loading
close
SON DAKİKALAR

Son 5 yılda 356 sporcu dopingli çıktı

Son 5 yılda 356 sporcu dopingli çıktı
Tarih: 19.01.2018 - 15:36
Kategori: Spor

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in doping alan sporcularla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, son 5 yıl içinde 356 sporcuda doping tespit edildiğini açıkladı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in doping alan sporcularla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, son 5 yıl içinde 356 sporcuda doping tespit edildiğini açıkladı. Bakan Osman Aşkın Bak, sporcuları dopingden uzak tutmak için çeşitli bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını da bildirdi. CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer son beş yılda 356 sporcunun dopingli çıkmasının dikkat çekici olduğunu belirterek branşlarında çok başarılı sporcular bu nedenle sporda yok olmasına karşın doping varlığı eğitim ve öğreti eksikliğinin etkisi de incelenmeli” dedi.

Bilgisiz ve bilinçsiz ilaç kullanımı yanında başarma hırsı birleşmesinin getirdiği bir sonuç gibi görülse de kontrolde ortaya çıkacağı bilinen bir desteğe gerek duymanın açıklanana bilir tek yanı ben sporda yasaklı olmak istiyorumdan başka ne olabilir ki “ diye konuştu.

MİLLİ ATLET ASLI ÇAKIR ÖRNEĞİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde Milli Atlet Aslı Çakır’ın Londra Olimpiyatları’nın ardından ikinci kez doping yapmaktan 8 yıl pistlerden men edildiğini, cezası 4 yıla indirildikten sonra geçen yıl Şubat ayında yeniden döndüğü pistlerde yine doping aldığı için bu kez ömür boyu men cezasından kaçamadığını hatırlattı. 

BİR SPORCU BİLEREK NASIL YANLIŞ YAPAR?

Milli atleti üç kez aynı hataya götüren sürecin düşündürücü olduğunu vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 5 yıl içinde kaç sporcunun doping cezası aldığını, sporcuların üç kez aynı hataya başvurmasını engelleyecek psikolog desteği, denetim ve takibin yapılıp yapılmadığını sorduğu önergesinde, “Bir sporcu bilerek böyle bir yola başvurabilir mi, eğitmeni ve Federasyon’un bu konuda sorumluluğu yok mu? Bu örnek üzerinden dopingden sporcuları uzak tutmak  ve yanlış yapmalarını engellemek için neler yapılmaktadır? Sporcuların dopinge neden olan ilaçları bilerek mi yoksa bilinçsizce kullanmaları söz konusu mudur?” şeklindeki sorulara da yanıt verilmesini istedi. 

EN ÇOK DOPİNG 2013 YILINDA ÇIKTI

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu tarafından gerçekleştirilen doping kontrollerinde, Dopingle Mücadele Kural İhlalinde bulunan ve bunun sonucu olarak da hakkında cezai işlem yapılan sporcu sayılarını açıkladı. Bakan Osman Aşkın Bak,  2012 yılında 24 (yirmi dört), 2013 yılında 177 (yüz yetmiş yedi), 2014 yılında 68 (altmış sekiz), 2015 yılında 41 (kırk bir), 2016 yılında 34 (otuz dört) sporcunun doping nedeniyle ceza aldığını belirterek, “2017 yılına ilişkin olarak ise; cezası kesinleşen vaka sayısı 12(on iki) iken, bunun dışında 34 (otuz dört) sporcu hakkında soruşturma başlatılmış ve süreçleri henüz sonlanmamıştır” dedi. Bakan Bak’ın verdiği bilgilere göre, son 5 yıl içinde doping nedeniyle ceza alan sporcu sayısı 356 olarak belirlendi. 

BİYOLOJİK SONUÇLAR SPORCUYA BİLDİRİLİYOR

Kural ihlali iddiasına ilişkin sporculara bildirim yapılmasını müteakiben sporculara savunma yapma hakkı sunulduğunu ve bu süreçte sporculara her türlü hak ve sorumluluklarına ilişkin detaylı bilgiler verildiğini anlatan Osman Aşkın Bak, ihlale ilişkin tüm detaylar ve biyolojik sonuçların da sporcuya aktarıldığını ifade etti. 

SPORCULARI DOPNİDEN UZAK TUTMAK İÇİN BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “ Her aşamada sporculardan gelen bilgi alma talepleri değerlendirilmekte, kurallar dahilindeki bilgilendirme yapılmakta ve tüm süreçlerde gerekli destek verilmektedir. İlgili soruşturma süreci sonunda, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu ile iş birliği yaparak farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına katkıda bulunan ve/veya somut destek veren sporcular da bulunmaktadır. Ayrıca, kural ihlalinde bulunan sporcular Doping Kontrol Havuzlarına dahil edilerek denetim ve takip altına alınmakta, hak ve sorumluluklarına ilişkin detaylı bilgilendirme belgeleri ve teknik konulara ilişkin kılavuzlar sporculara iletmektedir” dedi. 

SPORCULAR PERFORMANS ARTIRMAK İÇİN BU YÖNTEMİ KULLANIYOR

Sporcuların özellikle performans artırmaya yönelik olarak yasaklı madde ve/veya yöntem kullanımına yöneldiğini ya da kural ihlalinde bulunduğunu belirten Bakan Osman Aşkın Bak, “Bir yasaklı madde ya da yöntem kullanıldığının tespitinden sonra konu tüm boyutlarıyla Komisyonumuzun ilgili birimleri tarafından araştırılmaktadır. Karşılaşılan pek çok örnek göstermektedir ki yaygın olarak sporcular sportif başarı için yasaklı madde ve/veya yöntemlere yönelmektedir” diye konuştu.

ANTRENÖRLERİN BİLİNÇSİZ YAKLAŞIMI…

“Burada maalesef yeterli bilgi sahibi olmama, başkaca sporculardan etkilenme, destek personeli olarak tanımlanan antrenörlerin bilinçsiz yaklaşımları gibi farklı etkenler karşımıza çıkmaktadır” diyen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “Sporcunun kusurunun, ihmalinin ya da kastının bulunmaması gibi istisnai durumlarda bunu ispat yükü sporcuya aittir. Tüm bu süreçlerde sporculara gerekli hukuki ve tıbbi bilgilendirme yapılıp, hak ve yükümlülükleri hatırlatılmakta ve süreçlerin uluslararası kurallara ve Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı'na uygun şekilde yürütülmesine azami özen gösterilmektedir. İhlale ilişkin kimlerin sorumlu olduğu hakkında Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu ve ilgili ulusal spor federasyonları tarafından ayrı soruşturmalar yürütülmekte ve değerlendirilmekte; süreç her vaka için farklılık göstermektedir.   Soruşturmalar   neticesinde   sorumluluğu   bulunan antrenörlerin (eğitimciler) ve veya başkaca destek personelinin tespit edilmesi halinde bu kişiler hakkında gerekli disiplin süreçleri çalıştırılmaktadır. Ayrıca federasyonların da dopingle mücadele konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri ve üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri konusunda Dopingle Mücadele Komisyonu kendileriyle işbirliğini her safhada sürdürmekte ayrıca Bakanlığımız ile de gerekli durumlarda koordinasyon sağlanmaktadır” açıklamasında bulundu. 

SPORCULAR BİLİNÇSİZ OLARAK DA YASAKLI MADDE KULLANABİLİYOR

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı: “Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu ülkemizde temiz sporu desteklemek ve sporcuları dopingden uzak tutmak için çeşitli farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. Eğitim çalışmaları, Dopingle Mücadele Eğitim Seminerleri, Dopingle Mücadeleyi Kavrama Çevrimiçi Kursu, WADA Play True uygulaması, herkesin erişimine açık olan Sosyal Medya Hesapları ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu resmi internet sayfası aracılığıyla yapılmaktadır. Bu çalışmalarla; başta sporcular olmak üzere antrenör, doktor, ebeveyn, federasyon yetkilileri gibi çeşitli sporcu destek personellerine de ulaşılmaktadır. Bunlara ek olarak, e-posta ve telefon yoluyla tüm sporcu ve sporcu destek personeline talep edilmesi halinde bilgi desteği sağlanmaktadır.

Sporcuların yasaklı madde içeren ilaç kullanımları hem bilinçli şekilde hem de bilinçsizce olabilmektedir. Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu bu konuda yetkili birimleri tarafından sporculara, kullanılan veya kullanılacak her ilacın içerik bilgisine ilişkin e-posta ve telefon yoluyla bilgi vermekte ve pek çok sporcu ile sporcu destek personeli bu hizmetten hali hazırda fayda sağlamaktadır. Ayrıca bu konuda Sağlık Bakanlığının hali hazırda kullanımda olan "Sporcu Sağlığı" isimli cep telefonu uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulama sayesinde piyasada bulunan ilaçlara ilişkin içerik bilgisine ulaşılabilmekte ve bunlardan yasaklı madde içerenlerine ilişkin bilgi alınabilmektedir. Nitekim, sporcuların bilinçsiz olarak yasaklı madde içeren ilaç kullanımları söz konusuysa ve bu kullanım tıbbi uygulamalar kaynaklıysa; gereklilikleri karşılandığı takdirde bu tür kullanımlara yönelik Tedavi Amaçlı Kullanım İzni verilebilmektedir. Her ilaç sorgusu ve bilgilendirme sürecinde bilinçsiz kullanımı önlemek adına gerekli yönlendirmeler ve detaylı bilgi aktarımı yapılmaktadır. Bu süreç, doping kontrolleri sırasında doping kontrol personelleri tarafından da sporcularla paylaşılmaktadır."

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Verilen eğitimler yeterli olsaydı bu kadar dopingli sporcu çıkmazdı, üstelik bu sporcuların bazıları  derece alan sporcular. Burada eksik  ve ters olan  bir durum var. Saptanıp gereken önlemler alınmalıdır” dedi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları