loading
close
SON DAKİKALAR

Örtülü ödenekte rekor harcama

Örtülü ödenekte rekor harcama
Tarih: 17.06.2018 - 15:32
Kategori: Ekonomi

AKP iktidarları döneminde kamu kaynaklarından dudak uçuklatan harcamalar yapıldı. Saray başta olmak üzere, örtülü ödenek harcamaları ve resmi taşıt alımları yaşanan israfı gözler önüne serdi

AKP iktidarları döneminde kamu kaynaklarından yapılan harcamalar çarpıcı boyutlara ulaştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle inşa edilen bin odalı saray başta olmak üzere, Marmaris Okluk Koyu’nda yapımı süren Cumhurbaşkanlığı Sarayı, örtülü ödenek harcamaları, resmi taşıt alımları ve yenilenen TBMM Başkanlığı makamı için yapılan harcamalar devlette yaşanan israfı gözler önüne serdi.

Örtülü ödenekte rekor harcama

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde örtülü ödenek harcamaları rekor düzeye ulaştı. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2017 yılında örtülü ödenek kaleminden 2.7 milyar lira harcandı. AKP’nin iktidarından önceki 12 yılda yapılan 442 milyon liralık örtülü ödenek harcamalarına karşın AKP iktidarları döneminde yapılan örtülü ödenek harcamaları 13 milyar lira oldu. “Temsil ve tanıtma giderleri” kaleminden yapılan harcamalar da AKP döneminde artış eğilimi gösterdi. 2017 yılında 17 milyon lira olan temsil ve tanıtma giderleri 2015 yılında 115 milyon liraya, 2016 yılında ise 364 milyon liraya yükseldi. Sıkça tartışmalara konu olan Erdoğan’ın danışmanlarının sayısı ve maaşları ise gizli tutuldu. Cumhurbaşkanlığı Halka İlişkiler Başkanlığı, bu yöndeki soruları, “Kamuoyunu ilgilendirmiyor” gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.


Taşıt sevdası
Toplam bütçe harcamaları içerisinde taşıt alım giderlerinin payı 2006’ya oranla yüzde 520 arttı. 2007-2017 döneminde merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kurumların sahip olduğu taşıt sayısı istisnalar hariç yüzde 32 artarak 83 bin 40’tan 110 bin 131’e yükseldi. Benzer şekilde taşıt kiralama giderlerinde de artış yaşandı. 2012 yılında 94 milyon lira olan taşıt kiralama giderleri 2016 sonunda yüzde 392 artışla 462 milyon lira, 2017’de ise 553 buçuk milyon lira oldu.

Bin 150 odalı saray
Yapımı sürecinde Atatürk Orman Çiftliği’nden yapılan arsa tahsisatındaki usulsüzlükle gündeme gelen Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın proje bedeli için 1 milyar 370 milyon lira harcandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bin 150 odası olan saraya yöneltilen eleştirilere, “İtibardan tasarruf olmaz” yanıtını verdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın elektrik, su, doğal gaz, ısıtma, soğutma, temizlik, peyzaj gibi aylık sabit giderleri için harcanan 21 milyon lira ise 240 bin ailenin bir aylık temel harcama giderlerine karşılık geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın dudak uçuklatan harcamaları Sayıştay’ın raporlarına da yansıdı. Rapora göre Erdoğan’ın maaşı 2016 yılında 43 bin 750 liradan 49 bin 250 liraya çıktı. Erdoğan’ın maaşı, 2017 bütçesine göre ise 53 bin 300 lira oldu. Sayıştay denetçilerine göre Saray, tıbbi ve laboratuvar sarf malzemelerine 2016’da toplam 2 milyon 160 bin 927 lira harcadı. Saray’ın temizlik giderleri ise 2 milyon 48 bin 921 lirayla ifade edildi. Saray’ın kırtasiye masrafları 2016 yılında 1 milyon 540 bin 858 lira olurken beslenme, gıda amaçlı ve mutfakta kullanılan tüketim malzemeleri için bir yılda 1 milyon 216 bin 63 lira harcandı.

Yazlık saraya 3 milyon liralık klima
Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde Marmaris Okluk Koyu’nda yaptırılan 230 metrekarelik yazlık konukevinin yerine yapılan yazlık sarayın imar planında değişiklik yapılarak kapsadığı alan 65 hektara çıkartıldı. Yüksekliği dört metreyi bulan duvarlarla çevrilen yazlık saray için, 3 milyon liralık klima sözleşmesi imzalandı. Yapımına halen devam edilen ve SİT alanı üzerine inşa edilen yazlık sarayın maliyeti ise açıklanmadı. Oda sayısı 350 ila 400 arasında olacak olan sarayın yapımı için 40 bin ağacın kesildiği iddia edildi. 

Altın yaldızlı makam odası
Esi TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yenilenen makam odası altın yaldızlarla süslendi. “Yıpranan mobilyalar, halı, perde ve avizelerin yenilenmesi” gerekçesiyle yapılan çalışmalar kapsamında, Kocaeli Hereke’de bulunan ve Meclis Milli Saraylar’a bağlı olan fabrikada 52 metrekarelik tek parça halı dokutuldu. Yenilenen Meclis Başkanlığı makamının yalnızca süslenmesi için harcanan para 500 bin lira oldu. Yenilenme ve tadilat işlemlerinin maliyeti ise gizliliğini korudu.

Gösterişli iftar sofraları
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda hazırlanan iftar sofraları da gösterişleri itibarıyla tartışmalara konu oldu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın iki hafta önce düzenlediği iftarda 35 aşçı görev alırken davetliler için 40 keçi kesildi. 110 kişilik garson ekibinin görev yaptığı iftar için kurulan yemeklerle dolu dev masalar yurttaşların tepkisini çekti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, iftar için kurulan masaların ve sandalyelerin toplam değeri 6 buçuk milyon lira olduğunu açıkladı. Geçen İstanbul’da Doğu ve Güneydoğu Sivil İrade Platformunca düzenlenen iftardaki bir uygulama ise dikkati çekti. İftar programına katılan Erdoğan’ın masası ile yurttaşların arasına şerit çekildi. İstanbul Valiliği’nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan fotoğrafı gören yurttaşlar iftar yemeğindeki uygulamaya tepki gösterdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları