loading
close
SON DAKİKALAR

'Suriyeli kız çocukları mahkemelerde ikinci sınıf insan muamelesi görüyor'

'Suriyeli kız çocukları mahkemelerde ikinci sınıf insan muamelesi görüyor'
Tarih: 22.02.2019 - 13:38
Kategori: Gündem

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Suriyeli çocukların dramını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Meclis’te yaptığı konuşmada çocukların her türlü istismardan korunması gerektiğine dikkat çeken Altaca Kayışoğlu, Bursa’da 12 yaşında evlendirilen ve kısa sürede iki doğum yapan Suriyeli çocuğun Bursa Adliyesi’nde görülen davasın gündeme getirdi.

CHP Bursa Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Meclis’teki konuşmasında Bursa’da görülen Suriyeli kız çocuğunun davasını anlattı:

“Bursa'da bir mahkeme kararı. Karar şu: Suriyeli 12 yaşındaki kız evlendiriliyor 24 yaşındaki bir başka Suriyeliyle ve Türkiye'ye geliyorlar. Bu 12 yaşındaki kız doğum yapıyor Bursa'da, birinci doğumunu yapıyor, sonra ikinci doğumunu yapıyor, sonra tabii bu durum ihbar ediliyor Emniyete ve dava açılıyor. Dava neticesinde -tabii ki, çocukların aileleri de sanık olarak yargılanıyor- vasi atanması gerekiyor, mahkeme vasi atamıyor. ‘Efendim, çocuğun yaşıyla ilgili hataya düştük.’ deniyor, çocuğun yaşıyla ilgili bir araştırma yapılmıyor ve artık bu olaylar rutine bağlanmış bir şekilde, deniyor ki: ‘Bu işte bir hata var, Suriyeliler zaten çocuk yaşta evleniyorlar, bu onların gelenekleri, suç olduğunu bilmiyorlar.’ Ve hata olduğu için Türk Ceza Kanunu'ndaki hata hükümlerinden faydalanılarak ceza verilmesine yer olmadığına karar veriliyor, istinaf mahkemesi de aynı şekilde bir içtihat yaratıyor, bu içtihada dayanarak 12 yaşındaki, 13 yaşındaki Suriyeli çocuklara yönelik gerçekleştirilen istismarlar cezasız kalıyor.”

“Dünyadaki bütün çocuklar bizim çocuklarımız” diye konuşmasını sürdüren Altaca Kayışoğlu, “Hepsinin hakkını aynı şekilde savunmaya devam edeceğiz. Adaletin milliyeti olur mu? Çocuğun Suriyelisi, sucusu bucusu olur mu? Çocuk çocuktur” dedi. Karaman’daki çocuk istismarı davası üzerine kurulan komisyonun çalışmalarını tamamladığını ve dizi öneri sunduğunu ancak bunların hiçbirinin bugüne kadar dikkate alınmadığını dile getiren CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “ Geçen dönem bu Mecliste çocuk istismarlarını araştırmayla ilgili bir komisyon kuruldu. Aylarca çalıştık, 80 küsur önerisi olan bir rapor oluşturuldu ve daha burada bir çocuk komisyonu bile kuramadık bütün partiler bu konuda mutabık olduğu hâlde, bunu bile başaramıyoruz. Tam tersine, gördük ki ondan sonra çocuk yaştaki evliliklerle ilgili af getirilmeye çalışıldı. Evet, o dönemde buna ülkedeki bütün kadınlar, AK PARTİ cenahından da kadınlar isyan ettiler, karşı çıktılar, olması gereken de budur zaten ve geri çekildi ama uygulamada maalesef mahkemeler fiilen affı getirmiş durumdalar. Bunu kabul edemeyiz.

Meclisteki, gözaltı sırasında tacize uğrayan Merve ile ilgili tartışmalara atıfta bulunan Altaca Kayışoğlu Ak Parti Grup başkanvekili Özlem Zengin'in sözleri ile ilgili şöyle dedi; Biraz önceki tartışmada: Efendim mahkeme araştıracak kasıt mı var, taksir mi var. İstismarda taksir olmaz. Taksirle işlenebilen bir suç değildir taciz, tecavüz, istismar, tabii ki kasıtla işlenir. Hukukçu grup başkan vekili arkadaşımıza da bunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Meclis’te kanun yapmakla adalet tesis edilmiyor, çocuklara kıymayın efendiler, çocuklara kıymayın” diye konuştu.

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları