loading
close
SON DAKİKALAR

MİT'e 'yalan makinesi' alındı

MİT'e 'yalan makinesi' alındı
Tarih: 01.09.2014 - 11:13
Kategori: Gündem

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yeni katılacak personelle ilgili değerlendirmelerde kullanılacak. Testi geçemeyenlerse işe alınmayacak.

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı’nın Türkiye’yi dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından gözler Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) kontrespiyonaj (karşı casusluk) faaliyetlerine çevrilmişken, bugünkü gazetelerde ilginç bir haber yer aldı. Bugünkü Habertürk ve Sabah gazetelerinde yer alan habere göre MİT özellikle kendi personeline karşı kullanmak üzere ‘yalan makinesi’ satın aldı!

Son çıkarılan MİT yasasına konulan, “Personel alımında yalan makinesi kullanılabilir” düzenlemesinin ardından satın alın alınan poligraf (yalan makinesi), yurtdışına göreve gidip gelen personelin herhangi bir olumsuz faaliyetine karşı ve MİT’e yeni katılacak personelle ilgili değerlendirmelerde kullanılabilecek.


1921'DEN BU YANA KULLANILIYOR
Emniyetin elinde sınırlı sayıda bulunan ancak güvenilirliğine ilişkin itirazlar nedeniyle pek kullanılmayan yalan makinesi seyrek de olsa mahkemeler tarafından talep edilebiliyor. En fazla ABD’de, özellikle de FBI ve CIA’nın aday memurlarda kullandığı yalan makinesinin doğru sonuç oranı yüzde 50 kabul ediliyor.


NASIL KULLANILIR?
Cleve Backster tarafından icat edilen yalan makinesi “Poligraf”, seçilmiş sorulara insan beyninin ve vücudunun verdiği tepkileri ölçüyor. Sorgulanacak kişiye 4-6 adet sensör bağlanıyor. Sensörlerden gelen sinyallerle kişinin, nefes alış hızı, nabzı, kan basıncı (tansiyonu) ve terleme miktarı grafiksel olarak kayda alınıyor. Testin başında sorulan 3-4 basit soru ile kişinin verdiği tepkiler ölçüldükten sonra gerçek sorular sıralanıyor ve sinyaller kaydediliyor. Bir uzman grafikleri sürekli kontrol altında tutarak, hangi sorularda sinyallerin değiştiğini tespit ediyor. Kalp atışının hızının artması, tansiyonun yükselmesi ve terleme yalan söylemenin ilk belirtileri olarak kabul ediliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları