loading
close
SON DAKİKALAR

KKTC'de ikinci tur

KKTC'de ikinci tur
Tarih: 25.04.2015 - 11:05
Kategori: Dünya

KKTC’de yarın yapılacak ikinci turda Eroğlu ile yarışacak bağımsız aday Mustafa Akıncı, 'Halk değişim istiyor' dedi.

KKTC’de yarın yapılacak ikinci turda Eroğlu ile yarışacak bağımsız aday Mustafa Akıncı, “Halk değişim istiyor” dedi.

KKTC halkı Cumhurbaşkanı seçimi için yarın yeniden sandığa gidiyor; ikinci turda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bağımsız aday Mustafa Akıncı yarışacak. Solun desteğini alan Akıncı, seçime Türkiye’den “doğrudan resmi müdahale” olmadığını söylerken, “Ne çatışmacı ne de teslimiyetçi bir çizgi; kişilikli bir ilişki” mesajı verdi.

19 Nisan’da yapılan ilk turda 7 adaydan hiçbiri yüzde 50’nin üzerinde oy alamadığı için seçimler ikinci tura kalmıştı. İkinci tur öncesinde iktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler, Akıncı’ya “aktif destek” kararı aldı.

Akıncı, Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı. Akıncı’nın mesajları şöyle:

Siyasete güven azaldı

“KKTC seçmeni sandıkta değişim istediğini söyledi. Mevcut cumhurbaşkanının aday olduğu seçimde katılanların yüzde 72’sinden onay görmemesi, değişim talebinin güçlü olduğunun göstergesi oldu. Yüzde 62 olan katılımın bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 75, daha da önceki seçimde yüzde 69 olduğunu göz önüne alırsak düşüklüğünden söz edilebilir. Sanırım seçmen listelerinin güncellenmesinde sorun var. Uzun süredir yurt dışında olanların da listede olduğu biliniyor. Siyasete olan güvenin azaldığı bir gerçek.

Vizyon değişir

“Müzakere masasına oturan ben olduğumda, en başta vizyon değişir. Kıbrıs’ta artık statükonun devam etmemesi gerektiğine inanan, tüm tarafların kazançlı çıkabileceği, Kıbrıs Türk tarafının meşru hak ve çıkarlarını, siyasi eşitliğini, güvenliğini sağlayacak bir çözüm vizyonuyla hareket edeceğim. Sayın Eroğlu ile ilgili en temel fark, ayrıntıda değil, işin özündedir. Çünkü Eroğlu’nun yıllar boyunca felsefesi, ‘çözümsüzlük de çözümdür’ şeklindeydi. 11 Şubat 2014 tarihli çerçeve metnine imza koymuş olsa da, gerçekte buna inanmadığını belli etmiştir. 11 Şubat 2014 tarihli metin benim yıllardır savunduklarıma çok daha yakındır.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları