loading
close
SON DAKİKALAR

Maraş'ta yapılmak istenen kamp imar mevzuatına aykırı

Maraş'ta yapılmak istenen kamp imar mevzuatına aykırı
Tarih: 24.05.2016 - 15:48
Kategori: Gündem

Maraş'ta yapılması planlanan mülteci kampına bilirkişiden de onay çıkmadı. Raporda, kampın imar mevzuatına aykırı olduğu, toplumsal ve sosyal dokunun dikkate alınmadığı belirtildi.

Maraş Sivricehüyük Mahallesi’nde mültecilerin kalması amacıyla yapılmak istenen ve büyük tepkiye yol açan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kampı ile ilgili bilirkişi raporu açıklandı.

Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü Şehircilik Anabilim Dalı tarafından hazırlanan raporda, bölgenin sosyal dokusunun dikkate alınmadığı ve kampın imar mevzuatına uygun olmadığı belirtildi.

BirGün'den Rabia Yılmaz'ın haberine göre; Mülteci kampının yapılıp yapılmamasına ilişkin karar verme sürecine halkın katılımının sağlanmasının gerektiğinin ifade edildiği raporda, Çevresel Etki Değerlendirmesi'nin (ÇED) yapılmadığı ve doğal karakteri korunacak alanlar üzerine inşa ediliyor olmasının kusurlu bulunduğu ifade edildi.

KÖYLÜLERİN ÖZEL MÜLKİYET HAKKI İHLAL EDİLİYOR

Köy sakinlerinin özel mülkiyet alanının ihlal edildiğini de aktaran raporda, ''Alan yer seçim kriterinin sadece kamusal mülkiyet olması (başka hiçbir maliyetin göz önüne alınmaması (Bakınız alan yer seçim sınırları, sadece tek parsel ve o parselin sınırları ile belirlenmiştir)'' denildi.

TOPLUMSAL UYUM VE SOSYAL DOKU DİKKATE ALINMIYOR

Toplumsal uyum ve sosyal dokunun dikkate alınmadığının vurgulandığı raporun devamında şu ifadelere yer verildi:

''İstihdam potansiyeli bulunan büyük kent merkez ve/ya çeperinde entegre konut üretimi ile çözülebilecek bir yerleşme yerine kırsal alanda hiçbir üretim perspektifi olmayan yer seçimi olması gibi temel nedenler başta olmak üzere Genel Şehircilik ilkeleri, Planlama Esasları ve Kamu yararı açısında uygun olmadığı; özeliği itibariyle Şehir Planlarının ve planlarının bütünlüğü, genel yapısı, kapsadığı alanının nitelikleri gibi olgular ile uygulama bütünü, yönü, büyüklüğü ve şekliyle, nüfus, yapılaşma biçimi gibi temel kavramları da dikkate alındığında üst ölçekli planlara ve imar mevzuatına uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.''

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları