loading
close
SON DAKİKALAR

İktidara giden yol

Şahin Mengü
Tarih: 24.11.2018
Kaynak: Şahin Mengü

Şahin Mengü: Bugün AKP iktidarının, Cumhuriyet Halk Partisine yaptığı haksız saldırıların benzerleri o günlerde de rakip partiler tarafından yapılıyordu.

Bir ulusun iler gitmesinin, siyasi partilerin “sağlam idealler” peşinde koşmasına bağlıdır.
Cumhuriyet Halk Partisi kuruluş felsefesi ve hedeflediği muasır medeniyet seviyesini yakalayıp hatta üstüne çıkma ideali temiz ve sağlam bir idealdir.
Bu temiz ve sağlam idealler halka doğru anlatılabilinirse halk buna sahip çıkacak ve destek verecektir.
Onun için 1950 den bu yana tek başına iktidar olamamanın nedenlerini doğru değerlendirip, ona göre hareket etmek gerekir.
Eğer iktidara gelememenin günahı  geniş kitlelerin eğitimsiz olmasına  yüklenirse bu bir siyasi parti için yapılacak en büyük yanlış olur.
Bu geniş kitleler bizi anlamıyor kolaycılığıdır. Cumhuriyet Halk Partisi halkın sağduyusuna güvenmek gerekir.
1973 de 1977 seçimlerinde o günkü seçim sistemine göre “0” barajla birinci parti olan Cumhuriyet Halk Partisi seçim sistemi nedeniyle birinci parti olurken tek başına iktidar olamamıştır.
Ama o zamanda aynı halk oy kullanıyordu.
Ancak o günkü Cumhuriyet Halk Partisi yönetim kadroları halkın sağduyusuna güvenip düzgün ve ciddi kadrolarla, programını geniş halk kitlelerine anlattı ve başarılı da oldu.
Demek ki yapılması gereken “halk bizi anlamıyor” yaklaşımından vazgeçip, kendi programını ve hedeflerini halka anlatmaktır.
Bugün AKP iktidarının, Cumhuriyet Halk Partisine yaptığı haksız saldırıların benzerleri o günlerde de rakip partiler tarafından yapılıyordu.
Demek ki siz projelerinizi, programınızı halka doğru anlatırsanız rakiplerinizin size yapacağı saldırıların hiçbir önemi kalmayacaktır.
16 Yıldır tek başına iktidar olan AKP, işçinin, köylünün, memurun emeklinin sofrasındaki lokmasını büyütemediğini ama iktidar sahiplerinin yakınlarının nasıl semirdiklerini   yaşayarak gördü.
O zaman yapılması gereken halka “Cennet” vaat etmekten vazgeçip, “cenneti” beraberce kurmanın yolunu göstermek gerekir.
Bunu yaparken kendi ideallerinizden vazgeçip karşı cenahtan birkaç oy devşirmek için kurtlar sofrasına sarı öküzü vermek büyük yanlıştır.
Bu zafiyetiniz, sizden partinin kuruluş değerlerinden, Atatürk’ten İsmet Paşa’dan vaz geçmenizi istemelerine yol açar.
Buna razı mısınız?
Bunu hiç zannetmiyorum ama aranızda bunu içinden geçirenler vardır. Ama buna hiç birinizin ne gücü yeter  ve ne de Cumhuriyet Halk Partisinin gerçek sahibi olan, ona oy veren milyonlar buna izin vermez.
Cumhuriyet Halk Partisinde şimdi yaşanan “hizipçi” siyaset, akılcı politikalar üretmeyi engeller. Zira “hizipçilik” dar kadroculuktur: bugün karşı karşıya düştüklerinizle yarın  bir araya gelebilirsiniz.
Hizipçilik, ayrıca özel çıkarlar etrafında politik gruplaşmaların oluşmasına neden olur. Farklı çıkarlar arasındaki çatışmaları da arttır. Bu çatışma genel çıkarları göz ardı etme olasılığını da arttırır.
İktidara giden yol,  iktidar partisinin çürüme noktasına geldiği bugünlerde, oradan burada adam devşirmekten geçmez, iktidara giden yol ciddi kadrolarla, programla olur.
Siyasi hilebazların oyununu bozmak için alanlara çıkarak doğruları halka anlatıp onun sağduyusuna inanmakgerekir.  
 

ÜYE YORUMLARI

hursıt kahraman

bence ychplı dedıgımız yonetıcı ve secmen kesıp coktan razı olmus durumda. sayın mengu. ne Ataturk ne ınonu dusunduklerı var. yonetım ıktıdar olma yolunda seytan ıle bıle ısbırlıgı yapmaya hazır. secmene gelınce dokuz kere secım kaybetmıs bırının pesınden halen tıpıs tıpıs gıdıyorsa o secmenın ataturkcu ınonu yanlısı oldugundan suphe ederım ben.

24.11.2018, 11:03
Yorum Yap

Facebook Yorumları