loading
close
SON DAKİKALAR

OHAL kararnamesi yayınlandı: Gözaltı süresi 30 gün

OHAL kararnamesi yayınlandı: Gözaltı süresi 30 gün
Tarih: 23.07.2016 - 10:52
Kategori: Gündem

Olağanüstü hal uygulamasının (OHAL) ilan edilmesinin ardından ilk kararname yayınlandı. Kararnameye göre gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı. 19 sendika, federasyon ve konfederasyonla 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı.

Olağanüstü hal uygulamasının (OHAL) ilan edilmesinin ardından ilk kararname yayınlandı. Kararnameye göre gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı. 

Olağanüstü Hal uygulamasının yürürlüğe girmesinin ardından ilk kararname yayınlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameyle, 35 sağlık kurum ve kuruluşu, bin 43 özel öğretim kurum ve kuruluşuyla özel öğrenci yurdu ve pansiyonu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika, federasyon ve konfederasyonla 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı. 

Gözaltı süresi

Gözaltı süresi, şüphelinin yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 30 günü geçemeyecek.

Kapatılan üniversitelerdeki öğrenciler...

Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından devlet üniversitelerine veya vakıf üniversitelerine yerleştirilecek.. Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam edecek.


Tutukluların avukatlarına verdikleri belgelere el konulabilecek

Tutuklu olanların avukatları ile görüşmelerinde, toplumun ve ceza infaz kurumunun güvenliğinin tehlikeye düşürülmesi, terör örgütü veya diğer suç örgütlerinin yönlendirilmesi, bunlara emir ve tâlimat verilmesi veya yorumlarıyla gizli, açık ya da şifreli mesajlar iletilmesi ihtimalinin varlığı halinde, Cumhuriyet savcısının kararıyla, görüşmeler teknik cihazla sesli veya görüntülü olarak kaydedilebilecek, tutuklu ile avukatın yaptığı görüşmeleri izlemek amacıyla görevli hazır bulundurulabilecek.

Tutuklunun avukatına veya avukatın tutukluya verdiği belge veya belge örnekleri, dosyalar ve aralarındaki konuşmalara ilişkin tuttukları kayıtlara el konulabilecek veya görüşmelerin gün ve saatleri sınırlandırılabilecek.

Tutuklunun yaptığı görüşmenin, belirtilen amaçla yapıldığının anlaşılması ve tutanak tutulması halinde, Cumhuriyet savcısının istemiyle tutuklunun avukatlarıyla görüşmesi sulh ceza hâkimliğince yasaklanabilecek.

Görevine son verilen memurlar kamuda çalışamayacak

Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen ve görevine son verilen memurlar bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecekler.



Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları