loading
close
SON DAKİKALAR

Özince: Faize değil domatese bakın

Özince: Faize değil domatese bakın
Tarih: 05.05.2015 - 11:50
Kategori: Ekonomi

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, faiz tartışmalarını sürdüğü bir dönemde enflasyonu hatırlattı.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, faiz tartışmalarını sürdüğü bir dönemde enflasyonu hatırlattı. Türkiye'nin Fed'den gelecek faiz artışından ziyade enflasyona dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Özince, "Herkes domates neden beş lira oldu diye korksun?" dedi.

Sözcü Gazetesi'ne konuşan Özince, Fed'in ne zaman faiz artışına başlamasını beklediği sorusuna, "Fed’in ne zaman faiz artıracağı hiç umurumda değil. Millet ağzına bir Fed dolamış. İş Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı ve yıllarca hazine yönetimi ile uğraşmış biri olarak yatıp kalkıp Fed ile uğraşmadığımı söyleyebilirim. Zaten bilmeyen kalmadı geçmiş 10 yılın bolluğu olmayacak. Türkiye adam gibi davranırsa bu endişenin konusu olan dış kaynağı her zaman bulur ama üçe bulur ama beşe bulur. Domatesin fiyatının artışı kadar faiz artmayacak hiç kimse korkmasın. Herkes domates niye beş lira oldu diye korksun" diye cevapladı.

ENFLASYON LOBİSİ 

merkez bankası Eski Başkanı Gazi Erçel'in "enflasyon-sivribiber" ilişkisini hatırlatan Özince, "Bir zamanlar Merkez Bankası başkanlarından bir tanesi enflasyon ile sivribiber ilişkisi kurmuştu. Gülmüştük, alay edenler bile oldu. Çok doğru söylemiş aslında, bizi meyve sebze fiyatları, elektrik su zamları ilgilendirmiyor mu?" dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de o kadar reel sorunlarımız var ki. Enflasyon beklentilerimiz çok kötü. Ücretli çalışan olarak, gelişmiş ülkede yaşayan bir muadilim hangi hayat standartlarından yararlanıyorsa ben neden yararlanmayayım diye düşünüyorum. Benim ülkemde neden domates Almanya’dan, baharat neden Amerika’dan pahalı satılsın. Gıda enflasyonunun yıllık yüzde 14’lere vardığı söyleniyor. ‘Faiz lobisi’ deniyor ama ‘enflasyon lobisi’nden bahsedilebilir belki. Halkımızın en çok bakacağı şey FED faizi değil enflasyon, pazar filesi enflasyonu olmalı."
Özince, enflasyondaki artışın önemli bir tehdit olduğunu belirtirken fiyatların öngörülemeyen şekilde yükselmesinin istikrarsızlık ve kaygıyı artıracağını belirtti.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları