loading
close
SON DAKİKALAR

Portekiz'de Sosyalist Parti lideri başbakan olarak görevlendirildi

Portekiz'de Sosyalist Parti lideri başbakan olarak görevlendirildi
Tarih: 29.11.2015 - 19:58
Kategori: Dünya

Portekiz'de 50 gün süren hükümet krizi Sosyalist Parti lideri Antonio Costa'nın başbakan olarak görevlendirilmesiyle şimdilik sona erdi.

Portekiz'de 50 gün süren hükümet krizi Sosyalist Parti lideri Antonio Costa'nın başbakan olarak görevlendirilmesiyle şimdilik sona erdi. Portekiz Komünist Partisi ile Sol Blok'un dışardan desteklediği Sosyalist Parti hükümetinin bu hafta için programını meclise sunması bekleniyor.

Portekiz Komünist Partisi'nin Sosyalist Parti ve Sol Blok ile yaptığı işbirliği sonucunda sağ koalisyon 10 Kasım'da iktidardan düşmüştü. Cumhurbaşkanı Cavaco Silva, 4 Ekim'deki seçimde birinci gelen ancak çoğunluğu kaybeden Sosyal Demokrat Parti lideri Pedro Pessos Coelho'yu başbakan olarak atamış ancak 10 Kasım'daki parlamento oylamasında Coelho güvenoyu alamamıştı. Silva, komünistlerle işbirliği yaptığı için uzun süre Costa'yı başbakan olarak atamayak krize neden olmuştu.

Portekiz Komünist Partisi Genel Sekreteri Jeronimo de Sousa'nın 25 Kasım'da yaptığı açıklama şöyle*:

"Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve Sosyal Demokrat Merkez-Halk Partisi'nin (CDS-PP) nihai ve kesin yenilgisi tamamlanmıştır"

26 Kasım 2015

António Costa’nın atanması hakkında

Portekiz Komünist Partisi (PCP) Genel Sekreterinin açıklaması

1. 4 Ekim’de yapılan milletvekili genel seçimlerinden elli gün sonra, Portekiz halkının bu seçimlerde ifade ettiği iradenin siyasal ve kurumsal sonuçları nihayet tecelli etmiştir. PSD ve CDS’nin seçim yenilgisi üzerine 10 Kasım’da yapılan Meclis oylamasıyla koalisyon hükümetinin programının reddedilmesi ile beraber Passos Coelho ve Paulo Portas hükümeti devrildi. Bu şekilde, PSD/CDS koalisyonunun nihai ve kesin yenilgisi tamamlanarak, Mecliste şekillenen yeni ilişkiler ve siyasal güçlerin hükümet çözümünü uygulamaya koymasını engellemek ve aksatmak amacıyla Cumhurbaşkanının kasti ertelemesine son verildi. PCP olarak 23 Ekim’de Cavaco Silva’nın temaslarıyla başlatılan ve Anayasaya, Başkan olarak kendisinden beklenen demokratik kurallara riayet ilkesine aykırı olarak işleyen sürece eleştiri kaydımızı koyuyoruz. Cumhurbaşkanı Cavaco Silva, Meclis iradesine ve anayasal görevlerine aykırı biçimde davranarak kendisinin sebep olduğu krizi elli günün sonunda António Costa’yı görevlendirerek sona erdirmiştir. Gizlemeden vurgulamak gerekir ki, gerçekleşmesinin önünde engel olduğu çözümü son ana kadar taciz etmiştir.

2. Koşulların olgunlaştığı an itibariyle, başından beri sürekli iddia ettiğimiz üzere Sosyalist Parti (PS) programını sunmak suretiyle hükümeti kurabilir ve resmi olarak göreve başlayabilir. "PS ve PCP’nin siyasi çözüm için aldıkları ortak tutum" yasama alanında uzun soluklu çözüm için siyaset benimsemenin temelini oluşturacaktır. PCP’nin gerçek ve özverili çabası, Portekiz halkının bir önceki hükümeti ve izlenen politikaları açıkça cezalandırdığı gerçeğinden hareketle, tanımlı sınırlar ölçüsünde ve gerçekleşen yakınlaşmadan doğan hakları çiğnemeden, benimsenen tedbirler ve siyasetin uygulanması ve temsilinin geliştirilmesi içindir.

3. Ulusal politika açısından başlayan bu yeni süreçte emekçilerin ve Portekiz halkının üzerinde baskı uygulayan sorunlara çözüm bulunabilecektir. Meclisin yeni birleşimi ile Portekiz halkının meşru taleplerini karşılayacak kararları alabilir ve bugün hükümetten beklenen bu doğrultuda bir adım atmasıdır. Meclis içerisinde emekçilerin ve halkın çıkarlarını temsil edecek önlemler ve çözümlerin uygulanabilmesi için kurumsal bir tabanı olduğu gerçeği yadsınamaz, bu kurumsal taban onu oluşturan her siyasal gücün iradesi ölçüsünde şekillenecek ve ücretler ile gelirler, hakların geri iadesi, sağlığa, eğitime, sosyal güvenliğe erişimin güçlendirilmesi, küçük ve orta dereceli işletmelerin, emeklilerin ve gençliğin desteklenmesi minvalinde restorasyon yolu izlenecektir. Yeni parlamentonun ilk günlerden başlamak üzere emekçiler ve halkın talepleri ile haklarına karşılık gelecek yasaları yapması ve uygulamasının önünde hiçbir engel yoktur.

4. PCP bir defa daha emekçilere halka ve ülkeye olan bağlılığı teyit etmektedir. Yapacağı katkıyı teminat altına alarak, ideolojik ve siyasal bağımsızlıktan ödün vermeksizin, Portekiz için ekonomik kalkınma, toplumsal gelişme ve siyasal bağımsızlık öngören bir istikamette uzun soluklu özverili duruşunu yenilemektedir. Her ne kadar sınırlı olsa da, son dört yıldır süren geriye doğru gidişatı tersine çevirmek için adım atarak ilerlemenin imkan dahilinde olduğu bugünlerde, bu şans heba edilmemelidir. Sağ siyaset ile tam anlamıyla bir kopuşun yaşanarak, vatansever ve sol bir siyasetin muhakkak düzeyde benimsenmesi nihai amaç olarak benimsenmelidir.

5. Egemen bir Portekiz’i teminat altına almak için emekçileri halk, demokratlar ve vatanseverler müdahale ve mücadelelerine devam etmelidir. Bu katkının ayrılamaz bir parçası da cumhurbaşkanı seçimlerinde sağ siyasetin devamlılığının önüne geçebilmek için iradeyi ortaya koymak ve PSD ile CDS’nin adaylarını çıkararak destekleyeceği süreçte karşı cephede mücadele etme gerekliliğidir.

* Açıklama Işık Kıribrahim tarafından Türkçeye çevirilmiştir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları