loading
close
SON DAKİKALAR

Sinan Meydan'dan 'Yüzyılın Kitabı'

Sinan Meydan'dan 'Yüzyılın Kitabı'
Tarih: 29.01.2018 - 17:35
Kategori: Kültür & Sanat

İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan Yüzyılın Kitabı'nda günümüzde meydana gelen siyasi gelişmelerin tarihsel kökenlerine inen Sinan Meydan, bugün olup bitenleri kavrayabilmek için dünü iyi anlamak gerektiğine dikkat çekiyor

Sinan Meydan'ın Yüzyılın Kitabı, Meşrutiyet'ten I. Dünya Savaşı'na, Kurtuluş Savaşı'ndanDemokrat Parti dönemine yüzyılın tarihini yazıyor; 1860'lardan 1960'lara uzanan zaman dilimine dair çarpıtmalara, yalanlara ve uydurmalara cevap veriyor.

II. Abdülhamit'in borsa oyunlarından; savaşmadan, masada kaybettiği topraklara dek bir "istibdat devri" perspektifi yaratan Sinan Meydan, I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında perde arkasında yaşananları, zorlukları, tartışmaları ve savaşı tüm gerçekliği ile aktarıyor. İsmet İnönü ve Lozan tartışmalarına da değinen yazar, Lozan'da elde edilen kazanımlara karşı nasıl bir kara propaganda yürütüldüğünü anlatıyor. Menderes döneminde Amerika Birleşik Devletleri ile imzalanan antlaşmaların içeriğini ele alırken, söz konusu antlaşmalar sonucunda Türkiye ekonomisinin ve tarımının nasıl zarar gördüğünü gözler önüne seriyor. Yüzyılın Kitabı, Amerikancılık politikasının Türkiye'ye verdiği zararları, tam bağımsızlık uğruna verilen mücadelelere dikkat çekiyor.

"Dine bakarken 'dincilik' yapmamak gerektiği gibi, düne bakarken de 'düncülük' yapmamak gerekir. Çünkü 'düncülük' veya 'ecdatperestlik' tarihi bilim olmaktan çıkarır, hamaset haline getirir" diyen Meydan, "düncülüğün" insanları geçmişle uyuşturmak anlamına geldiğini, tarih biliminin ise geçmişle uyuşturmak değil, geçmişle uyandırmak olduğunu vurguluyor.

Yüzyılın Kitabı, okuru, kurtarıcı ve kurucu hamleleriyle "Yüzyılın Lideri"ni, yani Atatürk'ü daha yakından tanımaya ve anlamaya davet ediyor.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları