi üretemezler.  Bir ülkeyi geri bıraktırmak için işgal etmeye gerek yok, eğitim sistemini allak bullak ederseniz o ülkeyi geri bırakmanız için yeterli.

Her vatandaşımın bu gerçeği bilmesi lazım.  Eğitim üzerinde bu kadar oynanmasının arkasındaki gerçekleri bilmesi lazım.

Teknoparkların  teknokentlerin silikon vadilerinin kuruluş nedeni budur. Yetenekli insanlara bilim insanlarına mühendislere, demokrasisi, ekonomisi gelişmiş ülkeler kapılarını sonuna kadar açıyorlar. Katma değeri yüksek olan ürünleri ağırlıklı olarak bu ülkeler üretmeye başlıyorlar. Türkiye’de çocuklarımızı alıp eğiteceğiz, onlara yetenek kazandıracağız ve o çocuklarımız, demokrasisi ekonomisi gelişmiş o ülkelere gidecekler. Dünya böyle bir açmazla karşı karşıya. Bu açmaz katma değeri yüksek ürünler üreten ülkelerin tekel olmasına yol açacak.

Bizler fırsat eşitliği içinde Aziz Sancarı da Çoban Süloyu da yetiştirdik. Sadece kendileri değil aileleri de sınıf atladı. Bu sınıf atlama süreci köreltiliyor. Eğitimi bir partiye militan yetiştirmek için programlarsanız ülkenin geleceğini ateşe atmış olursunuz.  Yaşadığımız süreçlerden biri bu.

Cumhuriyeti kuranlar eğitime ve öğretmene olağanüstü önem vermişlerdir. Savaş meydanlarında cepheden Gazi Mustafa Kemal Maarif Konferansı’na katılmıştır.  Bir liderin eğitime verdiği önemi bundan daha iyi anlatan bir örnek yoktur.

Önce Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalıdır. Öğretmenleri devlet memurları yasasından çıkarmak zorundayız. Öğretmeni toplumun en güvendiği sınıf olarak tanımlamalıyız.  Kadrolu, sözleşmeli öğretmen ayıbına son vermeliyiz. Çalışmalarını yapıyoruz. Taslağımız hazır olduğunda bütün paydaşlara göndereceğiz. Zorunlu eğitim kesimlikle parasız olmalı. Öğrencinin ayakkabısından, gömleğine her şeyin devlet tarafından karşılanması lazım.  Eğitimin belli bir aşamasından sonra okuldan terkler başlıyor. Aile, çocuğun eğitiminin maliyetini karşılayamıyor. Tüm harcamaları devlet karşılarsa çocuk eğitimi tamamlayacaktır. Amaçlarımızdan biri bu. Taşımalı eğitime son vereceğiz.

En geç 2 yıl içinde hiçbir öğrenci benim yurdum yok, demeyecek. Birer, ikişer kişilik oda, sıcak su, internet odalarda olacak. Anne baba çocuğum üniversiteyi kazandı, nerede kalacak diye düşünmeyecek.

Çalışırken bin lira alıyorsanız emeklilikte 500 liraya düşerce acı yaşarsınız. Öğretmen arkadaşlarımız emekli olduklarında gelirlerinde, yaşam standartlarında büyük düşüş oluyor. Bütün öğretmenlere 3600 ek göstergeyi getirmeliyiz. Madem öğretmen başının tacı, ay başını nasıl getireceğini düşünmesin.

Herkese az para verebilirsiniz ama öğretmene hakkı olan parayı vereceksiniz. Okul aile birliklerimiz var. Hepsini yasal statüye kavuşturacağız. Her okulun bir bütçesi olacak, okul aile birlikleriyle birlikte yapacaklar. Öğretmenlerin mesleğe alınması, atanması, siyasi tercihe göre öğretmen atanmaz. Öğretmen her tarafta göreve hazırdır. Mesele liyakat esasına göre yapılması.

Bütün organize sanayi bölgelerinde yatılı meslek liseleri kuracağız. Öğrenci gelecek, ailesine yük olmayacak. Okulların yönetimini MEB ve organize sanayi bölgesi birlikte yapacak. Finansların tamamı organize sanayi tarafından karşılanacak.

Ekonomide ciddi sorunlar yaşıyoruz. İktidar bir avuç tefeciye para ödüyor. Toplumsal barış sağlanamadı. Demokraside ciddi sorunlarımız var. Ana aktör sorunumuz eğitim.

 

 

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları