loading
close
SON DAKİKALAR

Proje okul yönetmeliği genişletildi: Sürgün tehdidi büyüyor

Proje okul yönetmeliği genişletildi: Sürgün tehdidi büyüyor
Tarih: 07.07.2018 - 13:45
Kategori: Eğitim

Öğretmenlere zorunlu yer değişikliğini dayatan ‘Proje Okul Yönetmeliği’nin kapsamı genişletilerek müdür yardımcılarının sürgün edilmesinin önü açıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarının yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Yönetmeliğin, “Proje okul” kapsamına alınan okullarda görev yapan öğretmenlerin, görev sürelerinin dördüncü yılında kendi istekleri dışında başka okullara gönderilmesine yol açan maddesinden geri adım atmayan Bakanlık, müdür yardımcılarının da sürgün edilmesinin önünü açacak benzer bir düzenlemeye imza attı. Proje okullarda görev yapan müdür yardımcılarının görevlerinin dört yılın sonunda sona ereceği belirtildi.

MEB’in, “Okullarda kamusal alanlar yaratarak eğitim imkanlarını yükseltmek” gerekçesiyle başlattığı, eğitim sendikalarının ise “Kadrolaşmanın yolunu açıyor” gerekçesiyle itiraz ettiği, “Proje Okul Yönetmeliği”nin kapsamı daha da genişletildi. Değişiklikle müdür yardımcılarının da görev yerlerinin keyfi bir şekilde değiştirilmesinin yolu açıldı.

İdarede de kadrolaşma

Yönetmeliğe göre proje okullarda görev yapan müdür başyardımcılarının yöneticilikleri, dört yıllık görevlerinin bitiminde sona erecek. Eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel müdürlükçe belirlenen ölçütlere göre görevinde “başarı” gösteren müdür başyardımcılarının görev süreleri ise müdür yardımcısı olarak dört yıl daha uzatılacak. Zorunlu olarak yer değiştiren idareciden boşalan koltuğa MEB’in görevlendirdiği yeni bir isim oturtulacak.

Proje okullarda görev yapan mevcut öğretmenlerin görev süreleri, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 6 Temmuz 2018 itibariyle başladı. Görevde dört yılını tamamlayan öğretmenler, MEB’in belirlediği başka bir okula gönderilecek. Öğretmen eksikliği bulunan okullarda görevli öğretmenlerin görev süreleri, ilgili genel müdürlüğün teklifi ve “Bakan onayı” ile iki yıl daha uzatılabilecek. Öğretmenlerin görev süresinin hesabına, yıllık izinler ve raporlu olduğu günler de dahil edilecek. Görev süresi dolan öğretmenler yapılan, “İnceleme ve soruşturma”nın ardından “başarısız” bulunursa kapsam dışındaki eğitim kurumlarında görevlendirilebilecek.

Öğretmen atamalarına ise aynı yöntemle devam edilecek. Atamaların kesin sonuçları 1-31 Mayıs tarihleri arasında İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne bildirilecek ve atamalara ilişkin iş ve işlemler, ders yılının başladığı tarihten önce sonuçlandırılacak. Yönetici görevlendirmeleri de benzer şekilde aynı tarih aralığında tamamlanacak.

Bakanlık, proje okulların yöneticilerini de okulun eğitim türüne göre gerçekleştirecek. Öğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdürleri ile yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcısının kadın adaylar arasından belirlenmesi zorunlu olacak. Karma eğitim yapılan ve müdür yardımcısı sayısı üç ve daha fazla olan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri de kadın adaylar arasından görevlendirilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları