loading
close
SON DAKİKALAR

Moskova’dan peş peşe sert açıklama

Moskova’dan peş peşe sert açıklama
Tarih: 26.11.2015 - 08:24
Kategori: Dünya

Putin, Ankara’yı ‘radikal İslam’ı desteklemekle suçladı. Medvedev, bazı Türk yetkililerin IŞİD ile iş yaptığını öne sürdü.

Suriye’den Türkiye’ye sınır ihlalinde bulunan Rus savaş uçağının Türk F-16’ları tarafından düşürülmesinin ardından Moskova’dan Ankara’ya sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. Putin, Ankara’yı ‘radikal İslam’ı desteklemekle suçladı. Medvedev, bazı Türk yetkililerin IŞİD ile iş yaptığını öne sürdü. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Rus mevkidaşı Lavrov’u araması da ortamı yumuşatmadı. Moskova, iki bakanın yakında görüşeceği yolundaki Ankara’nın açıklamasını teyit etmedi.

RUSYA’nın tüm yönetim kademesi, önceki gün SU-24 uçağının düşürülmesiyle ilgili dün de açıklamalarda bulunarak Türkiye’ye tepki gösterdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin şunları söyledi: “Sorun sadece uçağımızın vurulmuş olması değil. Sadece biz değil tüm dünya görüyor ki, mevcut Türkiye yönetimi uzun yıllardır ülkesini kasten ‘İslamlaştırmaya’ yönelik iç politika izliyor. İslam büyük bir dünya dini ve Rusya’daki geleneksel dinlerden biridir. Biz de İslam’ı destekliyoruz ve buna devam edeceğiz. Ama burada söz konusu olan daha radikal bir İslam’ın desteklenmesi. Bu durum ilk bakışta pek fark edilmese de olumsuz bir atmosfer yaratıyor...

SU-24 uçağının düşürülmesi sonrası yeni vakaların yaşanma ihtimalini göz ardı edemeyiz. Benzer şeyler tekrarlanırsa mutlaka tepki vereceğiz. Türkiye’de bulunan vatandaşlarımızın zarar görmesi de söz konusu olabilir. Dışişleri Bakanlığımız, vatandaşlarımızı bu hususta uyarmak zorundadır. Uçağımızın düşürülmesi ve pilotumuzun ölmesi gibi trajik bir olayın ardından ne yapılabilirdi ki? Rusların Türkiye’ye seyahat konusunda uyarılması gerekli bir tedbir.”

MEDVEDEV: IŞİD İLE PETROL İŞİ YAPAN TÜRKLER VAR

RUSYA Devlet Başkanı Putin’in önceki gün sınır ihlali yapan Rus jetinin Türkiye tarafından düşürülmesiyle ilgili ilgili “Sırtımızdan vurulduk” şeklindeki açıklamasının ardından Başbakan Dmitry Medvedev’den Türkiye’yi IŞİD’i korumakla suçladı. Medvedev’in açıklamaları özetle şöyle:

“Türkiye’nin davranışı uzun yıllar devam eden iyi komşuluk ilişkisini sekteye uğratmıştır. Ekonomik ve sosyal alanda tamiri çok güç sonuçları olacak. Türkiye iktidarının suç niteliğindeki düşüncesiz eylemleri, 3 sonuca yol açtı. Birincisi. Türkiye’nin işlediği suç, Rusya ile NATO’yu karşı karşıya bırakmıştır. İkincisi Türkiye’nin eylemleri, fiili olarak IŞİD’i koruyor. Bazı Türk yetkililerin, IŞİD’in kontrolündeki tesislerde rafine edilen petrol ürünlerinin tedarik edilmesinden doğrudan finansal çıkarı olduğu yönünde elimizdeki bilgileri düşünürsek bu şaşırtıcı değil. Üçüncüsü, Rusya ile Türkiye arasında uzun yıllar süren iyi ilişkiler telafisi zor darbe almıştır. Aramızda mevcut bir dizi önemli projeden vazgeçilmesi anlamına gelecek ve Türk şirketlerinin Rusya pazarında konumunu yitirmesine yol açacaktır.”

Nerdun Hacıoğlu/ Moskova - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları