loading
close
SON DAKİKALAR

Nijerya çetesi çöktü

Nijerya çetesi çöktü
Tarih: 24.11.2014 - 11:34
Kategori: Gündem

Tanınmış holdinglerin e-posta hesaplarını hackleyerek dolandırıcılık yapan Nijeryalı çete, düzenlenen operasyonla çökertildi.

Tanınmış holdinglerin e-posta hesaplarını hackleyerek dolandırıcılık yapan Nijeryalı çete, düzenlenen operasyonla çökertildi. Tutuklanan hacker çetesi kısa sürede 14 şirketi 300 bin lira dolandırırken, tanınmış bir holdingden 500 bin TL almak üzereyken yakalandı.

İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aralarında tanınmış holdinglerin de bulunduğu, uluslararası ticaret yapan şirketlerin elektronik posta hesaplarını hackleyerek, ihracat karşılığı 14 şirkete gelen 300 bin lirayı kendi açtıkları hesaplara yönlendiren Nijeryalı’ların yönettiği uluslararası dolandırıcılık çetesi çökertti. Tanınmış holdinglerin de arasında bulunduğu uluslararası ticaret yapan şirketler, ihracat karşılığı hesaplarına gönderilmesi gereken paraların gelmediğini belirterek ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulundu. Savcılığın talimatıyla harekete geçen Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde vurgunun çözülmesi için özel bir ekip kuruldu. Özel ekip, geceli gündüzlü çalışarak Nijeryalılar’ın yönettiği uluslararası çeteyi deşifre etmeyi başardı. Siber polisin tespitlerine göre Nijeryalı 4 kişi turist olarak İstanbul’a geldi. Burada irtibatlı oldukları Türkler adına Şişli’de ofis açarak paravan şirketler kurdu. Paravan şirketler adına bankalarda hesaplar açıldı.

HACKER TUZAĞI KURDU

Türkiye’de düzen kurulurken yurtdışında olduğu belirlenen Nijeryalı hacker ise uluslararası ticaret yapan Türk şirketlerin elektronik postalarını ele geçirdi. Ticari yazışmalarını takip etti. Her iki tarafın yazışma üsluplarını öğrendi. Hacker yazışmaları takip ederken, Türk şirketler ihracatlarını yaptı. Para transferi aşamasına gelindiğinde hacker Türk şirketin benzer elektronik postasını yaptı. Yazışmalarda Türk şirketini devre dışı bıraktı. Anlaşmalı banka ile sorun yaşandığını belirterek, yeni bir banka ve hesap numarası gönderdi. Yazışma usulü ve benzer elektronik posta nedeniyle durumu farketmeyen yurtdışındaki şirket, hackerin verdiği hesaba parayı gönderdi.

HEDEFİNDEKİ 500 BİN TL

Paravan şirkette yönetici olarak gösterilen kadın yöneticiler banka şubesine giderek paraları çekti. Çeteyi deşifre eden özel ekip, çetenin son olarak Gaziantep ve Bursa’da faaliyet gösteren tanınmış bir holdingi hedef aldığı belirledi. 500 bin liranın çetenin verdiği hesaba gönderildiğini tespit eden Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekibi, paranın banka şubesinden çekileceğini saptadı. 6 Kasım 2014 günü, çetenin paravan şirkette yönetici olarak görünen 2 kadının Şişli’deki banka şubesine geleceğinin belirlenmesiyle, özel ekip banka şubesine gitti ve önlem aldı. 2 kadın sakin tavırlarla banka şubesine geldi. Parayı çekmek için işlem başlattıkları sırada polis harekete geçti. 500 bin lirayı almaları engellenen çete üyesi Türk kadınlar D.K ve S.K gözaltına alındı. Eş zamanlı olarak 2 Nijeryalı, banka şubesine 100 metre mesafede açtıkları Şişli’deki ofiste, 2 Nijeryalı da oturdukları evde gözaltına alındı. Yapılan aramalarda paravan şirketler adına açılmış çok sayıda hesap cüzdanı, havale ve EFT makbuzları, banka dekontları, 4 laptop, 1 tablet bilgisayar, cep telefonları ve paravan şirketler adına hazırlanmış kaşeler ele geçti.

14 ŞİRKETTEN 300 BİN LİRA

Nijerya çetesi çöktü

OPERASYONDA, Nijeryalılar O.D.O, J.T.O, E.D.O, W.O ve parayı çekmek için gelen D.K ve S.K sorguya alındı. Çetenin 14 şirketin hesabına gelmesi gereken 300 bin lirayı aldıkları, geçtiğimiz Ağustos ayında yakalanarak tutuklanan A.S’nin de çete üyesi olduğu belirlendi. Emniyetteki sorgularının ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edilen ve savcılık sorgusunun ardından mahkemeye çıkarılan Nijeryalılar O.D.O, J.T.O, Türk vatandaşı D.K tutuklandı. Diğer kişiler adli kontrol kararıyla serbest kaldı. Polis, ele geçen bilgisayarların incelemesinin devam ettiğini, vurgun boyutunun katlanarak artabileceğini belirtti. Siber Suçlarla Mücadele Şubesi yetkilileri, şirketleri, kurumsal e posta kullanması, firewall, program ve antivirüslerin güncel olması ve işletim sistemlerinin güncel olması konusunda uyardı.

Çetin Aydın - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları