loading
close
SON DAKİKALAR

'Menderes nehri fabrikaların, maden ocaklarının, JES’lerin 'atık nehri' haline geldi'

'Menderes nehri fabrikaların, maden ocaklarının, JES’lerin 'atık nehri' haline geldi'
Tarih: 02.10.2018 - 10:55
Kategori: Çevre

Menderes nehri ve havzasındaki kirliliğin ve bu kirliliğin yol açtığı olumsuz etkilerin araştırılması için Meclis’e araştırma önergesi veren CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, "Menderes nehri adeta fabrikaların, maden ocaklarının, JES’lerin, belediyelerin 'atık nehri' haline gelmiştir" dedi. ...

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Menderes nehrinin kirlenmesine neden olan faktörlerin araştırılması, su kirliliği nedeniyle yetiştirilen tarımsal ürünlerdeki sorunların çiftçiye ve ülkeye verdiği mali zararın belirlenmesi ve şimdiye kadar yaratılan ekolojik hasarın, ekonomik zararın ve sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla yapılacak eylem planlarının oluşturulması için Meclis'e araştırma önergesi sundu.

"Bölge ciddi su riski ile karşı karşıya"

Bülbül, önergesinde "Büyük Menderes Havzası, ülkemizin 25 akarsu havzasından biri olan Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarındandır. 548 km uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun sekizinci nehri olan Büyük Menderes, Afyon Suçıkan mevkiinden doğup, Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçerek Ege Denizine dökülmektedir. Ancak Büyük Menderes havzasının can damarı olan, geçtiği illerin tarımsal topraklarının sulamasında kullanılan bu nehir artık can çekişmektedir. Bir yandan fabrika atıkları diğer yandan jeotermalin bıraktığı kirlilik, kentsel atıklar ve tarım ilaçları nehrin su kalitesini düşürmekte, bölgeyi ciddi su riski ile karşı karşıya bırakmaktadır" açıklamasında bulundu.

"Kanser riski artıyor"

"Menderes nehri adeta fabrikaların, maden ocaklarının, JES’lerin, belediyelerin 'atık nehri' haline gelmiştir" diyen Bülbül, şöyle devam etti:

"Tarımsal, endüstriyel ve evsel atıklara bağlı olarak oluşan su kirliliği, havza genelinde yaşayan 2,5 milyon kişiyi ve havzadaki ekolojik değerleri tehdit etmektedir. Türkiye’deki incir üretiminin yüzde 65’i, kestane üretiminin yüzde 31’i, zeytin üretiminin yüzde 20’si, pamuk üretimin yüzde 13’ü Menderes havzasındaki topraklarda üretilmektedir. Ancak daha önce taşıdığı alüvyonlarla verimli tarım arazileri yaratan Menderes’in sularının kullanıldığı tarımsal alanlarda yetişen ürünler artık “sağlıklı ürün” vasfını yitirmiştir. Nehirden toprağa topraktan tarımsal ürünlere oradan da insana ulaşan ağır metaller insan sağlığını da ciddi etkilemekte, kanser riskini arttırmaktadır. Aydın'daki insan ölümlerinin en çok Büyük Menderes nehrine yakın yerleşim yerlerinden olması bunun en açık örneğidir."

 

 

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları