loading
close
SON DAKİKALAR

Kocaman isyan

Kocaman isyan
Tarih: 08.09.2011 - 14:01
Kategori: Spor

Spor Toto Süper Süper Lig'de bu sezon görev alacak teknik direktör ve TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, yeni sezon öncesinde yayıncı kuruluş Lig TV'de yayınlanan programda bir araya gelerek görüşlerini açıkladılar.

''Artık Futbol Konuşuyor'' isimli programa katılan teknik direktörler ve Namoğlu, takımları ve futbolda şike soruşturmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yusuf Namoğlu ise bu sezon UEFA Hakem Komitesi'nin yaptığı yeni yorumlar hakkında bilgi vererek uyarılarda bulundu.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, yaşanan sürecin takımı ne kadar etkileyeceği yolundaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

''1-2 ay içinde bunu nispeten göreceğiz. Bu benim de merak ettiğim şeylerden biri. Nereye evrileceğini çok merak ediyorum. İki tane genel açılımı olacak bunun. Bu olaylar kulübün ve oyuncunun üstüne bir şekilde bir yük olarak binecek. Bu yükü kaldırmak oyuncular adına zor olabilir.

İkinci tarafı var ki biz bunun üzerine çalışacağız ve bunu başaracağımıza inanıyorum. Son dönemlerde özellikle Fenerbahçeli büyük kitlenin, taraftarların takıma vermeye çalıştığını takım da hissederek sahaya çıkacak. Ve bu dönemi, kriz gibi gözüken, büyük bir kaos ve karmaşa gibi gözüken dönen dönemi fırsata çevirecek daha büyük bir enerji ile sahaya çıkacağız.

Şu andaki görüntü izlenim, ikinci söylediğim tarafı ağır basıyor. Büyük bir enerji verecek bize gibi gözüküyor. ''

"KADRODAKİ DEĞİŞİKLİKLER BİZİ YÜKSELTECEK"
Kadroda yapılan değişiklerle ilgili olarak yapılan yorumlara açıklık getiren Kocaman, ''Normal bir zamanda böyle değişimler olsaydı, Fenerbahçe'nin gücü olarak söylenecekti. Giden oyuncular son derce kapasiteli oyunculardı, milli takım oyuncularıydı. Çok büyük katkı sağladılar. Ancak gelenler daha büyük katkı sağlayacaklardır diye düşünüyorum, tahmin ediyorum, biliyorum. Bienvenu gibi birçok oyuncuyla ilgilendik Bienvenu için fırsat doğdu aramıza geldi. İlk antrenmanda yorgundu ama düşündüğümüz gibi olabileceğini gösterdi, umarım devam eder. Pozisyon olarak takımda çok büyük kayıplar olabileceğini düşünmüyorum. Tam tersi takım olarak bir kademe daha yukarı çıkabileceğimizi düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

TERİM: "HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKACAK"
Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim, sıkıntılı bir dönem yaşandığını kaydederek, ''Teknik olarak da, idari, sosyal olarak da sıkıntılı. Bunu aşacak olan da bizleriz. Özellikle teknik adamlara çok daha fazla görev düşecek'' dedi.

Bir defa düşünceleri futbola doğru kaydırmak zorunda olduklarını vurgulayan Terim, sözlerini şöyle sürdürdü

''Futboldan o kadar uzaklaştık ki. Bizler bunu başaracak güçteyiz. Hep beraber elele verirsek, bir futbol kültürü de gelişebilir bu sıkıntıdan. Her maçtan sonra da kazansa da kaybetse de kolkola çıkabilen, ikincinin de alkışlanabildiği bir ortam çıkarabiliriz Türkiye'de. Kendi seyircilerimizi rakip takıma küfür etmektense, kendi takımını desteklemenin çok doğru olduğu yönünde yönlendirebiliriz.''

Fatih Terim, futbolun içinden gelenler, teknik direktör ve futbolcuların birtakım şeyleri aşmada en önemli etken olacağını anlatarak, şöyle devam etti:

''Bu yaşadığımız sürecin kazananı olmaz. Ayrıca, bir başkasının mutsuzluğundan siz kendisini mutlu hissedemezsiniz. Başkalarının mutsuzluğunun üzerine kurulan mutlu bir inşaat yok. bir an evvel futbola dönüp, futbolun güzel kısımlarını hep beraber yaşamalıyız. Bu işten Türk futbolunun, Türk antrenörlerinin, futbolcularının, hakemlerinin genel olarak zararlı çıktı. Ben ve arkadaşlarıma çok önemli görevler düşüyor.

Medyanın doğru yönlendirmeleri ve hatta bu sefer biraz duygusal davranarak yardım etmeleri, tolerans tanımaları, tüm futbol camiasına çok önemli. Her zamankinden daha fazla büyük görev düşüyor.

Burada futbol ailesine genel olarak çok büyük görev düşüyor. Herkes taşın altına elini sokacak. Hep birlikte bu işi kaldıracağız. Taraftarlara, Türk insanına çok büyük görevler düşüyor. Taraftarlar olaya bakış açılarını ön yargılı olmamalı. Doğruyu överken, bu işi yanlış yapana da ihtar, uyarı olmalıdır ama bunları çok dikkatli yapmak zorundayız. Ben bu hafta sonu lig başlandıktan sonra konsantrelerin bu tarafa döndüğü bu ortamda toplumsal barışın da sağlanacağına inanıyorum. Bu işin kazananı olmaz herkes birbirine yardım etmelidir.''

"1996-2000 TAKIMINI BULMAK ÇOK KOLAY DEĞİL"
Fatih Terim, Galatasaray olarak 1996-2000 yıllarında başka bir takıma sahip olduklarını kaydederek, ''O takımı bulmak çok kolay değil. O sonuçları alabilmek, 4 senede 12-13 kupa kazanabilmek, Avrupa şampiyonu olabilmek çok kolay değil'' dedi.

Galatasaray'da teknik direktörlerinin hedeflerinin her zaman büyük olduğunu hatırlatan Terim, şöyle konuştu

''Onu unutmadan, o günlerin hakkını vererek, bugün de yapılması gerekenleri yapmak gerekiyor. Başarılmaz mı başarılacaktır muhakkak. Herkesin içinde bu olacaktır. Yapar yapmaz ama hedef budur. Galatasaray değişim içinde, birtakım görev değişiklikleri yaptık. Nöbet değişimi oldu. Kiralık verdiğimiz oyuncular var, onlardan da iyi performans bekliyoruz. 16-17 oyuncu gitti. Bir takım değişim gerekiyordu zaten. Ümit ediyorum ki ligin her zaman üstlerini kovalamış veya üstlerinde olmuş Galatasaray'ı tekrar takdim ederiz. Hayatım boyunca benim felsefem güzel futbol oldu. Formasının hakkını vermiş bir takım olarak seyircisinin karşısına çıkmış bir Galatasaray olmayı hedefliyoruz. İlk maçlar herkes için çok iyi geçmeyecek. Dalgalanmalar olacaktır ama herkes çok çabuk toparlanacaktır. Hayatımız boyunca iyi oyunu ön planda tuttuk. Galatasaraylıların ve futbolseverlerin beğeneceği bir takım ortaya çıkacaktır.''

Terim, Sercan ile ilgili bir soruyu da ''Sercan yetenekli bir gencimiz. Bizle beraber A milli de oldu. çabuk, yetenekli ama Bursaspor demek ki yollarını ayırmayı planladığı için talip olduk, aldık. Çok istekli, heyecanlı olduğu kesin ama fizik olarak hazır mı çok emin değilim. Riera da çok hazır değil. Bugün antrenmana ilk kez çıktılar. Biz de Engin'i umutlu olduğumuz için aldık. Onları diğer oyunculardan farklı görmüyorum. Güzel sezonlar geçireceklerine inanıyorum. Sıkıntıları olduklarında yanlarındayım. Yeter ki onlar sahada formanın hakkını versinler'' dedi.

"ARDA İÇİN ÜZÜLMEYE DEVAM EDİYORUM"
Terim, Arda'nın hiç beklemediği bir anda takımdan ayrıldığını dile getirerek, ''O mevkide hiçbir değişim düşünmüyordum. Kendisi tam form bulmuştu. Ancak milli takım arasından sonra tekrar gitme isteği ortaya çıktı. Gittiği için üzüldüm üzülmeye de devam ediyorum'' diye konuştu.

CARVALHAL: "KİMİN TIRNAĞI VARSA GİTARI O ÇALAR"
Beşiktaş Teknik Direktörü Carlos Carvalhal, siyah-beyazlı takımda çok sayıda yabancı oyuncu bulunmasıyla ilgili, olumlu bir sıkıntı yaşayıp yaşamayacağıyla ilgili bir soru üzerine, ''Bu teknik direktörlerin sıkıntısı değildir. Benim ülkemde söylenen bir söz vardır: 'Kimin tırnağı varsa gitarı o çalar'. Bu benimle ilgili değil, futbolcularla ilgili sıkıntı. Hoca çalışan futbolcuyu seçer, futbolcunun görevi diğerleri arasından sıyrılmaktır. Sezon geneline baktığınızda, ligde, Türkiye Kupası'nda ve Avrupa'da yarışacağız. Çok oyuncu sayısına sahip olmak iyi. Yüksek tempoda taze futbolcular olması benim için önemli'' yanıtını verdi.

"KİMSE BEŞİKTAŞ'IN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR"

Guti ile ilgili soruları yanıtlayan Carvalhal, ''Kendisi gerçekten çok futbol oynamak istiyor, bunu arzuluyor. Futbolculuğu hakkında söylenecek söz yok. Guti bana gelip Beşiktaş'a nasıl faydalı olabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundu. Dikkat etmemiz gereken bir şey var, Guti'nin de oynayacağı ve oynamayacağı zamanlar olacaktır, kimse Beşiktaş'tan üstün değildir. Herkes kendi futbolunu oynamalı, takıma yararlı olmalıdır. Bütün futbolcular gibi o da bizim futbolcularımızdan biri. Guti'nin mutlu olmadığına dair haberler vardı. Hiçbir rahatsızlığı ve mutsuzluğu yok, bana mutlu olduğuna dair sözler söyledi ve neler yapabileceğini benimle konuştu'' ifadelerini kullandı.

Her hocanın kendi disiplin talimatlarının bulunduğunu belirten Portekizli teknik adam, ''Bu koyduğumuz kurallara bütün oyuncular riayet etmelidir. Riayet eden herkese kapımız açıktır. Bunu yapmazlarsa sonuçlarına katlanırlar, hiç kimse takımın üstünde değildir'' dedi.

Takım kaptanlığıyla ilgili sorulara yanıt vermekten kaçınan Carvalhal, ''Bunlar takım içi konular, Cumartesi günü takımımız bir kaptanla sahaya çıkacak'' demekle yetindi.

''Bütün oyuncularımdan çok memnunum'' diyen Carvalhal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz bu takımla bir şeyler yapmaya başladığımız zaman ilk önce defansif olguyu yerleştirmek istedik. Defansa önem verdik. Tabii ki özellikle bu defansı ileri götürmek ve çok iyi anlamda büyük değişiklikler oldu. Defans oyuncularımızın milli takıma gitmesi memnun ediyor. Özellikle Egemen iki maçta da çok iyi performans sergiledi. Biz şu an gördüğümüz oyuncular üzerinden konuşuyoruz. Bir de Atınç diye bir arkadaşımız var. Kendisinin çok iyi bir geleceği olacak. Bu hafta Ümit diye bir arkadaşımız alt yapıdan gelen, Muhammed ile aynı yaşta çok iyi yetenekleri var. Hücum oyuncularıyla ilgili çok konuşmaya gerek yok. Bir takım olgusunu yaratmak bütün oyuncuların birlikte olmasından geçer. Bireysel yeteneklerine sahip oyuncular ne zaman takım için oynarsa takım olgusu ortaya çıkar. Benim görüşüme göre bazı oyuncular çok çok yetenekliler. Bunları takım için nasıl kullanabilceğimize yönelik çalışmalar yaptık. Bunların sonucu da tam istediğimiz gibi oldu.''

KARAMAN: "EN BÜYÜK YANLIŞIMIZ KADROYU KORUYAMAMAK OLDU"
Trabzonspor Sportif Direktörü Ünal Karaman, en büyük yanlışlarının geçen sezonki kadrolarını koruyamamak olduğunu söyledi.

Bu kadar oyuncuyu kaybetmenin çok doğru olmadığını belirten Karaman, ''Transferde bazı şeyler sizin istendiği gibi gelişmiyor. Futbolcunun istediği oluyor. Bazıları özel nedenlerden Trabzon'dan ayrıldılar, bazıları teknik kadronun tercihinden oldu. Bu kadro, kaybetmememiz gereken bir kadroydu. Bizim en büyük yanlışımız buydu. Daha formamızı giymemiş oyuncular var. Gelen arkadaşlarımız hem kendilerini geliştirecek, hem Trabzonspor'a güç verecekler. İşimizin zor olduğunu biliyorum. Bu sene özel bir durum oldu. Ligi birinci tamamlasaydık, mevcut oyuncularımızın bir bölümünü tutabilirdik. Zorluğu biliyoruz, farkındayız'' diye konuştu.

Karaman, Fenerbahçe'nin yerine Şampiyonlar Ligi'ne katılmalarının kendilerine bildirildiğini anlatarak, ''Bu konuda da bizim hiçbir katkımız olmadı. Fenerbahçe ve Trabzonspor'un birbirine karşı soğukkanlı ve saygılı olması gerekiyor. İki tarafında elinde olan bir şey değildi'' dedi.

Ünal Karaman, program sırasında FIFA'ya kendisinin yaptığı önerileri de açıkladı. Karaman, FIFA'ya gönderdiği yazıda''Maçlarda ilk yarıda 2 puan, ikinci yarı 2 puan verilsin. Devre arasında normal değişiklik dışında 3 değişiklik yapılabilsin. Maç kadrolarının 23 kişiye çıkarılması ve maç devrelerin de 50'şer dakika oynanması'' şeklinde önerilerde bulunduğunu anlattı.

NAMOĞLU UYARILARDA BULUNDU
MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, Türkiye'de yaşanan şike soruşturmasına hakemlerin adının karışmamasının UEFA tarafından övüldüğünü belirtirken, yeni yapılan yorum değişiklikleriyle ilgili kulüplere uyarılarda bulundu.

Kendi döneminde her maça her hakemin gideceğini kaydeden Namoğlu, hiçbir hakemin şartlı olarak bir maça çıkmayacağını dile getirdi.

''Bakar kör'' hataları kabul etmeyeceklerini kaydeden Namoğlu, ''Ancak kabul edilebilir hatalara toleranslı olmalıyız. Burada teknik direktörlerimize de görevler düşüyor'' dedi.

Yorum değişiklikleriyle ilgili teknik direktörlere bilgi veren Namoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ceza sahası içinde yağlı güreş denilen olayların, çekmelerin önünün alınması halinde, topluluğun içinden bunları alacak ikaz edecek, devam ederse sarı kart gösterecek, devam ederse ikisini ihraç edecek. Korner atıldığında savunma çekerse penaltı verilecek, hücumdaki oyuncu çekerse faul olacak. Pozisyonlardan sonra grup halindeki itirazlarda, hakeme ilk tepki koyan oyuncuya muhakkak bir sarı kart görecek. Kaleci de koşarak gelirse sarı kart görecek.

Sertlik olarak sporcu sağlığını korumak için sıfır tolerans uygulanacak. Selçuk'a Kazakistan maçında verilen kırmızı kart da bunun uygulanmasıydı.

Bilerek kart görenler hakem tarafından ek raporla yazılacak ve disiplin kuruluna gönderilecek.

Oyuncuların kendilerini abartılı atışlarda da muhakkak atana kart çıkarılacak.

Kaleye şut atıldığında, elle müdahalede top kaleye gittiği için sarı kart gösterilecek.''

Namoğlu, Beşiktaş'ın bu konularla ilgili bilgilenmek istediğini ve yarın bunu yapacaklarını söyledi.

Türkiye Kupası'nda veya bazı maçlarda 6 hakemi bu sezon deneyeceklerini belirten Namoğlu, ''38 Hakemle sezona gireceğiz devre arasında değişim yapacağız. Geçmiş dönemlere göre daha başarılı bir hakem kadrosu göreceksiniz'' ifadelerini kullandı.

ESAME LİSTESİNDE YER ALACAK OYUNCU SAYISI
Programa katılan teknik direktörler, maçlardaki esame listesinde yer alacak oyuncu sayısının 18'den 23'e çıkarılması görüşünü benimsediler.

Bursaspor ve Ankaragücü'nün temsilci göndermediği programda, Samsunspor'dan ise takım kaptanı Ahmet Şahin yer alırken, teknik direktörler kulübede bulunan oyuncu sayısının arttırılmasının büyük fayda sağlayacağını dile getirdiler.

Play-off sistemiyle ilgili görüşlerini açıklayan teknik adamlar, bu uygulamanın başlamadan önce futbolun unsurlarıyla fikir alışverişinde bulunulması gerektiğine dikkat çektiler.

Teknik adamların kendi takımlarıyla ilgili verdiği bilgiler ise şöyle:

Antalyaspor Teknik Direktörü Mehmet Özdilek:

''Geçen seneki mevcut kadromuzu yüzde 80 tuttuk. Bu sene de aynı mücadelenin içinde olacağız. Pozitif futboldan vazgeçmeyeceğiz. Bu sene lig daha zevkli sert geçecek. 66 gün kamp süreci yaşadık, zihinsel olarak çok yorulduk.''

Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Yücel İldiz:

''Bu sene takım olarak işimiz daha zor. Geçen sene bize gülümsemeyle bakıldı. Bu sezon herkes bizi çok daha fazla ciddiye alacak.''

Gaziantepspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas:

''Futbolu dürüstçe oynayıp, onurluca kaybedersek ligde fazla sorun çıkmak. Şampiyonluk işi bizim ülkeden çok abartılıyor.''

Kayserispor Teknik Direktörü Şota:

''Sakatlarımız geri dönüyor, ancak şeni kalecimiz Navarro o da sakatlandı. Herkes ligde kendini üst sıralarda görmek ister. Geçen sezon 29. hafta oynarken, ilk 5'ten çıkmadık. Hedefimiz oydu. Zirvede oynamak istediğimizi söylemiştik. Büyük bir hedefimiz olduğunu oyunculara anlatmaya çalışıyoruz. Ama bunun ne kadar zor olduğunu herkes biliyor. Bu sene zirveyi zorlayacağız. İyi futbol göstereceğiz ve inşallah başarılı olacağız.''

İstanbul Büyükşehir Belediyespor teknik direktörü Abdullah Avcı: ''Forvet hattından 5 oyuncumuz boşaldı. Yeni oyuncular aldık oraya. Toplam 8 oyuncu aldık.''

Mersin İdman Yurdu teknik direktörü Nurullah Sağlam:

''Genelde istatistikler çıkan takımların düştüğünü gösteriyor. Bu ligi iyi bilen ve tecrübeli oyuncular, baskıyı kaldırabilecek oyuncularla ilk seneyi atlatmayı hedefledik. Böyle de olacağına inanıyorum.

Orduspor teknik direktörü Metin Diyadin:

''Orduspor 26 yıl alt liglerde debelenip durmuş. Beklenmedik anda geri döndü. Son iki ayda birçok şey mecburiyetten değişti. Geçen sene final oynamış kadrodan 5-6 oyuncu kaldı. 15-16 transfer yapmak durumundaydık. Kuru kalabalığın yerine nokta oyuncu transfer ettik. 7 yerli, 8 tane de yabancı oyuncu aldık.''

Sivasspor teknik direktörü Rıza Çalımbay:

''Biz lig başlayacak diye çok iyi hazırlık dönemi geçirdik. Biz şu anda hiçbir şeyden etkilenmeyerek ligin başlamasını bekleyoruz. Takımımız çok gençleşti. İyi transferler yaptık. Çok güzel, renkli ve çok zor geçecek bir lig olacak.''

Gençlerbirliği teknik direktörü Fuat Çapa:

''Gençlerbirliği olarak geçen sene çok iyi bir sezon geçirmedi. Yetenekli oyuncuları var. Liglerin ertelenmesi çok büyük dezavantaj oldu. Geçen sezon oynayan arkadaşlarımıza yüzde 30 katarsak, Türk futbolu çok renkli bir Gençlerbirliği görecektir.''

Manissapor antrenörü Kayhan Çubuklu:

''Elimizde oturmuş, deneyimli bir oyuncu topluluğu var. Lige bu sene heyecan katacağız. Manisaspor'un marka değerini yükseltmek ve lige yeni oyuncular katmak istiyoruz. İlk 8 içinde olup play-off oynamak istiyoruz.''

Samsunspor takım kaptanı Ahmet Şahin:

''Transferi son bir haftadır yaptık. Yeni gelen arkadaşlarımız hazırlık kampına katılmadılar. Biz 3-4 sene oyuncu kaldık geçen seneden.''

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları