loading
close
SON DAKİKALAR

Öztrak’tan TESK yönetimine sert eleştiri

Öztrak’tan TESK yönetimine sert eleştiri
Tarih: 17.09.2014 - 17:47
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TESK Genel Kurulu’nda Hükümet ve Cumhurbaşkanına söz hakkı verilirken anamuhalefete söz verilmemesini eleştirdi...

Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TESK Genel Kurulu’nda Hükümet ve Cumhurbaşkanına söz hakkı verilirken anamuhalefete söz verilmemesini eleştirerek, “Esnafın sorunları konuşulması gereken Genel Kurul, TESK yönetiminin tutumu nedeniyle siyasi şov alanına dönüştürüldü. CHP’nin görüşlerinin dile getirilmesinin engellenmesini kınıyorum” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam’la birlikte TBMM’de düzenlediği basın toplantısında TESK’in 19. Olağan Genel Kurulu’nda muhalefete söz verilmemesini eleştirdi. CHP milletvekilleri Mehmet Ali Susam ve Sinan Aygün’le birlikte katıldıkları Genel Kurul’un siyasi bir şova dönüştüğünü ifade eden Öztrak, “Esnaf kongrelerinde esnaf sorunları dile getirilir. Bu çerçevede biz de esnafın sorunlarını çözecek bir stratejiyi dile getirmek üzere hazırlanmıştık. Ama bu fırsatı bulamadık. Zaten Genel Kurul’da esnafın sorunları da konuşulmadı. Birbirlerine akil adamlık nedeniyle teşekkür ettiler. Ama bundan önceki Genel Kurulda 1,9 milyon olan esnaf sayısının 1,6 milyona düştüğünü, 300 bin esnafın kepenk indirdiğini kimse dile getirmedi” dedi.

Esnafın sorunlarının nasıl çözüleceğine ilişkin somut önerilerini ifade etme imkanı bulamadıkları için bunu basın toplantısı ile yapma gereği duyduklarını belirten Öztrak, Türkiye’nin 2000’lerin başında dünyanın en büyük 15 imalat sanayi ekonomisinden biri iken bu ligden düştüğünü, tarımın da aynı dönemde büyük darbe aldığını, çiftçinin ülkedeki şartlar nedeniyle yaklaşık bir Konya büyüklüğündeki tarım alanını ekmekten vazgeçtiğini, bunun yerine büyük üreticilerin Sudan’dan arazi kiralayarak tarım yaptığını ifade etti.

-BU DEĞİRMEN BURAYA KADAR DÖNER

Esnafın da borçlarını ödeyememe noktasında olduğunu kaydeden Öztrak, “Tarlada üretemeyeceksin, fabrikada üretemeyeceksin, o zaman esnaf ne satacak? İthal mal satacak. Çiftçide para yok, işçide para yok bu mallar nasıl alınacak? Borçla. Borç nereden gelecek? Dışarıdaki sıcak paracıdan. Borçla yani taşıma suyla değirmen ne kadar döner? Ancak bu kadar döner. Cari açıkla, durgunlukla boğuşmaya başlarsın, artık borçlanamazsın, esnaf önce veresiye satar, sonra rafa malı borçla koyar, sonra da para olmayınca dükkanı bankaya bırakır gider” dedi.

-BABACAN, MEĞER FIFA GÖZLEMCİSİYMİŞ…

Mevcut iktidarın göreve geldiği 2002 yılında 53 olan AVM sayısının 2014’ün ortasında 333’e çıktığını belirten Öztrak, “Sadece İstanbul’daki AVM sayısı 97’ye ulaştı. İstanbul’daki AVM’lerin sayısı Londra, Paris ve Berlin’deki AVM’lerin toplam sayısına eşit. Şimdi ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı çıkmış, inşaattaki ölçüsüz ranttan şikayet ediyor. Bu rantları dağıtmak için ‘kalem oynatan’ sizin belediyeleriniz, sizin TOKİ’niz, sizin Meclis grubunuz… Bir hafta önce torba yasayla gerçekleştirdiğiniz son Ataşehir operasyonu sırasında Sayın Bakan neredeymiş? Biz Sayın Babacan’ı sahada hem de forvette top oynuyor zannediyorduk, meğer statta FIFA gözlemcisiymiş” diye konuştu.

-ESNAFI DESTEKLEMEK ANAYASAL GÖREV

AKP’nin TESK’in hazırladığı “Büyük Mağazaların Kuruluş ve Faaliyetlerini İzne Bağlayan Yasa Taslağını” sümen altında beklettiğini, CHP Milletvekilleri tarafından hazırlanan AVM’leri şehir dışına taşıyacak yasa tekliflerini ise TBMM gündemine almadığını belirten Öztrak, esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirleri almasının Anayasal bir görev olduğunu belirterek, esnafın sorunlarını çözecek düzenlemelerin esnafla birlikte yapılması gerektiğini söyledi.

-CHP’NİN ESNAF STRATEJİSİNİN İPUÇLARI

CHP iktidarında uygulanmak üzere hazırlanan “Esnaf ve Sanatkarı Destekleme ve Geliştirme Stratejisinin” ipuçlarını TESK Genel Kurulu’nda vermeyi planladıklarını ama buna fırsat bulamadıklarını söyleyen Öztrak, hazırlanan stratejiyle ilgili şu bilgileri verdi:

Sıfır faizli işletme kredisi: Partimizin stratejisi kapsamında, esnafın uygun koşullarla finansmana erişimi için her türlü tedbir alınacak. Halk Bankası yeniden esnafın bankası olacak. Esnafa bir yıl boyunca ödediği vergi ve sigorta primi tutarında sıfır faizli işletme kredisi verilecek. Bununla birlikte Kefalet Kooperatiflerinin verdiği kredi miktarları artırılacak. Mevduatların yatırım kredilerine dönüştürülen kısmında uygulanacak zorunlu karşılıklar düşük tutularak yatırım kredileri desteklenecek.

Enerjide vergiler düşecek: Enerji üzerindeki vergi yükü azaltılarak enerji maliyetleri düşürülecek. Esnaf ve sanatkarlar başta olmak üzere reel kesimin istihdamını olumsuz etkileyen kamusal yükleri azaltılacak.

Sigorta primlerinde işveren payı düşecek: Kayıt dışı ekonominin boyutunu sınırlamak için KOBİ’ler ile esnaf ve sanatkarlar için işveren sigorta primleri düşürülecek. Mülteci ve sığınmacıların ticari faaliyetleri kayıt altına alınacak. Kayıt dışılıkla etkin mücadele sayesinde düzgün çalışan esnaf haksız rekabetten korunacak.

AVM’ler şehir dışına: Esnaf ve sanatkarların makine ve teçhizat alımlarında vergi teşviki sağlanacak, yerli girdi kullanımını teşvik edecek tedbirler alınacak. Esnafların kuracağı ortak satın alma, pazarlama, lojistik gibi kümelenme oluşumlarına vergi indirimleri sağlanacak. Avrupa Birliği ülkelerinde olanlara benzer; üreticiyi, KOBİ’yi ve esnafı koruyan bir “Hipermarket Yasası” çıkarılacak. AVM’ler şehir dışına taşınacak.

Girişimciye başlangıç sermayesi: Belediyelerde kurulacak Esnaf Masalarını sayesinde esnaf belediyelerde işlerini hızla sonuçlandıracak. Esnafın nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere İŞ-KUR, KOSGEB, ilgili Oda ve Derneklerin birlikte çalışarak “mesleki eğitimi” geliştirecek. Uygulamalı girişimcilik eğitiminin işlevselliğini artırılacak, sertifika almaya hak kazanan gençler başlangıç sermayesiyle desteklenecek. Kadın girişimcilerin de önü açılacak. Kadın esnaf ve sanatkarların ödedikleri sigorta primlerinde en az yüzde 5 oranında indirime gidilecek.

-İSTEMEZÜK DEMESİNLER, ÖNERİLERİMİZDEN YARARLANSINLAR

İktidarın yıllardır CHP’nin somut önerilerine önce “istemezük” diyerek karşı çıktığını, fakat 3-4 yıl geçtikten sonra CHP’nin söylediği noktaya gelindiğini belirten Öztrak, “Reform önermiyorsunuz diyorsunuz. Esnafımız, sanatkarımız 8-9 ay daha, seçimlere kadar bizim iktidara gelmemizi beklemesin. Bizim bu önerilerimizden yararlanın. Buna gücenmeyiz. Yeter ki esnafımız, sanatkarımız kazansın” dedi.

-CHP’Lİ SUSAM: ESNAFIN SORUNLARINI CHP ÇÖZECEK

CHP’li Susam da Genel Kurul’da 2 milyon esnafın sorunların çözümü için en üst makamlara ulaşma şansını yakaladığını fakat bunun gerçekleşmediğini, CHP olarak Genel kurul’a çok hazırlıklı şekilde gittiklerini, CHP’nin esnafla ilgili çok net bir stratejisinin olduğunu, esnafın sıkıntılardan çıkış yolunu CHP iktidarında çıkacağını ifade etti.

-BAŞBAKAN AÇIKÇA “BU İŞE KARIŞMA” DEMELİ

Öztrak, Bank Asya ile ilgili tartışmalar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kredi derecelendirme kuruluşları ile ilgili açıklamalarının sorulması üzerine, bankaların itibar müesseseleri olduğunu, bir banka hakkında siyasilerin konuşmasının bu itibarı yıpratacağını, bankaların zor durumda olması halinde bile burada görevin BDDK’da olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanının banka batırma noktasına gitmesinin ekonomiye duyulan güveni de sarsacağını belirten Öztrak, “Bankacılık sistemi yan yana duran domino taşları gibidir. Bunların arasında ilişkiler vardır. Bunlardan bir tanesini yeterli önlemi almadan devirirseniz tüm sistemi devirirsiniz. Buna sistemik risk denir. Bu konuşmalar sistemik risk ortamını hazırlar” dedi. Tartışmaların Bank Asya ile başladığını, bugün ise konuşulan banka sayısının 10’a çıktığını ifade eden Öztrak, bankacılığın yıpratan bu tartışmaların Cumhurbaşkanı ve Hükümetin ekonomi yönetmeyi bilmediklerinin göstergesi olduğunu söyledi. Hükümetin görevin BDDK’da olduğu yönündeki açıklamalarının “ilgili yere ulaşmadığının” göründüğünü söyleyen Öztrak, “Bu mesajı Başbakan açık ve net şekilde vermelidir. Genel düzenleme Hükümetin, banka bazında uğraşmak da BDDK’nın işidir. Başbakan açıkça ‘Başkaları lütfen bu alan karışmasın’ demelidir” değerlendirmesinde bulundu.

-SÖZLEŞMEYİ İPTAL ETMEK SORUNU ÇÖZMEZ

Öztrak kredi derecelendirme kuruluşlarının sözleşmesini iptal etmenin ülkeye borç verenlerin ilişkisini kesmeyeceğini, oysa Türkiye’nin mevcut iktidar tarafından borç bağımlısı bir ekonomi haline getirildiğini, dolayısıyla sözleşmeyi iptal etmenin sorunu çözmeyeceğini vurguladı. Öztrak, ekonominin sorununun rating kuruluşları değil kötü yönetim olduğunu söyledi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları