loading
close
SON DAKİKALAR

Sağlıklı bir kalbin anahtarı doğru beslenmek

Sağlıklı bir kalbin anahtarı doğru beslenmek
Tarih: 28.09.2018 - 13:05
Kategori: Sağlık, Yaşam

Her yıl 17 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan kalp hastalıkları, sağlıklı beslenme ile engellenebiliyor. Diyetisyen Sibel Mumcu, “Sağlıklı bir kalbin yolu az yağlı besinler, tam tahıl ürünler ve kuru baklagilleri tüketmekten geçiyor” dedi.

Dünyada kalp hastalıkları her geçen gün artıyor, sadece Türkiye’de yılda yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Diyetisyen Sibel Mumcu, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalp hastalıklarının öneminin altını çizdi. “Sağlıklı bir kalp için sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak çok önemli diyen Sibel Mumcu, “Az yağlı besinleri seçmek ve sağlıklı yağları tercih etmek, tam tahıl ürünleri ve kuru baklagilleri daha sık tüketmek, sofralarda sebze ve balığa daha fazla yer vermek en temel uygulamaların başında geliyor” dedi.

Mumcu, sağlıklı bir kalp için beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

• Doymuş yağlar yerine bitkisel yağlar özellikle de zeytinyağı kullanmak, kan kolesterol miktarını azaltarak kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
• Doymamış yağ oranı yüksek olan balık ve diğer deniz ürünleri, kanın damar içinde pıhtılaşmasını azaltır ve kalp ritmini düzenler.
• Balığın yanı sıra tahıl ürünleri, kabuklu kuru yemişler, ayçiçeği ve mısır yağlarında bulunan Omega 6 yağ asitleri, kandaki kötü kolesterolün düşmesine yardım eder.
• Tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyveler aynı zamanda çok iyi lif kaynağıdır. Lifin damar sağlığı için zararlı olan fazla kolesterolün vücuttan atılmasını kolaylaştırıldığı unutulmamalı.
• Kalsiyum açısından oldukça zengin olan süt, yoğurt, peynir ve bunlardan elde edilen besinler, kalp ritminin düzenlenmesi için gereklidir.
• Likopen içeriği yüksek kırmızı renkli sebze ve meyveler, kalp hastalıkları oluşum riskini azaltır. Örneğin elma, suda çözülebilen ve çözülemeyen iki tür lif içerir. Çözülebilen lif olan “pektin” sayesinde kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra sarımsak, yapısında bulunan kükürtlü bileşikler ile damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek kroner kalp hastalıklarının oluşma riskini düşürür.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları