loading
close
SON DAKİKALAR

Merkel ile Renzi görüşmesinden 'Türkiye mesajı' çıktı

Merkel ile Renzi görüşmesinden 'Türkiye mesajı' çıktı
Tarih: 06.05.2016 - 12:36
Kategori: Dünya

İTALYA Başbakanı Matteo Renzi ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye ile sığınmacılar konusunda yapılan ve işe yaradığının altını çizdikleri anlaşmayı ilerletmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Matteo Renzi ve Alman mevkidaşı Angela Merkel, Roma'daki başbakanlık sarayı Chigi'de çalışma yemeğinde bir araya geldi. Başlıca gündem maddeleri mülteci sorunu ve Avrupa Birliği'nde (AB) ekonomik büyüme ile birliğin dış sınırlarının korunması olan iki lider, daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Renzi, Avrupa Birliği'nde çatlak seslere neden olan sığınmacı krizine insan hakları, insan onuru temelli bir yaklaşım ile ciddi, güvenilir ve uzun vadeli bir AB politikası önerisi konusunda Almanya ile aynı yerde durduklarının altını çizdi.

İtalya ve Almanya Avusturya’ya karşı
Avusturya'nın, Balkan rotasının kapanmasının ardından İtalya üzerinden gelecek bir göç akınını engellemek için Brenner sınırına tel örgü çekme planına değinen Renzi, “Bu konuya olan muhalefetimizi ve Avusturyalı arkadaşlarımızın aldığı pozisyon hakkında yaşadığımız şoku bir şekilde ifade ettik. Bunu yanlış bir pozisyon, kronolojik bir hata ve herhangi bir aciliyet durumu için haklı görülemeyecek bir tutum olarak değerlendiriyoruz ki böyle bir aciliyet de yoktur" diye konuştu. Renzi, Avusturya'nın bu tutumunu, “Tarih ve akıl dışı" olarak niteledi.

Merkel: Avrupa’nın geleceğine ilişkin kırılgan bir süreçteyiz
Merkel de Avusturya'nın sınıra tel örgü çekme planıyla ilgili olarak “Sınırların kapatılmasına karşıyız. İnsan onuruna saygı duyulmalı" şeklinde konuştu. 

Merkel, göçmenler krizine pratik bir çözüm bulmak ve küresel sorumluluklarına saygı duymak zorunda olduklarını da ekleyerek, “Avrupa, dünyada kalıcı bir güç olduğunu göstermek zorunda. Euro konusunda iyi ilerlemeler kaydettik. Göçmenler konusunda dış sınırlar söz konusu. Avrupa, Kuzey Kutbu'ndan Akdeniz'e kadar uzanıyor. Schengen'i ve dış sınırları savunmalıyız, aksi halde milliyetçiliğe düşebiliriz" diye konuştu. Avrupa'nın geleceğine ilişkin kırılgan bir süreç yaşandığını ile getiren Alman lider, “Gelecek için sorunları birlikte yönetmeyi öğrenmeliyiz" dedi.

Renzi: Türkiye ile yapılan anlaşmanın fonksiyonel olması için uğraşıyoruz
Başbakan Renzi, bir önceki yıla göre sadece bin kadar bir artış yaşanıp 2015 yılında Libya üzerinden İtalya'ya ulaşan sığınmacıların sayısının 26 bin, toplamda ise 160 bin civarı olduğu bilgisini hatırlatarak, “Almanya'ya ise geçen yıl 1 milyonun üzerinde mülteci gitti İtalya için bir aciliyet söz konusu değildir. Ancak bu, Türkiye ile yapılan anlaşmadan esinlenerek, Afrika için bir strateji belirleme konusunda aynı filozofiye sahip olmak için beraber çalışmak zorunda olmadığımız anlamına gelmez" dedi. 

40 yaşındaki İtalyan lider, göçmen krizini kaynağından çözmek için gelişme göstermeleri adına bazı Afrika ülkelerine yatırım yapılması ve ilk etapta işe yaradığı görülen Türkiye ile yapılan Geri Kabul Anlaşması'nın ilerlemesini sağlamak gerektiğine dikkat çekti.

Avrupa'nın mülteciler konusundaki bahsinin fonksiyonel olması gerektiğini dile getiren Renzi, “Türkiye ile yapılan anlaşmanın daha fazla teşvik edici olması için uğraşıyoruz" dedi. Angela Merkel de, Türkiye ile yapılan anlaşmada iyi bir ilerleme kaydettiklerinin altını çizdi.
İki lider, basın toplantısı boyunca birkaç kez Türkiye ile yapılan anlaşmanın önemine ve bunun ilerletilmesine değindi, ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifa kararından söz etmedi.
İki ABi liderinin bu tutumu, yaşanan “siyasi çalkantıya" rağmen Türkiye ile yapılan anlaşmada ısrar ettikleri yorumlarına neden oldu.

Renzi'den futbollu espri
Bu arada, basın toplantısında İtalya ve Almanya'nın uyum içinde hareket eden ülkeler olduğunun altını çizmek isteyen Başbakan Renzi, futbol üzerinden bir örnek verdi.
Gülerek sözlerine başlayan Renzi, “Angela, Bayern Münih'in büyük bir taraftarı ve bu takım gelecek yıl İtalyan bir teknik adama sahip olacak; onun adı Carlo Ancelotti. Birçok önyargıya ve çarpıtmaya rağmen her şey, İtalyanlar ve Almanların her konuda birlikte olduğunu ve birlikte kazanmak zorunda olduklarına işaret ediyor" dedi.
Daha sonra Renzi'nin, kendi takımı Fiorentina'nın er ya da geç Şampiyonlar Ligi'ni kazanacağını söylemesi toplantıya katılanları ve Merkel'i güldürdü.

Merkel, “Umarım İtalyan teknik direktör Bayern Münih'te başarılı olur" temennisinde bulundu.
Bu arada, Angela Merkel'in İtalya'daki temasları yarın da sürecek. Merkel, Papa Francesco'ya Uluslararası Şarlman Ödülü'nün sunulacağı Vatikan'daki törene de katılacak.

DHA 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları