loading
close
SON DAKİKALAR

SYRİZA 'solladı' geliyor

SYRİZA 'solladı' geliyor
Tarih: 25.01.2015 - 15:09
Kategori: Dünya

Yunanistan’da bugün yapılacak tarihi seçimin galibinin Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Yunanistan’da bugün yapılacak tarihi seçimin galibinin Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yapılan anketlerde 5 puan önde görünen SYRİZA’nın yükselişinin en önemli nedenlerinden biri 40 yaşındaki lideri Aleksis Çipras’ın kemer sıkma politikasını sonlandıracak ve sosyal hakları artıracak ekonomi politikası olarak gösteriliyor.

Yunanistan Avrupa’da domino etkisi yaratabilecek yakın tarihinin en kritik seçimi için bugün sandık başına gidiyor. Avrupa’da ilk kez radikal sol hükümet yolda ve Yunanistan’daki oligarkları da AB’deki finansın çıkarları merkezli yerleşik neoliberal yapıyı da sarsmaya hazır. Ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon’un (SYRİZA) birinci parti çıkacağına kesin gözüyle bakılırken tek başına iktidar olmak için parlamentoda yeterli çoğunluğu sağlayamayacağı tahmin ediliyor. Anketlerde yüzde 8-15 bandında seyreden kararsızların oylarının hangi partiye gideceği kritik rol oynayacak.

Sokakta muhalefetten iktidara

Anketler SYRİZA için en fazla yüzde 36 oy, Başbakan Antonis Samaras’ın merkez sağcı partisi Yeni Demokrasi için de 3-5 puan azını öngörüyor.

Tek başına iktidar için yüzde 38 oy gerekirken 300 milletvekiliğinden sadece 151’ini alarak çoğunluğu sağlamak sağlam ve istikrarlı bir hükümet için yeterli olmayabilir.

Gözler SYRİZA lideri Aleksis Çipras’ın, hükümet kurmak için meclise üçüncü sırada girecek bir partiyle işbirliğine gidip gitmeyeceğine çevrili. Üçüncülük için yarışan partiler arasında AB yanlısı merkez görüşlü Potami (Nehir) partisi koalisyon ortaklığı için öne çıkıyor. Seçimlere katılan 18 siyasi partiden 7-8’inin yüzde 3’lük barajı aşarak, meclise girebileceği tahmin ediliyor. Seçim sistemi, birinci gelen partiye ayrıca 50 sandalye prim veriyor.

Seçimin asıl meselesi, 2010’da iflas bayrağını çeken Yunanistan’a AB-Avrupa Merkez Bankası-IMF’nin kurtarma paketiyle dayatılan çok sıkı tasarruf önlemleri. Kemer sıkma yüzünden devlet hizmet veremez, halk can çekişir hale gelmişken bunun yıkıcı etkileri SYRİZA’ya desteğe tavan yaptırdı ve bugünkü seçime damgasını vurdu. Gerekirse Avro Bölgesi’nden çıkma tehdidinden vazgeçen ama 318 milyar Avro’luk borçların yeniden yapılandırılmasını isteyen Çipras, cuma günkü Atina mitinginde, Almanya’nın 2. Dünya Savaşı sonrasındaki kredilerle, Hitler dönemi ve öncesinden kalan borçların affının da görüşüldüğü 1953 Londra Borç Konferansı’na atıfta bulundu.

Yunanistan’ın borçlarının yarısının silinmesi vaadini tekrarlayan Çipras, Yunanistan’ın alacaklılarıyla “her iki tarafın kabul edebileceği” bir çözüm üzerinde uzlaşmasını umduğunu belirtti. 20 Ocak’ta Financial Times gazetesinde yayımlanan yazısında da, Londra Borç Anlaşması’ndan söz etmiş, ancak SYRİZA hükümetinin Avro Bölgesi üyesi olarak Yunanistan’ın uyması gereken kurallara saygı göstereceğini ve bütçe dengesini sağlayacağını söylemişti.

Samaras ise son konuşmasında SYRİZA politikalarının ülkeyi Avro’dan çıkmak zorunda bırakabileceği uyarısını tekrarladı ve bunun “drahmi lobisine hizmet edeceğini” savundu. Taraftarlarına ülkeyi ayakları üzerinde tutabilmek için “gece-gündüz çalıştığını”, ilk kez ülke ekonomisinin canlanma işaretleri verdiğini söyleyen Samaras, SYRİ-ZA seçilirse, Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası’nın piyasaya büyük oranda para sürme programından faydalanamayabileceğini de belirtti.

Karşıtları, SYRİZA’nın politikalarının istese de istemese de Yunanistan’ın Avro’dan çıkması anlamına geleceğini savunuyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’a son çağrısında “Zorluklara karşın Yunanistan’ın hikâyemizin bir parçası olarak kalmasını istiyorum” dedi.

Ayşe Ferliel Barounos/Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları