loading
close
SON DAKİKALAR

Nepal 7,8 deprem: Ölü sayısı bin 1.457'e yükseldi

Nepal 7,8 deprem: Ölü sayısı bin 1.457'e yükseldi
Tarih: 26.04.2015 - 08:38
Kategori: Dünya

Nepal dün 7,8 büyüklüğündeki depremle sallandı.CNN International'ın haberine göre, Nepalli yetkililer depremde ölenlerin sayısının 1.457'e ulaştığını açıkladı.

Nepal dün 7,8 büyüklüğündeki depremle sallandı.CNN International'ın haberine göre, Nepalli yetkililer depremde ölenlerin sayısının 1.457'e ulaştığını açıkladı.

Yerel saatle 11.56'da başkent Katmandu'nun 80 kilometre kuzeydoğusunda meydana gelen depremin ardından, bölgede çok sayıda artçı kaydedildi.

Yetkililer, yıkılan binaların enkazı altında çok sayıda kişi bulunduğunu, ölü sayısının artmasından endişe duyulduğunu söyledi.

Depremden en çok etkilenen Katmandu Vadisi'nde 585 kişinin cesedinin bulunduğu belirtildi.

Deprem, komşu ülkeler Hindistan ve Bangladeş'te de can ve mal kaybına neden oldu. Hindistan'ın kuzeyindeki Bihar eyaletinde 35 kişinin öldüğü, çok sayıda binanın yıkıldığı bildirildi. Bangladeş'te 2, Tibet'te de 12 kişi deprem nedeniyle yaşamını yitirdi.


Depremin tetiklediği çığda ise Everest'e tırmanan 10 dağcı yaşamını yitirdi.

Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bilgi almaya ve hem Hindistan'da hem de Nepal'de depremden etkilenenlere ulaşmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hindistan, Nepal'e 4 ton insani yardım taşıyan bir uçak gönderdi.

Depremin etkisiyle yollar ikiye ayrıldı.

Kurtarma ekiplerine çevredeki vatandaşlar da yardımcı oldu.

Depremin ardından Katmandu halkı korku içinde sokaklara döküldü, okullara sığındı.

Nepalliler, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Durbar Meydanı'ndaki enkazı kaldırmaya çalışıyor.

Darahara kulesindeki kurtarma çalışmaları sürüyor.

Hindistan'ın Siliguri kentindeki bir bina

TÜRKİYE'DEN TAZİYE AÇIKLAMASI
Depremin ardından Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Nepal'de bulunan vatandaşlarımızdan bazılarına ulaşılmış olup, halihazırda herhangi bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiği veya yaralandığı kaydedilmemiştir" denildi.
Açıklamada, "Deprem nedeniyle yaşanan kayıpları nedeniyle dost Nepal halkı ve hükümetine başsağlığı diliyoruz. İlgili kuruluşlarımız Nepal halkının acilen ihtiyaç duyduğu insani yardımları ulaştırmak amacıyla gerekli hazırlıkları başlatmışlardır" ifadesi kullanıldı.

AKUT ekibi Nepal'e gidiyor

Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Nepal'de meydana gelen depremde görev almak üzere 40 kişiden oluşan bir ekip hazırladı.

AKUT'tan yapılan yazılı açıklamada, Nepal'de meydana gelen 7.9 şiddetindeki depremin ardından Nepal hükümetinin uluslararası yardım çağrısı yaptığı hatırlatıldı.

Yardım çağrısının hem insani hem de arama kurtarma faaliyetlerini kapsadığı vurgulanan açıklamada, depremde binden fazla kişinin öldüğü, bin 700 kişinin yaralandığı ancak kayıp ve yaralı sayısının da artabileceğinin belirtildiği vurgulandı.

Açıklamada, yapılan yardım çağrısı üzerine Almanya ve Polonya'dan arama kurtarma ekiplerinin yola çıktığının öğrenildiği bildirilerek, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'den de AFAD'ın 30, UMKE'nin de 10 kişilik ekibiyle hareket edeceği açıklandı. BM'ye bağlı UNDAC ekibinin yolda olduğu, Nepal'e ulaştığında daha sağlıklı bilgiler geleceği belirtiliyor. AKUT olarak 40 kişiden oluşan bir ekip hazırlandık ve durumu BM ve AFAD'a bildirdik. Medikal ağırlıklı 15 kişilik ekibimiz, Nepal için THY uçağı ile bölgeye hareket etmek için yola çıktı. Gelecek haberler doğrultusunda operasyonel ağırlıklı ikinci bir ekibimiz daha Nepal'e hareket edecek."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları