loading
close
SON DAKİKALAR

Livaneli: ‘Dar bölge felaket olur’

Livaneli: ‘Dar bölge felaket olur’
Tarih: 25.04.2014 - 09:48
Kategori: Siyaset

Usta gazeteci Uğur Dündar'ın hazırlayıp sunduğu ''Halk Arenası''na bu hafta Metin Akpınar ve Zülfü Livaneli konuk oldu..

Usta Gazeteci Uğur Dündar’ın sunduğu Halk Arenası programının bu haftaki konukları Usta sinema oyuncusu Metin Akpınar ve müzik ve edebiyatımızın güçlü ismi Zülfü Livaneli. Üçlü başkanlık sisteminden 23 Nisan’da gözaltına alınan çocuklara kadar Türkiye gündemini masaya yatırdı.

ÇOCUKLARIN GÖZALTINA ALINMASI POLİSİMİZİN EĞİTİMSİZLİĞİNDEN
23 Nisan’da Berkin Elvan protestosu yapan çocukların gözaltına alınmasını değerlendiren Metin Akpınar, şöyle konuştu:
Polisimizin eğitimsizliğinden kaynaklanan bir durum. Vali de müdahale edip çocukları bırakın diyebilirdi. Bu iş biraz yaratılan korku imparatorluğunun geri dönüşü sanırım. Mesela öldürme dürtüsü vardır insanda. O geri dönünce intihar olur. Bu onun gibi bir şey.
Livaneli de yaşanan gözaltının katı rejimler için bir örnek olduğunu kaydetti:
Katı rejimlerde hep böyle olur. Demokratik hakkını kullananlara hep devlet millet düşmanı olarak gösterilir. Sanki ölen çocuk suçluymuş gibi. O ölen çocuğun annesi meydanlarda yuhalatılırsa, mezardaki bilye berkin elvanı terörist yapıyorsa polisin böyle davranması normal. Bu arada 23 Nisan Bayramı’nın da sadece çocuklar üzerinden kutlanmasından rahatsızım. Millet Meclisi açıldı. Bu çok önemli olmalıdır.
SEÇİMLE DEĞİLSE SOKAKLA GİDER
KONDA araştırma şirketinin kurucusu olan Tarhan Erdem’in önceki günlerde bir televizyon programında “Erdoğan seçimle gitmezse sokakta gidecektir” demişti. O sözlerine değinen Metin Akpınar, şunları dedi:
“Başkanlık gibi ülkemizin alışık olmadığı sisteme geçirilirse sokak patlar diyor. Tarhan Erdem orada haklı. Sokak hak arama yeridir. Güç ayrıca farklı bir şey. Mesela bin Uğur Mumcu olsaydı öldürülmezdi hiçbiri. Ama bir tane olunca kıydılar. Hakkın aranması için sokak haktır. Çünkü bakıyoruz devlet yok. Asker kışlasına çekildi, bürokraside yer kapmalar yapıldı. Yargıysa zaten tamamen yok.”
Başkanlık sisteminin ülke için tehlike olduğunu belirten Livaneli, bir noktaya dikkat çekti:
“Başkanlığa giden ülkede hepimizi büyük bir tehlike bekliyor. Bütün muhalif güçlerin dikkatini çekmek istiyorum. İki turlu seçim var. Burada eğer başkanlığı istemiyorlarsa muhalefettekiler birleşmeliler. Bir de dar bölge seçim kanunu getirmeye çalışıyorlar. Bu da çok tehlikeli. Bunun için gerekirse muhalefet seçimleri boykot etmeli.
DAR BÖLGE FELAKET OLUR
Hükümet’in meclise getirmeyi planladığı Dar Bölge Seçim Yasası’nı değerlendiren Zülfü Livaneli, “Dar bölge seçim yasası nedeniyle 400 AKP 50 CHP milletvekili olur. Öyle olunca da artık zaten ipleri tamamen onların eline vermişsiniz demektir. Konuşmaya bile hakkınız olmaz. Dar bölgeye dikkat edin lütfen.” dedi.
GEZİ’NİN RUHU YENİ DEMOKRASİ İSTEĞİDİR
Gezi Parkı ruhunun halen devam ettiğini söyleyen Akpınar, “Gezi Parkı‘nın ruhu yeni demokrasi isteğidir. Ama o parklardan yeni bir lider çıksaydı, örgütlenmeye gitseydi iyi olurdu. Ama Gezi Parkındaki felsefe çok iyi bir örnektir ama bir sonuca bağlanamadı.”
CHP AYAĞA KALKAMIYOR
CHP’yi eleştiren Zülfü Livaneli şunları söyledi:
CHP, AKP’yle mücadele edemiyor. Kendi iç problemlerini henüz çözemedi. Kendini halka bir cümleyle ifade edemiyor. Kılıçdaroğlu benim arkadaşım ama kendini bu parti anlatamazsa biz mahkum kalırız AKP’ye.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları