loading
close
SON DAKİKALAR

Şarlo 125 Yaşında

Şarlo 125 Yaşında
Tarih: 16.04.2014 - 21:38
Kategori: Kültür & Sanat

Sinemanın en büyük yaratıcılarından Charlie Chaplin'in 125. doğum günü bugün

ŞARLO 125 YAŞINDA
20. yüzyılın en büyük yaratıcılarından İngiliz sinema yönetmeni, oyuncusu ve yazarı Charlie Chaplin (Şarlo) 125 yaşında. 

Asıl adı Charles Spencer Chaplin olan sanatçı 16 Nisan 1889 yılında Londra’da fakir semtlerden birinde doğmuş.
Sinemada yarattığı bol pantolonlu, melon şapkalı, büyük ayakkabılı, sürekli bastonunu çeviren ve sakar hareketleri ile gülünç mizansenler oluşturan "Şarlo" tiplemesi ile ölümsüzleşen oyuncu-yönetmen 25 Aralık 1977’de ölmüştü.

Sinemaya 1914 yılında Making A Living filmiyle ABD’de başladığına göre ilk filmini çekmesinin de 100. Yılındayız.
!914-18 yılları arasında 60 kadar kısa film çektikten sonra 1918’de The Dog’s Life filmi ile ilk uzun metrajını çekti. Dönemin girişimci yapımcıları olan Mary Pickford, Douglas Fairbanks ve D. W. Griffith ile kurdukları United Artists film şirketi ile unutulmaz filmler çekti. Altına Hücum, Şehir Işıkları, Büyük Diktatör, Asri Zamanlar, Sirk ve Sahne Işıkları gibi başyapıtlar bu dönemin ürünleridir.

Yarattığı 'modern palyaço' Şarlo ile dünya üzerinde filmlerinin gösterildiği her ülkede insanların hayranlığını toplamasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığını reddetmesi sebebiyle bu ülkede kendisine yönelik olarak başlatılan karalama kampanyası; kendisinden bir hayli genç olan kadınlarla yaptığı dört ayrı evlilik, bir dönem kendisine açılan babalık davası, The Immigrant filminde bir ABD memurunu tekmelediği sahne ve son olarak Altına Hücum filmindeki bazı sahnelerin komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olayların etkisiyle Chaplin'in ABD'ye girmesi yasaklandı. Bunun üzerine karısı ve çocuklarıyla birlikte hayatının sonuna kadar yaşayacağı İsviçre'ye yerleşen Chaplin, ancak 1972 yılında Oskar Özel Ödülü'nü almak için yıllar sonra ABD'ye geri döndü. 1973 yılında Şehir Işıkları (City Lights) filmiyle bir Oscar ödülü daha aldı.

Ölümünden 2 yıl önce 1975 yılında 86 yaşında iken İngiltereKraliçesi II. Elizabeth tarafından şövalye unvanına layık görüldü.
Sinemanın ve çağın en büyük yaratıcılarından olan bu büyük sanatçıyı 125. Yaşında sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları