loading
close
SON DAKİKALAR

Seçim Güvenliği için Ortak Çağrı; Barajsız, Demokratik ve Temiz bir seçim için birleşelim

Seçim Güvenliği için Ortak Çağrı; Barajsız, Demokratik ve Temiz bir seçim için birleşelim
Tarih: 05.05.2015 - 14:19
Kategori: Siyaset

Demokratik ve Güvenli Seçim Girişimi, Seçim Güvenliği için Ortak Çağrıda; 'Barajsız, Demokratik ve Temiz bir seçim için Duyarlılıklarımızı Birleştirelim!' dedi...

Demokratik ve Güvenli Seçim Girişimi, Seçim Güvenliği için Ortak Çağrıda; 'Barajsız, Demokratik ve Temiz bir seçim için Duyarlılıklarımızı Birleştirelim!' dedi...

Türkiye’nin siyasi gündemi çerçevesinde, 2015 yılında yapılacak Genel Seçimlere dair söyleyecek sözümüz var.

Biliyoruz ki;

Seçme ve seçilme hakkı, temel insan haklarındandır. Demokrasinin gereğidir, varlık şartıdır. Ancak, Türk seçim sisteminin benimsediği yüzde on baraj sınırlaması, Türkiye’nin taraf olduğu uluslarüstü kurumlarca kabul edilen demokratik seçim ilkesi ile bağdaşmamakta, seçme hakkının ihlâli niteliği taşımaktadır. Türkiye, Avrupa Konseyine üye ülkeler arasındaki en yüksek seçim barajını uygulayan tek ülke olarak resmi kayıtlarda anılmaktadır. Öte yandan, Türkiye, dünyadaki en yüksek seçim barajını uygulayan iki ülkeden biridir.

Yine biliyoruz ki;

Seçimler, gizli oy, açık sayım ilkesine göre, her türlü hile ve sahtecilikten arınmış olarak yapılmalıdır. Ancak son yıllarda yapılan seçimler ve sonuçları üzerinde ciddi kuşkular olduğu kanısı, toplumumuzun neredeyse her kesimince kabul edilmektedir. Yargıya intikal eden ve basına yansıyan olaylar da, bu kuşkuların haklılığını göstermektedir. Bu bağlamda; Seçmen listelerinin belirlenmesi, sandık başında oy kullanılması ve sandık tutanaklarının İlçe Seçim Kurullarındaki bilgisayarlar üzerinden elektronik seçim sistemine yüklenilmesi sırasındaki hata, hile ve sahtecilik yapıldığı düşüncesi ve algısı, seçmen iradesini gölgelemektedir.

Tüm bu gerçekler karşısında;

Demokratik bir seçim için, yüzde on seçim barajı uygulamasına son verilmelidir. Bunun hukuksal imkânlarının değerlendirilmesi ve yaşama geçirilmesi temel amacımız olmalıdır. Barajsız ve demokratik bir seçim sisteminin yasal dayanakları oluşturulmalıdır.

Ve temiz bir seçim için; seçimlerde sıkça görünen hata, hile ve sahteciliklerin önlenebilmesi doğrultusunda SEÇİMLERİN GÖZETİM VE DENETİMİ İÇİN yasal haklarımızın gereği olan demokratik girişimler gerçekleştirilmelidir.

Seçimler üzerindeki barajın varlığı sürdükçe ve seçim uygulamaları kapsamındaki hile ve sahteciliklere son verilmedikçe, 2015 Genel Seçimleri de şaibe altında kalmaktan kurtulamayacaktır. Seçilecek hükümet de elbette ki meşruiyet kazanamayacaktır.

Türkiyemiz, seçimler üzerindeki bu şaibeleri hak etmiyor. Bu tür uygulamalara son verilmesi, halkımızın tüm kesimlerinin, en haklı ve meşru isteğidir, beklentisidir.

Aşağıda imzası bulunan bizler, halkımızın tüm kesimlerinin bu isteği ve beklentisi doğrultusunda inanıyoruz ki;

Tüm Siyasi Partilerin, Sendikaların, Meslek Birliklerinin, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve kamu otoritelerinin, BARAJSIZ, TEMİZ, HATASIZ VE HİLESİZ, ADİL BİR SEÇİMİN GERÇEKLEŞEBİLMESİ için birlikte çalışması, bu amaç doğrultusunda güçlerini ve gönüllerini birleştirmeleri, ülkemize ve demokrasimize karşı yerine getirilmesi gereken yüce bir görevdir.

ŞİMDİ HEP BİRLİKTE YÜRÜMENİN TAM ZAMANIDIR.

Biz bilim ve sanat emekçileri, aydınlar, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, kısaca Türkiye Sevdalıları olarak;

Ülkemize, demokrasimize, halkımıza ve ahlaki değerlere bağlılığımızın gereği bu çağrıyı yapmayı, Cumhuriyetimizin, Demokrasimizin geleceği için, zorunlu ve yüce bir görev sayıyoruz.

Bu amaç uğrunda, üstümüze düşen tüm görevleri ve sorumlulukları özveriyle yerine getireceğimizi bugünden açıklıyor ve bu çalışmaların başlatılması yönündeki ilk adımı atıyoruz.

İnanıyoruz ki, siyasi partiler, meslek birlikleri ve tüm sivil toplum kuruluşları, en geniş halk kesimleri, demokrasinin temeli olan seçme ve seçilme hakkı konusunda ne denli duyarlı olduklarını göstereceklerdir. Kuşkusuz ki, halkımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ne kadar kararlı idiyse, bugün de, demokratik ve temiz bir seçim için çaba göstermekte o denli duyarlı ve kararlı olacaktır.

Demokratik ve Güvenli Seçim Girişimi

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları