loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye sınırında kayıp asker alarmı

Suriye sınırında kayıp asker alarmı
Tarih: 03.09.2015 - 18:14
Kategori: Gündem

Kilis'te, bir askerin şehit edildiği çatışmanın ardından kaybolan askerin bulunması için sınır hattında alarm durumuna geçildi.

Kilis'te, bir askerin şehit edildiği çatışmanın ardından kaybolan askerin bulunması için sınır hattında alarm durumuna geçildi. IŞİD bölgesindeki kaçakçıların yol açtığı olayın ardından kaçırıldığı tahmin edilen askerin kurtarılması için sınırın iki tarafında da çalışmalar sürdürülüyor.

Suriye sınırındaki Kilis'in Elbeyli İlçesi'nin karşısındaki Bab bölgesi, 1 yılı aşkın süre önce IŞİD denetimine geçti. Sınır hattındaki köylerin kontrolünü de elinde bulunduran IŞİD militanları, geçen 24 Temmuz günü sınırı geçmelerine engel olan askerler ile çatışmaya girdi ve Astsubay Mehmet Yalçın Nane'yi şehit etti. Bu olayın ardından TSK, Suriye'deki IŞİD hedeflerini tank, havan ve uçaklarla vurdu.

Bu gelişmelerin ardından bir süredir sessizliğin hakim olduğu, IŞİD ile muhalif grupların arasında çatışmaların yaşandığı sınır hattı, geçen salı akşamı yeniden hareketlendi.

Sınır hattındaki Ekinci Köyü'nün yakınındaki Şehit Mehmet Hudut Karakolu'nun bir kilometre batısındaki nöbet kulübesinde görevli olan ve güvenlik açısından oluşturulan siperlerde görev yapan 2 asker, geçen salı günü akşam saatlerinde Suriye tarafına motosikletler ile gelen ve Türkiye'ye geçmeye çalışan kaçakçı olduğu ileri sürülen birkaç kişilik grubu fark etti. Askerler bu gruptakilere sınırı geçmelerine engel oldu ve geri gitmeleri uyarısında bulundu. Ancak, gruptakiler Türkiye tarafına geçmek isteyince askerler havaya uyarı ateşi açtı. Uyarı ateşinin ardından Suriye tarafındaki Halfeki Köyü'nden sınır hattına doğru 20 kişilik grup daha geldi ve sayıları 25'i bulan bu kişiler askerlere ateş açtı. Açılan ateşte askerlerden Yusuf Beylem ağır yaralanırken, ayağından yaralandığı ileri sürülen ismi açıklanmayan asker ise bu kişiler tarafından Suriye tarafına götürüldü.

KAÇAKÇILAR IŞİD'E TESLİM ETTİ

Çatışmada ağır yaralanan ve silah sesleri üzerine bölgeye giden silah arkadaşları tarafından Kilis Devlet Hastanesi'ne götürülen Yusuf Beylem acil serviste yapılan müdahaleye karşın kurtarılamayarak şehit oldu. Şehit askerin cenazesi memleketi Şanlıurfa'ya gönderilirken, kayıp askerin bulunması için çalışma başlatıldı. Telsiz ve silahıyla birlikte kaybolan askerin bulunması için bölgede arama tarama çalışması başlatıldı ancak sonuç alınamadı. Bunun üzerine askerin çatışmaya giren kişiler tarafından Suriye tarafına götürüldüğü belirlendi ve götürülebileceği alanlara zırhlı araçlarla ateş açıldı. Bu sırada halen haber alınamayan askerin, kaçakçılar tarafından IŞİD militanlarına teslim edildi ve IŞİD'in karargahı konumundaki Elbeyli ilçesi karşısındaki bir alana götürüldüğü belirtildi. Yaşananların ardından sınırın kritik noktalarına konuşlandırılan tank ve obüsler, IŞİD militanlarının karargahı olarak bilinen bir doğalgaz tesisi ile bazı yerleşim alanlarını hedef alan atışlar yaptı.

MİT DEVREDE

Sınırda yaşanan olayın ardından kayıp askere ulaşılması için Suriye tarafında da MİT çalışma başlattı. MİT mensupları Suriye tarafındaki haber elemanları aracılığıyla iletişimin kesildiği askere ulaşmak ve Türkiye'ye getirilmesini sağlamak için yoğun çalışma içerisine girdi. MİT'in yürüttüğü çalışmalarda askerin tutulduğu alanın belirlendiği öne sürülürken, iadesi için görüşmeler yapıldığı olumlu sonuç alınamaması halinde ise Türkiye'ye getirilmesi için operasyon düzenlenebileceği kaydedildi.

TAKASTA KULLANILACAK İDDİASI

Öte yandan bazı yerel kaynaklar ise IŞİD ile işbirliği içerisinde kaçakçılık yapan kişilerin yaralı halde alarak Suriye'ye götürerek tesilm ettikleri askerin, IŞİD militanlarınca takasta kullanılmak istendiği öne sürüldü. İddialara göre, IŞİD militanları daha önce operasyonlarda veya sınırı geçerken güvenlik güçlerince yakalanan bazı IŞİD militanları ile askerin karşılıklı olarak takas edilmesini isteyecek. 

SINIRDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST DÜZEYDE

Askeri yetkililer, kayıp olan askerin IŞİD'in elinde olup olmadığı sorusuna olumlu ya da olumsuz yanıt vermezken, sınır hattında güvenlik önlemleri ise en üst seviyeye çıkarıldı. Sınır hattındaki askerlerin görev yaptığı kulübelerde benzer bir duruma karşı zırhlı araçlar ile önlem alındı. Nöbet değişimleri titizlikle yapılırken, askerlere de bulundukları bölgede açık hedef olmamaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Bu arada sınır hattındaki karakollardaki gözetleme kulübelerinden Suriye tarafındaki gelişmeler anlık olarak takip edilirken, bölgedeki kritik nokta ve hakim tepelere de takviye zırhlı araçlar konuşlandırıldı.

DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları