loading
close
SON DAKİKALAR

Saraç: Cinsiyet eşitliği toplumsal değerlere uygun değil

Saraç: Cinsiyet eşitliği toplumsal değerlere uygun değil
Tarih: 19.02.2019 - 09:48
Kategori: Gündem

Cinsiyet eşitliği akademiden çıkarılacak. YÖK Başkanı Yekta Saraç “Cinsiyet eşitliği toplumsal değerlere uygun değil” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), gericilerin baskısı üzerine Özgecan Aslan’ın katledilmesinin ardından yayımlanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi”nden geri adım attı.

Özgecan Aslan’ın katledilmesi üzerine 2016’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için üniversitelerin kadın rektörleri ile bir araya gelen YÖK Başkanı Yekta Saraç, “Yükseköğretim Kurumları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Tutum Belgesi” yayımlamıştı. Belge ile YÖK’ün tüm bileşenlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaletine duyarlı olarak hareket edileceği taahhüt edilmişti. Ancak YÖK, gerici medyanın baskısı üzerine skandal bir şekilde Tutum Belgesi’nden geri adım attı. YÖK, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kavramının farklı algılara yol açtığı gerekçesiyle genelgenin revize edilerek yeniden üniversitelere gönderileceğini duyurdu.

Skandal ifadeler

Gerici yayın organlarına konuşan Saraç, Tutum Belgesi’nin, Özgecan Aslan cinayetinin yaşandığı süreçte hazırlandığı ve 2015’te üniversitelere gönderildiğini belirterek “Bu belgenin esasında, yükseköğretim kurumlarında kadına yönelik şiddet ve tacize karşı neler yapılabileceği ve üniversite yerleşkelerinde güvenli bir ortamın nasıl hazırlanabileceğine ilişkin hususlar ile bu bağlamda zorunlu veya seçmeli bir dersin konulması hususu da yer almaktadır” dedi.

Saraç “2015 yılında hazırlanan bu tutum belgesinde kadına yönelik her türlü eşitsizlik ve adaletsizliği önlemeye yönelik yürütülen bu çalışmalar ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ kavramı adı altında dile getirilmiştir. Ancak gelinen süreçte bu kavrama, murat edilenin dışında farklı anlamlar yüklendiği ve bu yüklemelerin ‘toplumsal değerlerimiz ve kabullerimizle mütenasip olmadığı ve toplumca kabul görmediği’ hususunun göz önünde bulundurulması gereği ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Eşitlik yerine aile kavramı

Saraç, “Bugün itibarıyla tutum belgesinde ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ kavramı çıkarılarak güncelleme yapılmasına ilişkin çalışmalar son aşamasına gelmiş olup yakında üniversitelerimize duyurulacaktır. Kadın çalışmalarına yönelik derslerin müfredatını ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ değil ‘Adalet Temelli Kadın Çalışmaları’ anlayışı içerisinde belirlemeye ve verilmekte olan ders, konferans ve seminerlerde Türk toplumunun aile kavramı başta olmak üzere sahip olduğu üstün değerlerin öne çıkarılmasına özen göstermesi gerekmektedir” dedi.

Kaynak : Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları