loading
close
SON DAKİKALAR

Müslüman olmayana nefret arttı

Müslüman olmayana nefret arttı
Tarih: 21.04.2014 - 00:00
Kategori:

Mehveş Evin; En fazla nefret söylemini hâlâ köşe yazarları üretiyor. (Yüzde % 65.97) Ermeniler nefret oklarının hâlâ en çok yöneldiği grup!

Hepimiz farkındayız ve hepimiz acısını bir şekilde çekiyoruz:
Toplumun farklı kesimleri arasındaki kutuplaşmalar giderek keskinleşiyor. Ve kendinden farklı olana tahammülsüzlük giderek yaygınlaşıyor.
İktidarından muhalefetine, kamu yöneticilerinden medyasına, ırkçı ve ayrımcı dil kullananlar sağ olsun!
Hrant Dink Vakfı her dört aylık dönemde gazeteleri tarayarak Türkiye’deki ayrımcı, ırkçı ve hoşgörüsüz dile dikkat çekiyor.
Eylül-Aralık 2013 raporunda “değişmeyen nefret obje”leri kadar, hedef haline gelen yeni gruplar da var. Son bir yılda incelenen haberlere oranla, 2013’ün son dört ayında nefret söyleminde artış olması, tehlikeye işaret ediyor.
Mesela, dini aidiyet üzerinden nefret söyleminin artması düşündürücü... Toplam 175 haberde, İslam dışı inanışa sahip sekiz farklı grup hakkında nefret söylemi üretilmiş.
Genel kural şu: En fazla nefret söylemini hâlâ köşe yazarları üretiyor. (Yüzde % 65.97) Ermeniler nefret oklarının hâlâ en çok yöneldiği grup!

Düşmanlık...

Kim demiş “Türkiye hoşgörü toplumudur” diye? Ermeniler kadar hedef gösterilen bir diğer grup, Yahudiler: Bal gibi antisemitizm besleniyor.

Üçüncü sırada Hıristiyanlar geliyor. Yılbaşında Hıristiyanlara yönelik nefret söylemi muhafazakâr basında patlama yapmış.

Bu üç grubu sırasıyla Kürt, Rum, gayrimüslim ve Aleviler takip ediyor. (Kürtlere yönelik nefret söylemi, barış süreciyle birlikte artışta) Batı ve Suriyeli mülteciler de ayrımcılıktan nasibini alan gruplar.

Nefret söyleminin doğrudan hedefi olan grupların yanında Budist, komünist, mason, vicdani retçi, Arap ve Gürcülere yönelik ayrımcı dil üretilmiş. Yeni bir “hedef” grup, Suriyeli mülteciler: Hem yerel, hem ulusal gazetelerde.

Gezi’yle ilgili nefret söylemi, önceki dönemde çok daha yoğundu ancak 2013’ün sonunda bitmiş değil. Rapor, “kışkırtıcı tonun arttığına” dikkat çekiyor.

Alevilere ayrımcılık

Alevilere yönelik ayrımcılık, ayrı bir bölüm: İktidara yakın Star ve Yeni Şafak gazetelerinin Tuzluçayır protestoları, mahalle eylemleri, ODTÜ yol protestosu ve Ahmet Atakan’ın ölümüyle ilgili haberleri birbiriyle ilişkilendirmesi... Olaylarda polisi mağdur olarak göstermesi gibi...
Kadın ve LGBTİ’ye yönelik haber ve yazılar ayrı bir kategoride incelenmiş. Bu alanda rekor yine Yeni Akit’te ... Şok, Star, Takvim ve Habertürk, ana akımda LGBTİ’ye ayrımcı yaklaşan diğer ana akım gazeteler.
Raporda nefret söylemi içeren 175 yazı ve haberin imzalarına baktım, sadece iki kadına rastladım. Bu, medyada ezici çoğunluğun erkeklerce işgal edilmesinden kaynaklanıyor. Ancak kadınların, nefret söylemi ve ayrımcı dile daha az başvurduğu da söylenebilir.
Boşuna medyada kadın devrimi lazım demiyoruz!
2013 sonunu medya böyle getirdiyse, seçim öncesi medyası acaba nasıl bir nefret karnesi alacak?
Düşüncesi bile korkutucu.

NEFRET MEDYASI

- Nefret söylemini en çok üreten gazeteler: Yeni Akit , Milli Gazete, Yeni Şafak, Ortadoğu, Takvim, Önce Vatan, Yeni Çağ, Milat, Anayurt.

- Aynı çalışma televizyon kanalları ve internet yayıncılığı için de yapılsa, acaba nasıl bir sonuç çıkardı?

- Nefret söylemi, iktidar ve medyası tarafından sadece “İslamofobi” ve “dine hakaret”le sınırlandırılıyor. Oysa nefret söyleminin asıl hedefi azınlıklar. “% 99’u Müslüman” olmakla övünen bir ülkede, ne ironi!

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları