loading
close
SON DAKİKALAR

Nakliyat-İş: Parababaları düzenine, işçi düşmanlığına, grev yasaklarına, sarı sendikacılığa karşı yaşasın şanlı 15-16 Haziran direnişimiz

Nakliyat-İş: Parababaları düzenine, işçi düşmanlığına, grev yasaklarına, sarı sendikacılığa karşı yaşasın şanlı 15-16 Haziran direnişimiz
Tarih: 13.06.2018 - 14:38
Kategori: Sendika

Nakliyat-İş Sendikası, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 48. yıldönümünde "Parababaları düzenine, işçi düşmanlığına, grev yasaklarına, sarı sendikacılığa karşı yaşasın şanlı 15-16 Haziran direnişimiz" dedi.

Nakliyat-İş Sendikası, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 48. yıldönümünde İstanbul, Konya ve Eskişehir’de Real Direnişçileri ile birlikte basın açıklaması yaptı. Sendika'nın Ankara'da yapmak istediği basın açıklamasına ise Valilik tarafından OHAL ve seçim gerekçe gösterilerek izin verilmedi. 

Sendika'dan yapılan açıklamada, "Kıdem tazminatımızın gasp edilmesine, grev yasaklamalarına, zorunlu arabuluculuk yasasına, zorunlu BES’e, iş cinayetlerine, kiralık işçilik yasasına, taşeron cehennemine, örgütlenme ve mücadelemizin önündeki engellemelere, sarı sendikacılığa karşı kazanılmış tüm haklarımıza yönelik yerli-yabancı parababalarının örgütlerinin, iktidarların saldırılarına karşı yeni örgütlü 15-16 Haziran direnişleri örgütlemeliyiz" denildi.

Sendika tarafından yapılan ortak açıklama şöyle:

"Türkiye İşçi Sınıfının Mücadele Tarihi içerisinde Şanlı 15-16 Haziran Direnişinin önemli bir yeri vardır. 15-16 Haziran Direnişi kitlesel katılımı, ekonomik, toplumsal ve siyasi mücadeledeki sonuçları tarihsel önemdedir. Yüzbinleri aşan İşçi Sınıfı 15-16 Haziran günleri İşçi Sınıfının devrimci sendikal örgütünü DİSK’i kapatmaya yönelik girişimlere karşı İşçi Sınıfının sermaye sınıfına onun iktidarı olan AP’ye karşı cevabıdır.
İşçi Sınıfımız CIA tarafından 1952 yılında kurdurulan TÜRK-İŞ’e mahkûm etmeye karşı İşçi Sınıfımızı isyan başkaldırısının adıdır, 15-16 Haziran. 15-16 Haziran Direnişinde kaybettiğimiz İşçi kardeşlerimizi Yaşar Yıldırım, Mehmet Gıdak ve Mustafa Bayram’ı rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

Türkiye İşçi Sınıfı, DİSK’in kapatılmasına, örgütlenme haklarının elinden alınmasına karşı, “DİSK kapatılamaz” sloganı ile 168 fabrika ve 150 bine yakın işçiyi kapsayan direnişte, işçiler İzmit ve Gebze’den Kadıköy’e, Levent’ten Mecidiyeköy ve Taksim’e, Bakırköy’den Topkapı ve Edirnekapı’ya kadar yürüdüler. İstanbul’un iki yakasındaki işçilerin bir araya gelememesi için vapur seferleri bile iptal edildi; Galata Köprüsü açılarak geçişe kapatıldı. 16 Haziran 1970 tarihinde İstanbul ile Kocaeli Merkez ve Gebze ilçesinde sıkıyönetim ilan edildi. 3 ay süren sıkıyönetim sonunda işten çıkarılan işçi sayısı 5 bini aştı. DİSK yöneticileri ile birlikte çok sayıda işçi tutuklandı.

Söz konusu yasa değişikliklerini içeren hükümler 2 yıl sonra, Anayasa Mahkemesince Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiştir. Sermaye sınıfı o dönem yapmak istediklerini, ancak 12 Eylül 1980 Faşist Darbesinden sonra  DİSK’i kapatıp, yasaları sermaye sınıfının istemleri doğrultusunda  değiştirerek, İşçi Sınıfını yalnızca sarı-gangster sendika Türk-İş’e mahkûm ederek uygulayabilmişlerdir.

Bugün, Şanlı 15-16 Haziran Direnişimizin 48. yılında, yerli-yabancı parababaları ve onların siyasi iktidarı İşçi Sınıfımızın kazanılmış haklarına saldırmaya devam ediyor. Ulusal istihdam stratejisi programında yer alan işçi örgütlenme ve sendika düşmanı politikalar düzenlemeler hayata geçiriliyor.

Özel istihdam büroları kiralık işçilik yasasını, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemini düzenleyen BES’i, zorunlu arabuluculuk yasasına, işçi sınıfımızın tepkilerine karşın çıkardılar. Esnek çalışmayı. Daha yaygın etkin duruma getirmek için düzenlemeler yapılıyor. Kazanılmış hakları ortadan kaldıran “süresi belirli hizmet akdi” ile çalıştırılma da yaygınlaştırılıyor.

Milyonlarca işçi kardeşimiz taşeron cehenneminde çalıştırılıyor. Taşerona kadronun bir aldatmaca olduğu ortaya çıkmıştır.
İş güvencemiz, geleceğimiz olan 81 yıllık kıdem tazminatı hakkımız yerli-yabancı parababaları direktifleri ile gasp edilmeye çalışılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan “Biz göreve geldiğimizde Türkiye’de OHAL vardı, ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Ama şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade ederek anında müdahale ediyoruz. Çünkü iş dünyamızı sarsamazsınız. Bunun için kullanıyoruz biz OHAL’i” demişti.

Grev hakkının ortadan kaldıran, grev yasaklamalarıyla işçi düşmanlığı ile karşı-karşıyayız. Metal, Lastik, Banka, Cam, Petrol-Kimya işkollarında bu güne kadar 15 grev hukuksuz keyfi şekilde yasaklanmıştır. Bu grev yasaklarının 7 tanesi OHAL dönemindedir.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu “İş ve yatırım ortamı önündeki engelleri tespit edip hükümetimizle birlikte kaldırdık” demiştir. Maliyetlerin düşürülmesi ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatının işveren lehine değiştirilmesini sağladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu  “Özellikle iş mahkemelerindeki davalarda işveren %99 haksız çıkıyordu. Bunu değiştirmek üzere zorunlu arabuluculuk sisteminin uygulamaya alınmasını sağladık” demiştir.

2018’de ilk beş ay içerisinde cinayete dönüşen iş kazalarında ölen işçi sayısı en az 754’tür. Son 15 yılda ise 20,000’i aşmıştır. Çıkartılan İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yasa ve yönetmelik TOBB işletmeleri doğrultusunda maliyetleri düşürmek adına değiştirilmiştir. Arabuluculuk düzenlemesi de yine TOBB ve diğer sermaye örgütlerinin istemleri ile meclisten geçirilmiştir.

15-16 Haziran Direnişi ile İşçi Sınıfımızın canı-kanı pahasına sahip çıktığı DİSK’in yönetimi şu an kuruluş ilkelerinden, mücadele geleneklerinden, işçi sınıfından uzaklaşmıştır. İşçi sınıfının ekonomik, demokratik, kitlesel mücadele örgütü işlevini giderek yitirmektedir. Aynı zamanda sanrı sendikacılığa karşı bir mücadele olan ve 10 aydan beri devam eden Real Market Direnişine karşı DİSK Yönetimi üç maymunu oynamaya devam etmektedir.
 
• Kıdem Tazminatımızın Gasp Edilmesine,
• Grev Yasaklamalarına,
• Zorunlu Arabuluculuk Yasasına,
• Zorunlu BES’e,
• İş Cinayetlerine,
• Kiralık İşçilik Yasasına,
• Taşeron Cehennemine,
• Örgütlenme ve Mücadelemizin Önündeki Engellemelere,
• Sarı Sendikacılığa Karşı

Kazanılmış Tüm Haklarımıza Yönelik Yerli-Yabancı Parababalarının Örgütlerinin İktidarların Saldırılarına Karşı Yeni Örgütlü 15-16 Haziran Direnişleri Örgütlemeliyiz.

Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz

Yaşasın DİSK, Yaşasın Nakliyat-İş
DİSK’in adına, tarihine, sahip çıkmaya devam edeceğiz
Yaşasın Real Market Direnişimiz."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları