loading
close
SON DAKİKALAR

Müftülere nikah yetkisi Meclis içerisinde protesto edildi: Bu yasalar böyle geçmez

Müftülere nikah yetkisi Meclis içerisinde protesto edildi: Bu yasalar böyle geçmez
Tarih: 02.10.2017 - 17:07
Kategori: Kadın

Müftülere nikah kıyma yetkisi getiren ve mağdur hakları yasa tasarılarına 'Bu yasalar böyle geçmez’ diyen kadınlar, Meclis bahçesinde basın açıklaması düzenledi.

Ankara Kadın Platformu üyesi kadınlar, müftülere nikah kıyma yetkisi getiren ve mağdur hakları yasa tasarılarına “Bu yasalar böyle geçmez” diyerek Meclis önünde protesto etmek istedi. Polis kadınlara engel oldu. Polis engeli üzerine araya CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan girdi ve kadınlar Meclis içerisinde basın açıklaması düzenledi. Kadınların açıklamasına Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Tur Yıldız Biçer, Veli Ağbaba, HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Sibel Yiğitalp ve Bedia Özgökçe de destek verdi.

Açıklama yapan Rüya Kurtuluş, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen kadınların kendilerine destek verdiğini ifade ederek, “Meclis kapanırken, Meclis gündemine gelen iki yasa tasarısı oldu. Basın yoluyla iki tasarının da hızla geçirileceğini öğrendik. Birisi müftülere nikah kıyma yetkisi veren tasarı diğeri de mağdur hakları yasa tasarısı. Bu ilk tasarı da kadınların hayatını yakından ilgilendiriyor, bu yüzden de böyle yasaların kadın örgütlerine danışılarak yapılması gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

'MÜFTÜ NİKAHI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNİ TEMEL ALMAZ’

Kadınların yasa tasarısına itiraz ettikleri noktaları açıklayan Kurtuluş, şunları söyledi: “Müftü nikahı kadın erkek eşitliğini temel almayan, dini referanslarla hayatı düzenleyen, boşanmayı engellemeye çalışan Diyanet İşleri Başkanlığının medeni hukuk alanında işi yoktur. Müftülerin nikah kıymasının imam nikahını azaltacağına inanmıyoruz. Türkiye’de imam nikahlılar ya ikinci eş ya da küçük yaşta evlilik. Çocuğun nüfusa kaydında sözlü beyanı esas gören hükümlerde var. Daha önceki yasada da bu vardı, yasalar daha ileri gitmek zorundadır. Sözlü beyanla çocuğu nüfusa kayıt ettirirseniz, çocuk yaşta evlendirme sonucu doğan çocukları, tecavüz sonucu doğan çocukları kayıt altına alamazsınız. Çocuk yaşta evliliğin üzerini örtmüş olursunuz.”

'ÖLÜM TEHDİDİ YAŞAYAN KADINLAR'

Kurtuluş, TC vatandaşlığına evlilik ile geçişte genel ahlak kuralı getirildiğini belirtti ve “Neye göre belirleniyor bu genel ahlak? Genel ahlak gibi muğlak ifadeler yasalarda tanımlanamaz“ dedi.

Kadınların kendi soyadını kullanması için mahkemeye başvurması gerekirken, erkeğin soyadını kullanması için sadece bir dilekçe yazmasının yetmesine tepki gösteren Kurtuluş şöyle devam etti: “Bu eşitsizlik mantığından hareketle yasalar hazırlamayınız. Mağdur hakları yasa tasarısı, kadınların ihtiyacı olan bir düzenlemedir, bir kadın şiddete maruz kaldığında hakları açık açık belirtilmiş olmalıdır. Her ilçede kadınların başvurabileceği, bilim insanları ile düzenlenmiş merkezlerin olması gerekiyor. Ama Türkiye’de şiddet önleme merkezleri birer birer kapanıyor. Her ilçede bir şiddet önleme merkezi yok ama bir müftülük var. O müftülükler bünyesinde kadınlara aile danışmanlığı yapılıyor. Mağdur hakları yasa tasarısı kadın ve erkek eşitsizliğini görerek kurulmalıdır. Kadınlar sadece kırılgan grup olarak değil, cinsiyet ayrımından dolayı mağdur edilen kadınlar olarak bu yasalarda yer etmelidir. Bu tasarıların bir gram bile kadından yana gelir yanı yok. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği görülmelidir. Mağdur hakları boşanmış babaların talepleri ile değil her an öldürülme tehdidi yaşayan kadınların talepleri ile düzenlenmelidir. Bir çok kadın çocuğu görmeye gelen baba tarafından öldürülüyor. Bu kanun kadınların hakkını gözeterek düzenlenmelidir.”

VEKİLLERDEN TEPKİ

Kurtuluş'un açıklamasından sonra konuşan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, “Kadın erkek eşitliğinin sağlanmasını sağlayacak her türlü düzenlemenin yanında, bunu bozan her türlü uygulamanın da karşısında olacağız. Dayanışma içerisindeyiz ve birlikte mücadele edeceğiz, kadınlar bugüne kadar hep kazandılar ve kazanmaya da devam edecekler” derken, HDP Adana Miletvekili Meral Danış Beştaş ise, kadın aleyhine tüm düzenlemelerin karşılarında olduklarını belirterek, “Türkiye’de kadınların ihtiyacı ve talebi müftü nikahı ya da mağdur hakları ile kadınların daha fazla mağdur edilmesi değil. Hükümet öncelikle, kadınların her gün yaşadığı şiddet ve cinayet vakaları için irade ortaya koymalıdır” diye konuştu.

Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları