loading
close
SON DAKİKALAR

Sahnelenmesi engellenen "Adalet Sizsiniz" oyununun yazarı Ümit Denizer: Birisi oynamasınlar diyor ve bize yansıyor

Sahnelenmesi engellenen "Adalet Sizsiniz" oyununun yazarı Ümit Denizer: Birisi oynamasınlar diyor ve bize yansıyor
Tarih: 22.01.2018 - 16:20
Kategori: Medya

Siyasal iletişim uzmanı ve "Adalet Sizsiniz" oyununun yazarı, Ümit Denizer, Can Ataklı'nın sunduğu Yazı İşleri programına konuk olarak katıldı.

"Adalet Sizsiniz" oyunun bazı şehirlerde engellendiğini belirten Denizer, şunları söyledi:

"Oyun oynama arzusuyla davetle gittiğimiz bazı şehilerde oynamamız engelleniyor. Salonları bakıma aldık, diyorlar. Belge istiyoruz, veremiyorlar biz de dönüyoruz. Mardin, Urfa ve Gaziantep'te oynayamadık. 2012'de yazdık. Hukuk feslefesi oyunu yazmak gerekiyor diye karar vermiştim. 3 öyküden oluşan bir oyun. Sokrates'in M.Ö 500 yıl önce beş yüzler Meclis'i var. 2. öykü Galileo, 3. öyküde de 2 İtalyan gçömenin idamı. Bu 3 öyküyü birleştirmek gerekir diye düşündüm. Yazdıktan sonra bir yarışmaya gönderdim. Yargının siyasallaştığı 3 tarihi olayı seçmede, anlatmada ve birbirine bağlamadaki ustalığı nedeniyle ödül aldım. Onur verici bir gerekçe. Rutkay (Aziz) ve Taner (Barlas) benim gençlik arkadaşım. 50 yıllık dostuğumuz var. 

Gaziantep'te oynamamıza izin verilmedi ama 3 yıl önce oynamıştık. Kişiye bağlı, birisi oynamasınlar diyor ve bize yansıyor. 26 Ocak'ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde oynanacak."

Siyasal iletişim uzmanı olan Denizer konuya ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"-Çalıştığım reklam ajansında patronumun itmesiyle kendimi siyasi iletişim alanında buldum. Merhum Turgut Özal'ın referandum kampanyasını yaptık 1987'de. Eski siyasiler siyasete dönsün mü diye yapılmıştı, biz dönmesinler diyen taraftaydık, başarılı olamadık.  

Siyasi iletişim yapmak için partinin doğru tanımlama yapmasını bekleriz. Siyasal iletişim, nasıl yapacağına karar vermektir. Tansu Çiller'le, kısa dönem Dneiz Baykal ve Cem Uzan'la da çalıştık. Şşu mesajları vermek istiyorum deyip bırakıyordu. 'Şu mesajı TV'de verelim, basın metniyle verelim' diyorduk. Çoğunlukla kabul ediliyordu.

Tecrübelerden çıkardığım, seçim kampanyaları partizanlar ve sempatizanlar dışında kalan 3K denilen kısma yönelik yapılıyor. Partizanlar ve sempatizanlar yüzde 75'i oluşturuyor. 3K kızgınlar, küskünler ve kararsızlar. 

Mitingler partiye sesleniyor. Medyada gösterince 3K'ya giriyor. Refah Partisi'ni iktidara taşıyan medya oldu. 3 dakika süren miting filmleri hatırlıyorum. 

Medya kazandırıyor ama asıl lider kazandırıyor. Vaatler önemli. Partilerin ideolojileri vardır, misyonları olması gerekir. Misyondan güç alan kadro, kadronun önerdiği vaatleri sunan lider ve medyanın ilgisiyle seçim kazanılıyor. 

Medyayı en iyi kullanan AKP. AKP'nin her adımı izleniyor, muhalefet partileri görmezden geliniyor. 

Amerika'nın 'public diplomacy' çalışması var. Algıyı yönetme, kamuoyunda olumlu karar verdirme işi bu. Halkla ilişkiler değil...

(Afrin oprasyonu) Bu harekat, yakında yapılacak erken seçime hazırlık olduğunu düşündürüyor. 

Son bir araştırmada AKP'nin oyu yüzde 42'ye düştü. MHP ortaklığında AKP fazla destek bulamayacaktır. MHP tabanında kaymalar var. Geçen seçimlerde AKP'ye oy verenlerden yüzde 5 gibi bir rakam oy vermeyeceğim diyor. Elim kırılsın diyen var."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları