loading
close
SON DAKİKALAR

Levent Üzümcü: Demokrasinin ne anlama geldiğini Müslüman Araplardan öğrendiler

Levent Üzümcü: Demokrasinin ne anlama geldiğini Müslüman Araplardan öğrendiler
Tarih: 26.03.2018 - 14:30
Kategori: Kültür & Sanat

Lüleburgaz’da gerçekleşen ‘Aykırı Sohbetler’ programında konuşan oyuncu Levent Üzümcü, “Bu insanlar demokrasinin ne anlama geldiğini zamanında Müslüman Arapların çevirdiklerinden öğrendiler. Çünkü bütün Yunan külliyatını kaybolmadan Ortaçağ karanlığından kurtaran Müslüman Araplardır” dedi...

Lüleburgaz Belediyesi’nin düzenlediği ve moderatörlüğünü Celal Pir’in yaptığı Aykırı Sohbetler’in Mart ayı konuğu, tiyatro oyuncusu Levent Üzümcü oldu. Programa Eski Milli Atlet ve Eski Atletizm Federasyon Başkanı Mehmet Yurdadön de izleyici olarak katıldı. Lüleburgaz Aşkiye Neşet Çal Sahnesi’nde gerçekleşen Trakya’nın Fay Hatları “Tiyatroda Yenilikçi Yaklaşımlar” başlığı altında gerçekleşen 'Aykırı Sohbetler’ ile sevenleriyle buluşan Levent Üzümcü yaptığı açıklamalarla Lüleburgazlıların büyük beğenisini aldı.

“Burada ne mutlu ki size; kim olduğunuza bakmaksızın, size burada sahnesini açan bir ilçe var. Çok büyük bir kopuş yaşanıyormuş gibi geliyor size ama sahne bulamadığım yerde de beni izlemek isteyen insanlar var” diyen Üzümcü, şöyle konuştu:

'Türkiye'nin bazı illerinde sahne bulamıyorum'

“Bazen düşünüyorum, bütün bu düzen geçip gittiğinde biz nasıl bir arada yaşayacağız? Hiç bunu düşündünüz mü? Ben Türkiye’nin bazı illerinde sahne bulamıyorum. Sizin benim gibi insanların yaşadığı o illerde… Ama ben örneğin Antalya’ya gittiğimde ya da Antakya’da oynadığımda ya da Adana’daki oyunda; sahne ihtimalimin olmadığı çevre illerden insanlar geliyorlar. Ben bazı illere gidemiyorum bile… Örneğin; Kayseri’ye, Malatya’ya. Kalktım Rize’ye gittim. Dolaşıyorum Rize’nin sokaklarında. Bir tane adam uzaylı görmüş gibi bana bakıyor böyle: “Haçan ne edeysun da burda” dedi. Dedim ki: “Ne oldu vize mi koydunuz Rize’ye? Oyunum var akşam hadi kalk gel dedim” dedim. “Sen yürek mi yedun da?” dedi.

'Benim kıblem her zaman insan oldu'

Sizinle aynı siyasi görüşte olmayan insanlarla asla siyaset tartışmayın. Ama mutlaka ilişkide olun. Ben mesela, karşıma kim gelirse gelsin, benimle kim konuşursa konuşsun, hangi sınıfta olursa olsun ve bana nasıl yaklaşırsa yaklaşsın, herkese aynı mesafede davranıyorum. Çünkü benim kıblem her zaman insan oldu.

Bu insanlar demokrasinin ne anlama geldiğini zamanında Müslüman Arapların çevirdiklerinden öğrendiler. Çünkü bütün Yunan külliyatını kaybolmadan Ortaçağ karanlığından kurtaran Müslüman Araplardır. Çevirdiler onları sonra Cebelitarık’tan girdiler İspanya’ya, ispanya ile etkileşim sırasında önce İspanyolca’ya ve ardından İngilizce’ye çevrildi de Avrupa kültürü’nün temelini oradan aldı. 2. Dünya savaşı bittikten sonra Almanya var olmaya başladığında ilk yapılan yerler ekmek fırınları, kiliseler ve tiyatro binalarıydı.

'Opera da olmasın tiyatro da olmasın'

Bu ülkenin kuruluşunda mı bir şey var, tadında, suyunda, toprağında bir şey var mı var bilmiyorum, istedikleri o noktaya hiç gelmedik. Üç beş kişi o noktaya gelmiş olabilir ama ben kitlelerden bahsediyorum. Hiç o noktaya gelmedik ve umarım da gelmeyiz. Opera ve tiyatro binalarını bu nedenle yapmak zorunda kalmayız. Gerekirse opera da olmasın, tiyatro da olmasın. Yeter ki böyle yıkımlar yaşamayalım.”

Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak da programda yaptığı konuşmada Aykırı Sohbetler’in bahar ve yaz aylarında yine Lüleburgaz Belediyesi Kültür etkinlikleri kapsamında Çınaraltı Sohbetleri olarak devam edeceğini söyledi.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları