loading
close
SON DAKİKALAR

Şehir hastanelerinin açılmasıyla kapatılacak 13 hastane en iyi 100 arasında

Şehir hastanelerinin açılmasıyla kapatılacak 13 hastane en iyi 100 arasında
Tarih: 08.06.2018 - 09:20
Kategori: Sağlık, Yaşam

Etlik ve Bilkent Şehir Hastaneleri’nin açılmasıyla kapatılacağı açıklanan 13 hastane Türkiye’nin “en iyi 100 hastanesi” listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı “Her Branşta İlk 100 Hastane” istatistikleri, kente uzaklığı ve yüksek maliyeti ile tepkileri çeken şehir hastaneleri ile ilgili bir başka gerçeği daha ortaya çıkardı. Ankara’da Etlik ve Bilkent Şehir Hastaneleri’nin açılmasıyla birlikte kapatılması planlanan 13 hastane birçok branşta Türkiye’nin “en iyi 100 hastane”si arasında yer alıyor.

Kapatılması planlanan Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi köklü hastaneler birçok branşta önemli fark yaratmış bulunuyor.

Birçok branşta en iyiler arasındalar

On üç hastanenin tümü, İç Hastalıkları, KBB, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Ortopedi ve Travmatoloji, Genel Cerrahi, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Nöroloji, Kardiyoloji, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Üroloji, Göğüs Hastalıkları, Beyin ve Sinir Cerrahi, Enfeksiyon Hastalıkları, Kalp ve Damar Cerrahisi, Hematoloji pek çok alanda sıralamada ilk yüzde yer alıyor.

Bilkent Şehir yakında açılıyor

Türk Tabibleri Birliği (TTB), sağlık örgütleri ve uzmanlar tarafından eleştirilen şehir hastaneleri iktidar tarafından büyük bir şovla birer birer açılırken, Bilkent Şehir Hastanesi’nin yakında faaliyete geçirileceği kaydedildi. Önümüzdeki günlerde ilk bölümünün açılacağı hastane kompleksi için yerli ve yabancı 8 banka 890 milyon avro proje finansman kredisi sağladı.

Kamu özel işbirliği modeli (KÖO) ile yap-kirala-devret mantığıyla yapılan Şehir Hastaneleri devletin arsa ve finansman desteği ile yapılırken, işletmesi özel şirketlere veriliyor. Şirkete yüzde 70’lere varan hasta garantisinin verildiği bu modelde hastaneler yüksek maaşlı CEO’lar tarafından yönetiliyor.

***

Hastaneler ve sıralamaları

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; Kapatılacak hastanelerden bazıları ile ilgili veriler şöyle: “Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 26 bin 422 ameliyat ile birinci, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ameliyat sıralamasında 21 bin 342 ameliyat ile yedinci, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2 milyon 258 bin 784 hasta ile muayene sıralamasında altıncı, ambulansla en fazla hasta götürülen hastaneler arasında 23 bin 910 hastayla beşinci, 18 bin 907 ameliyatla onsekizinci, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkolojide 68 bin 20 muayene ile ikinci, genel cerrahide 85 bin 178 muayene ile onuncu, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi yatan hasta oranı bakımından birinci, kardiyolojide 88 bin 439 muayene ile sekizinci, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi acil servis branşında 112 bin 148 muayene ile otuzikinci, Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi 54 bin 445 muayene ile otuzuncu, Ulucanlar Göz Hastanesi göz Hastalıkları branşında birinci, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Hastanesi kadın hastalıkları ve doğumda 302 bin 429 muayene ile birinci.”

ÜYE YORUMLARI

Osman

Bahsi edilen hastanelerin kadroları ve cihazlarını yeni yapılan şehir hastanelerine aktarabileceklerse ve kapatılacak hastanelerin binası ve tesisatı günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaksa büyük bir sorun görünmüyor. Ancak devletin cebinden yani bizim cebimizden çok büyük meblağlar çıkarılarak hastaneyi işleten firmalara hak ettiklerinden kat kat fazlası ücretler ödeniyorsa, şehir hastanelerinde görev yapan doktorlar sadece acil servise gelen hastalarla anca ilgileniyor ve servislerde yatan hastalarla ilgilemiyorsa yani bina büyük ama kadro yetersizse buna ilave olarak hastanenin adı "şehir hastanesi" olduğu için başka hastanelere hasta sevki yapılamıyorsa seçimden sonraki hükümete önerilerim şunlardır:
1) Madem ki devletin cebinden büyük meblağlar çıktı ve bu hastaneler yapıldı. Bu hastaneler kapatılmasın.
2) İşletme ile ilgili hasta garantisinden vazgeçilsin. İlgili firmalara inşaattan doğan yaklaşık maliyet miktarı verilsin. Hastaneleri işletecek firmalara da hak ettikleri kadar para verilsin.
3) Hastane kadroları üst seviyede sağlanana kadar bu hastaneler hastaların muayene edildikleri son mercii olmaktan çıkarılsın. Gerektiğinde daha küçük hastanelere de sevkler gerçekleştirilsin.
4) Bu hastanelerin bünyesindeki binaların sadece kadroları ile dört dörtlük hizmet verebilen kısımları hizmet vermeye devam etsin. diğer kısımlar da tasarrufa gidilsin. boş yere elektrik ve doğalgaz sarfiyatı yapılmasın.
5) Mevcut şehir hastanelerinde istenilen performans sağlanana kadar yeni şehir hastaneleri yapılmasın. ve yeni yapılacak şehir hastanelerini yapan ve/veya işleten firmalara hasta sayısı ile ilgili söz verilmesin.

08.06.2018, 10:29
Yorum Yap

Facebook Yorumları