loading
close
SON DAKİKALAR

NATO'da gündem Türkiye

NATO'da gündem Türkiye
Tarih: 28.07.2015 - 14:20
Kategori: Gündem

NATO'ya üye 28 ülkenin temsilcileri Brüksel'de Türkiye gündemiyle toplandı. Genel Sekreter Stoltenberg, toplantının açılışında Türkiye'ye destek açıklaması yaptı.

Türkiye'nin talebiyle bugün Brüksel'de düzenlenen özel bir oturumda bir araya gelen NATO'ya üye ülkelerin büyükelçileri Türkiye'deki son gelişmeleri masaya yatırdı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,Türkiye ile güçlü bir dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Türkiye'nin kapısının önündeki, dolayısıyla NATO sınırındaki istikrarsızlığı ele almak üzere buluşmanın şuan yapılması doğrudur" dedi.

Stoltenberg, NATO'nun gelişmeleri dikkatle izlediğini de ifade ederek "MüttefikimizTürkiye ile güçlü bir dayanışma içindeyiz" diye sözlerini sürdürdü. Stoltenberg, terörizmin hiçbir şekline göz yumulamayacağını ve haklı çıkarılamayacağını söyledi.

'Güvenli bölge' açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının ardından yaptığı açıklamada ise, terörle mücadele konusunda Türkiye'ye "ellerinden geldiğince" yardım ettiklerini, ancak NATO olarak "güvenli bölge" çalışmalarının bir parçası olmadıklarını söyledi.

Stoltenberg, Türkiye'nin bölgedeki gelişmeler konusunda NATO'dan daha fazla yardım talep etmediğine işaret ederek, "Terörle mücadele konusunda elimizden gelen yardımı yapıyoruz" dedi.

Stoltenberg, Türkiye ve Suriye arasında düşünülen "güvenli bölge" konusundaki bir soruyu yanıtlarken de, bu çalışmanın ABD ile Türkiye arasında sürdürüldüğüne işaret ederek, "NATO güvenli bölge çalışmalarının bir parçası değil" diye ekledi.

Çözüm süreci endişesi

Ancak Türkiye'nin PKK'ya yönelik tutumuna yönelik NATO ülkeleri içinden eleştiriler var. Almanya'da koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin savunma uzmanı RainerArnold, Türkiye'nin düzenlediği operasyonların orantılı olmadığını savundu.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de barış sürecinin tehlikeyiatılmaması uyarısında bulundu. Bakan von der Leyen, "28 NATO ortağının ortaksiyasi bir hedefi çok açık bir şekilde formüle etmesinin önem taşıdığını" söyledi.

NATO'nun 4'üncü maddesi

Ankara, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca toplantı talep etmişti. Bu madde antlaşmaya taraf devletlere toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlık ya da güvenlik konusunda bir tehdit hissetmeleri halinde toplantı talebinde bulunma hakkı tanıyor.


©Deutsche Welle Türkçe dpa/AFP/HS/BK

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları