loading
close
SON DAKİKALAR

Real Market işçilerinin direnişleri sürüyor

Real Market işçilerinin direnişleri sürüyor
Tarih: 14.05.2018 - 15:44
Kategori: Sendika

Real Market işçileri, hileli iflas yoluyla gasp edilen haklarını almak için yaklaşık 10 aydır Metro ve onun işletmelerinden olan Media Markt’ın bulunduğu her yeri direniş alanına çevirdiler ve çevirmeye de devam ediyorlar.

Real Market işçileri, dün Beylikdüzü’nde bulunan Marmara Park AVM’deki Media Markt’ın önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme direnişçi işçilerin aileleri de katıldı.

AVM’nin güvenliklerinin eylemi engelleme girişimlerine rağmen işçiler, ellerinde dövizler ve önlükleri ile sloganlar atarak AVM’nin girişinden Media Markt’ın önüne kadar AVM içinden yürüdüler. Bunun üzerine Media Markt Mağazası kepenklerini kapattı ve eylem süresince de alışveriş yapılmadı.

Eylemde DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, basın açıklaması yaptı. Küçükosmanoğlu, Media Markt’ın Metro Grubu’nun işletmesi olduğunu ve bu nedenle burada eylem yaptıklarını hatırlattı. Metro’nun hileli bir şekilde iflası verilen Real Market işçilerinin haklarından sorumlu olduğunu, bunun da mahkeme, yargı kararları ve iş hukuku alanında uzman Prof. Dr. Fevzi Şahlanan’ın bilimsel değerlendirmeleri ile bir kez daha kanıtlandığını belirterek Metro’nun bu sorumluluktan kaçamayacağını belirtti.

Küçükosmanoğlu, işçilerin alacağından Metro, Media Markt ve Beğendik’in sorumlu olduğunu ve işçiler haklarını alıncaya kadar bu mücadelenin ülkenin dört bir yanında devam edeceğini ifade etti.

Ayrıca Anneler Günü dolayısı ile hediye alacak vatandaşlara da seslenen Küçükosmanoğlu, Media Markt’dan hediye almayarak zulme ortak olmamaları için çağrıda bulundu.

Eylem sırasında AVM’debulunan vatandaşlar da açıklamayı dinleyerek alkışlarla destek verdiler.

Yapılan açıklamanın ardından AVM’nin dışında da eyleme devam edildi. Burada da atılan sloganlarla Metro, Media Markt ve Beğendik protesto edildi.

İşçiler, yarın (15 Mayıs Salı) saat 14:30'da Marmara Forum AVM içindeki Media Markt mağazasında direnişlerine devam edecekler.

NE OLMUŞTU?

1998 yılında Metro AG’nin bir kuruluşu olarak Türkiye’de faaliyetine başlayan Real Hipermarketler Zinciri AŞ, 2014’ün haziran ayında, çalışanlarının tüm kıdem haklarıyla birlikte Beğendik Marketler Grubu’nun da sahibi olan Hacı Duran Beğendik’e devredildi. 2016’nın nisan ayında ise Beğendik Grubu tarafından, kendi kuruluşları ile birlikte Real Hipermarketleri için de iflas erteleme kararı alındı ve şirkete denetim kayyımı atandı. Hileli iflas iddiasıyla, bütün Real Marketleri kapatılarak mağazaların demirbaşları satılmasına başlandı. Bu süreçte tüm Türkiye’de 1700 işçi, işsiz kaldı ve kıdem tazminatları ise gasbedildi. Kıdem ve ihbar tazminatları ödenmeden işten atılan çalışanlar, 15 yıllık alacakları için mücadele başlattı ve yargıya başvurdu. Yargıtay ve iş mahkemeleri işçilerin haklı, iflasın ise hileli olduğuna karar verdi ve iflası durdurdu. Yargı kararlarına rağmen hakları ödenmeyen işçiler, Metro ve onun işletmelerinden olan Media Markt’ın bulunduğu her yerde haklarını alabilmek için direniyorlar.

 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları