loading
close
SON DAKİKALAR

Soma’da tazminat karmaşası

Soma’da tazminat karmaşası
Tarih: 31.01.2015 - 12:51
Kategori: Gündem

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Berber, Soma'da işten çıkarılan işçilerin tazminatlarının ne zaman ödeneceği konusunda açıklama yaptı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, Soma’da işten çıkarılan madencilerin tazminatlarının ödenmesi konusuyla ilgili gelecek 15 günde gelişme yaşanacağını bildirdi.

Recai Berber, maden faciasının yaşandığı Soma’da mağduriyetleri gidermek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

2 BİN 831 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI

Geçen süreçte, facianın yaşandığı madeni işleten şirketin, işi devam ettiremeyeceği gerekçesiyle iki ay önce 2 bin 831 kişinin işine son verdiğini hatırlatan Berber, bunlardan yaklaşık 800′ünün yeniden başka firmalarda işe başladığını, geriye kalanların bir kısmının da işsizlik yardımı aldığını anlattı.

Berber, sorumlu şirketin, mahkeme kararıyla hesap ve gelirlerine tedbir konulması gerekçesiyle kıdem tazminatlarını ödemediğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Hükümet olarak burada bir karar verilmesi gerekiyor. Özel sektöre ait işletmeden çıkarılan işçilerin kıdem tazminatlarının, ilk defa devlet tarafından ödenmesi gibi bir şeyle karşı karşıya kalacağız. Bunu ödediğimiz takdirde devletimizin de bu ödemeyi şirketten tekrar alabiliyor olması lazım. Yoksa kapanan başka şirketlerden kıdem tazminatını alamayan işçiler de kıdem tazminatını devletin ödemesi beklentisine girer.”

YASAL DÜZENLEME ŞART

Soma’da işten çıkarılan işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal düzenleme gerektiğine dikkati çeken Berber, şöyle devam etti:

“Bunun içinde TKİ, Enerji Bakanlığı taslak çalışması yaptı, meclisimizde grup başkanvekilleriyle görüşüldü. Şu anda görüşülmekte olan bir kanunda, bunun tekrar ele alınıp oraya konması lazım. Bizim komisyonumuzda ya da Aile ve Sosyal Politikalarla ilgili sosyal çalışma komisyonunda ya da madencilik komisyonunda, ele alınabilir. Bizim komisyona geldiği taktirde zaten bütün milletvekilleri anlaşıp bu işi çözeriz. Bu konuda, önümüzdeki 15 günde mutlaka gelişme olacaktır.”

KIDEM TAZMİNATIYLA İLGİLİ ÇALIŞMA

Recai Berber, Soma’daki işçilerin mağduriyetini örnek gösterip kıdem tazminatıyla ilgili çalışmanın önemini vurguladı.

“Kıdem tazminatı fonu” ile konunun işverenin inisiyatifine bırakılmayacağını dile getiren Berber, çalışmanın hayata geçirilmesiyle kıdem tazminatı kaynaklı problemlerin kökten çözüleceğini sözlerine ekledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları