loading
close
SON DAKİKALAR

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı
Tarih: 30.01.2019 - 11:05
Kategori: Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Sheraton Ankara Otel'de "Enflasyon Raporu 2019-I" konusunda bilgilendirme toplantısını gerçekleştiriyor.

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın konuşmasından notlar;

* Geçen yıl ABD ve İngiltere'de büyüme olumlu seyretse de Euro Bölgesi'nde yavaşlama belirgin hale geldi. Küresel enflasyon son çeyrekte geriledi. Finansal piyasalarda oynaklık tüketim talepli daraldı. Tüketici fiyatları üzerinde maliyet baskıları hissedildi.

* Gelişmekte olan ülkelere portföy akımı eylül ile birlikte toparlama sergiledi. TL'deki reel değerlenme, kredi faizlerinde gerileme bir önceki çeyreğe göre finansal koşullardaki sıklık azaldı. Yurt içi talep tüketim ve yatırım kaynaklı olarak daraldı.

* Artan Korumacılık eğilimlerinin küresel büyümeye yavaşlatıcı etkisi olacağını görüyoruz.  Gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımları eylülden itibaren toparlanma eğilimi sergiledi.

* Enflasyonun öngörülenin altında kalmasında büyük ölçüde TL'deki değerlenme, petroldeki düşüşe bağlı olarak TL cinsiinden ithalat fiyatlarındaki gerileme, belirli dayanıklı tüketim mallarına yönelik vergi indirimleri etkili oldu.

* 2018'in son çeyreğinde yıllık enflasyonun azalmasında başlıca sürükleyici olarak temel mal ve enerji grupları öne çıktı. Gıda grubunda yıllık enflasyon yüksek seyrini korudu

Kaynak : Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları