loading
close
SON DAKİKALAR

O kaldırıldığında yüzbinler neden Çankaya'ya akmadı

O kaldırıldığında yüzbinler neden Çankaya'ya akmadı
Tarih: 03.09.2015 - 08:46
Kategori: Medya

Yaşar Seyman; Oran’dan geldiğim için kafamı sağa çevirince ansızın Çankaya Köşkü’nün kapısındaki Cumhurbaşkanı Forsu’nun yokluğunu gördüm.

Yarım asırlık Ankaralıyım…

Bu sabah Ankara trafiğindeki yolculuğum Çankaya Köşkü önüne gelince polisin ‘dur’ işaretiyle durduruldu. Oran’dan geldiğim için kafamı sağa çevirince ansızın Çankaya Köşkü’nün kapısındaki Cumhurbaşkanı Forsu’nun yokluğunu gördüm. Yüreğim cızzz etti.. Yılların alışkanlığı ile o kapının önündeki taş duvarda asılı fors Başkent’in önemli simgelerinden biriydi.

Sendikal toplantılar için yurt dışına gittiğimiz ülkelerde mutlaka biz sendikacıları, yazarları o ülkenin yurttaşları hükümet köşklerini, saraylarını gezdirmeye götürürler. Kanada’nın parlamento binasındaki hayvan barınağı ve hayvanların yaşamı beni çok etkilemişti. Her ülkenin hükümet konağı o ülkenin iklimine, mimari yapısına, kültürel konumuna uygun yapılır.

Çankaya Köşkü sadece Ankara’da yaşayanların değil tüm ülke yurttaşlarının dışardan seyirlik alanıydı. Çocukluğumuzda babam, Erzincan’dan gelen konuklarımıza Ankara’yı gezdirir bu gezi Çankaya Köşkü’nün dört bir yanının dolaşımı ile yapılan gezi son bulurdu. Çocukluğumuzun seyirlik gezisinin akılda kalan simgesi giriş kapısındaki ‘Cumhurbaşkanlık Forsu’ydu. Onu yıllarca gördüğüm duvarda görmeyince çok buruldum.

Çankaya Köşkü edebi eserlere konu olmuş, tarihi olaylara mekanlık etmiş, dünyanın en büyük devlet adamlarını ağırlamış, ülkenin ve ülkelerin kaderinin değişimine tanıklık edilen kararlar orada alınmıştır. Falih Rıflı Atay’ın kitabına ad olan Çankaya, Cumhuriyet’in Başkenti Ankara’yı taçlandırmış 2014 yılına kadar görkemli bir yapı iken yok oluşu inanılır gibi mi?

Siyasi haberlerin, ironik göndermelerini ‘864 rakımlı tepesi’ sonraki yıllardaki ölçümle deniz seviyesinden yüksekliğin 1071 metre olduğu öğrenildi. Oysa o ‘864 rakımlı tepe’ diye kitaplardaki yerini çoktan aldı. Çankaya Köşk’ü madem kullanılmayacak bir müze olarak korunabilir. Ankara’nın Başkent oluşunun simgeleri bir bir siliniyor. Siyasi kurumların yokluğuna bir de siyasi gelenekler ekleniyor.

Yaz sonu ‘Adli Yılın Açılışı’ bir Cumhuriyet geleneğidir. O açılışa günler öncesinden hazırlanılır. O gün Yargıtay Başkanı ve Barolar Birliği Başkanı konuşmalar yapar. O gün hava hukuk kokar. Ülke gündemi Adli Yılın açılışı olur. Herkes her iki konuşmadan söz eder. Yıl olur Yargıtay Başkanı’nın yıl gelir Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın konuşmaları güne damga vurur. Dün Adli yıl açılışında Barolar Birliği Başkanı’nın yokluğu güne Nazım Hikmet’’in dizesini uyarlarsak; hava hukuk gibi ağır oldu…

Cumhuriyet’in emanet edildiği kurumlar, kuşaklar tüm bunlar yapılırken neredeydi?

Örneğin Çankaya Köşkü’nün forsu kaldırıldığında yüz binler neden Çankaya’ya akmadı?

Yaşar Seyman

Odatv.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları