loading
close
SON DAKİKALAR

Sanayi üretimi önceki yıla göre yüzde 5,7 azaldı: 'Krize girildiğinin devletçe teyidi, sanayi çöktü'

Sanayi üretimi önceki yıla göre yüzde 5,7 azaldı: 'Krize girildiğinin devletçe teyidi, sanayi çöktü'
Tarih: 17.12.2018 - 11:17
Kategori: Ekonomi

TÜİK, 2018 yılı Ekim ayı ‘Sanayi Üretim Endeksi’ verisini açıkladı. Buna göre üretim geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 5.7 azaldı.

TÜİK'in verilerine göre, sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2018 yılı Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,1 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 azaldı.

Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,9 azaldı

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 azaldı.

Ekonomi verilerinin açıklanmasıyla ekonomistlerden de krize ilişkin açıklamalar geldi.

"Eşine az rastlanır bir ekonomik krizin başındayız"

Ekonomist Ümit Akçay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'sanayi üretiminin çöktüğünü' ifade etti.

Akçay, "Ekonomide 'dengelenme' değil, sert bir kriz olduğu her yeni veri açıklandığında ortaya çıkıyor: Sanayi üretimi çöktü: Bir önceki yılın aynı ayına göre %5,7 azaldı. İşsizlik: %11,4'e çıktı. Önceden ifade etmiştim, tekrarlayayım: Eşine az rastlanır bir ekonomik krizin başındayız" dedi.

Ekonomist Mustafa Sönmez de rakamlara ilişkin olarak şunları söyledi: "Sanayide sert düşüş! Ekim’de  azalma yüzde 5.7 yi buldu. Bir ay önceye göre de yüzde 2 ye yakın gerileme. Bu resmen krize girildiğinin devletçe teyididir."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları