loading
close
SON DAKİKALAR

ODTÜ'deki talan, tarihsel bir hesaplaşmanın son perdesi

ODTÜ'deki talan, tarihsel bir hesaplaşmanın son perdesi
Tarih: 13.09.2017 - 16:02
Kategori: Gündem

Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yol çalışması gerekçesiyle ODTÜ ormanında başlatılan ağaç kesimine tepkiler sürerken, konuya ilişkin bir açıklama da, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan geldi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yol çalışması gerekçesiyle ODTÜ ormanında başlatılan ağaç kesimine tepkiler sürerken, konuya ilişkin bir açıklama da, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan geldi. Sarıbal yaptığı yazılı açıklamada, ODTÜ’de yaşananları, “Laik, çağdaş ve bilimsel üniversite anlayışına karşı, ODTÜ üzerinden yürütülen bir hesaplaşma” olarak nitelendirdi.

Sarıbal, yol yapım sürecinin başlaması için ODTÜ Rektörlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında imzalandığı ileri sürülen protokolün imzalanmış olsa dahi, ODTÜ’deki arazinin hükmü şahsiyete ait amme müesseseleri çerçevesinde orman olarak tescil edilmiş bulunması, öte yandan alanın 2. derece sit alanı niteliği taşıması nedeniyle, ODTÜ’deki yol çalışmaları konusunda söz konusu protokolün “izin” niteliği taşıyamayacağını belirtti.

Ağır Cezada Yargılanırlardı

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal açıklamasına şöyle devam etti:
“Orman mevzuatına göre, ormanlık alandan ağaç kesmek için geniş çaplı bir prosedür işletilir. Bu prosedürde ilk olarak, kesilecek ağaç miktarını ve özelliklerini belirten çetelelerin ve gerekli izin belgelerinin bulunduğu olağan hasıla etası raporu hazırlanır ve Orman Genel Müdürlüğü’nün onayına sunulur. Onaydan sonra kesilecek ağaçlar gözetim altında damgalanır ve alan belirlenir. Son olarak da ağaçların nereye ve ne amaçla götürüldüğünü belirten nakliye tezkeresi düzenlenir. Ancak ODTÜ ormanında yapılan ağaç kesimi için bu prosedürün işletilmediği anlaşılmaktadır. Ağaçları damgalanmak ve alanı belirlemek şöyle dursun, imzalandığı ileri sürülen protokolden sadece bir gün sonra gece vakti, imar değişikliği, askı ve itiraz süresi beklenmeden, baskın yapar gibi iş makinelerini ODTÜ ormanına göndererek alanı talan eden bir anlayışla karşı karşıyayız. Böyle bir fiili, kendi emeğiyle geçimini sağlayan orman köylülerimizden biri yapmış olsaydı, ağır cezada yargılanırdı.”

Rektörlük, Eski İtirazına Şimdi Destek Veriyor

Orhan Sarıbal, İncek Bulvarı Bağlantı Yolu imar planına daha önce ODTÜ Rektörlüğü tarafından itiraz edildiğinin altını çizerek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 21.08.2017 tarih ve 9854 sayılı oluru ile Ankara’nın Çankaya ilçesinde 2. Derece Doğal Sit alanı içinde düzenlenen yol güzergahlarına ilişkin 1/25000; 1/500 ve 1/100 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliğine daha önce ODTÜ Rektörlüğü’nce yapılan 3 üç itirazın, 644 sayılı KHK’nın 13/A maddesiyle reddedilmiş olması; Rektörlüğün orman yapısının bozulabileceği ve imar düzenlemesinin üniversite alanını böleceği yönündeki daha önceki itirazlarını ortadan kaldıramaz. KHK’lar eliyle bilimsel tespitler hiçe sayılıyorsa, bir üniversite rektörlüğü siyasi dayatmadan yana değil, bilimsel tespitlerden yana tavır almalıdır.” dedi.

Sarıbal sözlerini, “AKP, KHK’larla hukuksuzluk üretmeye devam ediyor. ODTÜ ormanında bir gece vakti başlayan talan, ülkemizde on beş yıldır laik, çağdaş ve ilerici bütün değerler üzerinden yürütülen hesaplaşmanın son perdesidir. Bu talan, yalnızca ODTÜ ormanına karşı değil, ODTÜ’nün tarihsel mirasına ve her koşulda dogmaya karşı bilimsel düşünceden yana olan ODTÜ’lülük kimliğine karşı yapılmaktadır. Bu talana asla boyun eğmeyeceğiz ve konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz.” şeklinde tamamladı.  

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları