loading
close
SON DAKİKALAR

Ordu'da HES tepkisi: Derelerdeki su 49 yıllığına şirketlere veriliyor

Ordu'da HES tepkisi: Derelerdeki su 49 yıllığına şirketlere veriliyor
Tarih: 16.04.2018 - 14:22
Kategori: Çevre

Ordu’nun Altınordu ilçesindeki Selimiye HES çalışmalarına tepkiler sürüyor. Şikayetçi yurttaşlardan Arslan, HES çalışması nedeniyle arazisine gidemediğini söyledi. Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Gazi Gönül ise derelerdeki suyun 49 yıllığına şirketlere verildiğini belirtti. ...

Ordu’nun Altınordu ilçesindeki Çiseli Şelalesi ve Karaoluk Şelaleleri’nin bulunduğu alanda yapılan Selimiye HES çalışmalarına tepkiler sürüyor. Karaoluk Mahallesi’nde yapılan Selimiye HES’le ilgili yurttaşların şikayeti üzerine Jandarma bölgeyi incelemeye gitti ve burada ifade tutanağı tuttu.

BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre; Hüseyin Arslan isimli yurttaş, Selimiye HES çalışması nedeniyle atılan dinamitlerin yolların çökmesine neden olduğunu kaydetti. Çalışmalar nedeniyle arazisine gidemediğini dile getiren Arslan, çalışmalar nedeniyle çıkan molozların dere yatağına ve ormana döküldüğünün altını çizdi. Arslan HES’ten şikâyetçi olma sebeplerini şu ifadelerle açıkladı: “Hafriyat ormanlık alana ve dere yataklarına dökülüyor ve yine Sayaca’ya çıkan orman yolu ki birçok ailenin bahçesi vardır. Halk yollarının kesilmesiyle büyük sıkıntı çekmekte, araçlarıyla bahçeye gidememektedir.”

Şikâyetçilerden Karaoluk Mahallesi Azası Uğur Arslan ise “Bahçe yolunun kesilmesi sebebiyle şirket yetkilileriyle halk arasında gerginlik yaşandı. HES şirketi yolu keserek çalışmasına devam ediyor. Yapılan çalışmalar denizimize, ormanımıza zarar veriyor” dedi.

‘HES’lerin çoğalmasının neden daha iyi anlaşılır’

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Gazi Gönül, derelerdeki suyun 49 yıllığına şirketlere verildiğini belirtti. Gönül, “Bakanların yaptığı açıklamalar olan tarımda kullanılan suların da ücretlendirileceğine yönelik açıklamalar dikkate alındığında HES’lerin çoğalmasının nedeni daha iyi anlaşılır. Derelerdeki sular 49 yıllığına şirketlere veriliyor. Yani kullandığımız suyu şirketlerden almak zorunda bırakılacağız. Şirketler hem yaşam alanlarımızı tahrip ediyor hem de sularımızın kullanım hakkını alıyor” diye konuştu.

'Ormanlar yok ediliyor'

Gönül, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Selimiye HES’in yapılırken ve yapımı bittikten sonra etkilerinin neler olacağını mahallede anlattık, basın aracılığıyla da kamuoyuna duyurduk. Yapılan HES’lerin çalışmalarında kural, kuralsızlık oldu. İşin kolayına giderek dere yataklarını, ormanları yok ediyorlar. Burası ‘turizm alanı’ olarak değerlendirmek istediklerini belirten yetkililerden çıt çıkmıyor. HES yapımı yeniden hızlandı.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları