loading
close
SON DAKİKALAR

Shakespeare'in bilinmeyen yüzü

Shakespeare'in bilinmeyen yüzü
Tarih: 22.05.2015 - 17:19
Kategori: Kültür & Sanat

Tarihçi-botanikçi Mark Griffiths, The Herball or Generall Historie of Plantes adlı kitapta Shakespeare’in hayattayken yapılmış tek portresinin yer aldığını iddia etti.

Tarihçi-botanikçi Mark Griffiths, The Herball or Generall Historie of Plantes adlı kitapta Shakespeare’in hayattayken yapılmış tek portresinin yer aldığını iddia etti.

William Shakespeare’in yaşadığı dönemde çizilmiş portresi, bir botanik kitabında ortaya çıktı. İddia Mark Griffiths’e ait. The Guardian'a konuşan bilimadamı, "Görünüşe bakılırsa, büyük yazarın hayattayken yapılan tek portresi bu. Kesinlikle sıradışı bir buluş; zira bugüne dek kimse William Shakespeare'in gerçekte nasıl göründüğünü bilmiyordu” yorumunu yaptı.

Griffiths, 1545-1612 tarihleri arasında yaşamış botanikçi John Gerard’ın 1598’de basılmış bin 484 sayfalık The Herball or Generall Historie of Plantes adlı kitabı üzerinde yaptığı araştırmada, William Rogers’ın çizdiği dekoratif çiçek ve bitki desenlerinin arasında, dört kişinin gravürüne rastladı. Bunlardan üçü, gravürcü Gerard, Hollandalı botanikçi Rembert Dodoens ve Kraliçe I. Elizabeth’in hazinedarı Lord Burghley idi. Monokrom gravür üzerinde defne çelengi takıp elinde çiçekler tutan dördüncü kişiyse Shakespeare’in Venüs ve Adonis şiiri ile Titus Andronicus oyununu gösteriyordu. Resim altında hiçbir imza yok ancak Griffiths kimin resmedildiğini tespit etmek için İngiltere'de Tudor hanedanı dönemine ait arma ve şifreleri incelediğini ve beş yıllık bir çalışma sonucunda iddiasının doğruluğuna kanaat getirdiğini savundu.

Araştırmanın ayrıntıları, İngiltere’de haftalık olarak yayımlanan Country Life dergisinin bu haftaki sayısında yer alacak. Derginin yayın yönetmeni Mark Hedges, Griffiths’in araştırmasını, “Yüzyılın edebiyat keşfi” olarak niteliyor “doğal” olarak. Londra’daki Rose Playhouse’da açıklama yapan Hedges, “İlk kez, yaşadığı dönemden ve portreyi yapan sanatçı tarafından ifade edilmiş yeni bir Shakespeare portresine sahibiz” dedi.

Geçer not alabilen iki imgesi var

Shakespeare orada burada resmini yaptırmak gibi bir düşkünlüğe kapılmadığından olsa gerek, ozanın bilinen yalnızca iki imgesi kaldı günümüze. Bunlardan biri, oyunlarının 1623'te yayımlanan ve "First Folio" diye bilinen ilk toplu basımının kapağında yer alan bir oymabaskı. Shakespeare'in ölümünden yedi yıl sonra yapılmış olan bu oymabaskıda Martin Droeshout imzası bulunuyor. Bilinen ikinci imge ise, Stratfordlı ozanın Holy Trinity Kilisesi'ndeki mezarının üstünde yer alan ve ölümünden hemen sonra yüzünden alınan bir masktan yapıldığı sanılan büst. Bugüne dek, Shakespeare'in betimi olduğu ileri sürülen yüzlerce resim çıkmışsa da, bilimadamları ve uzmanların kılı kırk yaran sınavlarından, yalnızca Droeshout'un oymabaskısı ile mezar büstü geçer not alabilmiştir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları