loading
close
SON DAKİKALAR

Pensilvanya pandispanya cambaza bak

Pensilvanya pandispanya cambaza bak
Tarih: 26.07.2014 - 11:47
Kategori: Siyaset

Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşlarıyla da bir araya gelen İhsanoğlu, ''Millet bu biçilmiş kaftanın hesabını soracaktır. Sonra çıkıp bir de, ‘Haksızlığa uğradık’' diyorlar.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın bir adaya biçilmiş kaftan olduğunu belirterek, “Millet bu biçilmiş kaftanın hesabını soracaktır. Sonra çıkıp bir de, ‘Haksızlığa uğradık’ diyorlar. Pensilvanya, pandispanya, cambaza bak” dedi. Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşlarıyla da bir araya gelen İhsanoğlu, özetle şunları söyledi:

MİLLET OYUNU BOZACAK
Seçim sürecinde haksızlıklar yaşıyoruz. Devlet yardım etmediği gibi yardımlar da sınırlandırılmış. Bir adaya 9 bin lira sınırı konulmuş. Yani bana 10 bin lira verirseniz siz de ben de ceza alırım. Dünyada böyle bir haksızlık olur mu? Devletin televizyonunda 553 dakika bir adaya veriliyor, diğer iki adaya da 4 dakika... Böyle adil seçim olur mu? Bu millet bu oyunu da bozacaktır. Bir inanışa göre ‘Dicle’, Cennet’te akan nehirlerden birinin adıdır. Ben yalnızca burada değil, Dicle’nin aktığı her yerde barış, huzur ve istikrarın gelmesini diliyorum. Duygusal konuşma yapamayan biriyim. Duygusal konuşma yapanlara da gıpta ederim. Ancak problemleri çözen milletleri ilerleten barışı sağlayan akılcılıktır. Heyecanlı konuşmak insanları harekete sevk edebilir. Savaşa götürebilir. Ama barışa götürmek için akılcılık gerekir.

KÜRT MESELESİNE BAKIŞIM
Türkler ve Kürtler, farklı etnik guruplar bin sene bu topraklarda beraber yaşadık. Burada hal-hamur olduk. Sevinçler, hüzünler, oyunlar, yemekler, türküler ortak. Bunu ayırmak doğru değildir. Burada çözüm için tarihten gelen mirası kullanmamız gerekir. Bir arada yaşama bizim genlerimize işlemiştir. Birtakım sıkıntılar oldu, yaşandı. Devletin yanlışı var tabii. Eli sopalı politikaları, sopa kullanarak yaptığımız hataları kabul etmemiz, düzeltmemiz lazım. Peki hata sırf Kürtlere mi yapıldı? Hayır, herkese yapıldı. Ama kutuyu açmayalım. Gücümüzün birlikte ve beraberliğimizde olması lazım. Bu hataları düzeltirken daha büyük bir hata yaparak kaybetmemeliyiz. Çözümün rasyonel siyasi hesaplardan uzak olması gerekir. Ben size burada söz versem. Ve taleplerinize ‘evet’ desem dahi, peki ya 76 milyon. Elbette barıştan yanayız ve savaşa karşıyız. Ama bunu yaparken taleplerin cevaplandırılma hususunda herkesin mutabakatı olması lazım. Yoksa ileride daha büyük problemler olacaktır. Barışı sağlam temellere oturtmamız kısa vadeli siyasi hesaplarla yapmamamız lazım.

EKMEK AMCA

İHSANOĞLU, Diyarbakır Havalimanı’nda ‘Ortadoğu’nun barış güvercini’ pankartıyla karşılandı ve 21 barış güvercini uçuruldu. İlk kez kalabalık bir polis grubunun koruduğu İhsanoğlu eşi Füsun İhsanoğlu ile otobüsten vatandaşları selamladı. Zaman zaman Kürtçe anonslar da yapıldı. İhsanoğlu, taktığı Diyarbakırspor atkısını esnafı ziyareti sırasında da çıkarmadı. Çocuklar, İhsanoğlu’na “Ekmek Amca”, “Ekmeleddin Abi” diye seslendi. Seyyar şekerciden 1 kilo bayram şekeri alan
İhsanoğlu 50 lira verdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları