loading
close
SON DAKİKALAR

Tarım Bakanlığı maden şirketlerinin kıskacında

Tarım Bakanlığı maden şirketlerinin kıskacında
Tarih: 04.06.2017 - 10:47
Kategori: Ekonomi

Zeytinliklerin yok olmasının önü açan yasa tasarısına tepkiler büyüyor. CHP vekiller, Tarım Bakanı Çelik'in maden şirketlerine teslim olduğu görüşünde.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, AKP’nin gündeme getirdiği zeytinlikleri endüstri alanlarına açan yasanın arkasında maden lobisinin özellikle de siyanürle altın arayan maden lobisinin bulunduğunu, bu lobinin Tarım Bakanı Faruk Çelik’i teslim aldığını söyledi.

Maden lobilerinin zeytin alanları ile yakından ilgilenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Perşembe günü TBMM’deki basın toplantısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıklamalar yaptığını hatırlatan Akaydın şu açıklamalarda bulundu. 

ZEYTİNLİK YASASI TARUMAR EDİLECEK

Olayın özü ne? Olayın özü zeytinliklerin yok edilmesidir. Açık net. Çünkü bu kanun tasarısı içindeki 4. madde en önemli maddedir. O madde, 1939’dan beri yürürlükte olan Zeytincilik Yasasını tarumar eden bir madde. Öyle kibar başlıyor ki, ama sonunda ‘Ancak, şu koşullarda Tarım Bakanı’nın onayıyla, şöyle bir Zeytin Kurulu’nun kararıyla kamu yararı kararı alınarak endüstri alanında zeytinlikler yatırıma açılabilir’ diyor. Bu zaten zeytinlikleri bitirir. Çünkü Türkiye’de ‘kamu yararı’ kararının nasıl alındığını en iyi bilenlerden biriyim. Belediye Başkanlığı yaptım. Yani, iktidarın emrinden o komisyondaki adamlar çıkamazlar.

MADEN ŞİRKETLERİ DEVREDE

Fakat yeni bir söylem ortaya çıktı. Ben bilim adamı olduğum için konuşmak istemiyorum ama jeoloji mühendisi bir arkadaşla bu konuyu konuştum. Zeytinlik alanlar kireç ve alkalen vasıfta olan alanlar. Özetle bu yerler altın madenciliği için çok cazip yerler. Altın madenciliği biliyorsunuz Türkiye’nin yüzkarasıdır. Çünkü siyanürle yapılır. Arkasında büyük bir ekolojik faciaya da yol açar. Anladığım duyumlara göre madencilik lobisinin ve özellikle altın madenciliğinin lobisinin Tarım bakanı Faruk Çelik’i teslim aldığı söyleniyor. İddia bu? İspat edemem. Faruk Çelik’in zeytinliklerle ilgili düzenlemenin konuşulduğu Sanayi Komisyon çalışmalarına hiç katılmadığı halde, iki üç gün önce buna ilişkin konuşmaları yaptığım gün,‘bu yerlerin madenciliğe elverişli olduğunu, dolayısıyla bir yerlerin madenciliğin hizmetine verileceğine’ ilişkin bir konuşma yaptı. Hatları birbirine bağladığınız zaman bunlar çok çarpıcı şeyler.

Peki tarım konusunda uzman CHP'li diğer vekiller söz konusu zeytinlik tasarısıyla ilgili ne demişti?

CHP Edirne Milletvekili ve Tarımdan Sorumlu Başdanışman Okan Gaytancıoğlu zeytinlik alanlarla ilgili yasa tasarısına dair şu açıklamalarda bulundu: "170 milyon civarında zeytin ağacımız var. Zeytinliklerle ilgili bir yasak çıkmış 1939'da. Türkiye'yi kuranlar bunu düşünmüşler. Büyük villalar, 5 yıldızlar dikmeyin yakınına, diye. AKP Türkiye’nin tüm varlıklarını satınca alan bulamıyor. Şimdi de zeytinliklere göz diktiler. 6 defa yasa getirdiler bu getirilen 7’ncisi. Üretim ve reform paketi dediler. Paketin sadece sanayiyi ilgilendirmesi gerekir. Araştırma görevlisinin daimi ya da geçici olması da bunun içinde var. Tarım komisyonu üyesiyim. Sanayi komisyonuna gittim. ‘Üretim reformu deyince zeytinlik dikeceksiniz zannettim. Bir zeytinyağı markamızla dünyaya açılmak varken, zeytinlikleri maden, rant alanlarına dönüştürmeyi düşünüyorsunuz’ dedim. Komisyonda 2. ve 3. maddeyi geri çektirmişler. 4. maddede çekincemiz var."

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da söz konusu yasa tasarısı ile ilgili olarak "Bu yasa tasarısı yasallaştığında, başta madencilik olmak üzere pek çok sanayi tesisinin zeytin ve zeytinyağı üretiminin yapıldığı yere 3 kilometre yakınlarına kurulamama kararının kalkmasıyla, bu alanların kimyevi tesislerle dolmasıyla, zeytin veriminin yok olma durumuna geleceği ve para kazanamayan üreticinin de zeytinlikleri yok pahasına elden çıkaracağı ve istimlaklarla beraber, Türkiye, tarımda pek çok sektörde olduğu gibi zeytin ve zeytinyağında da dışa bağımlı hale gelecektir. Oysa zeytin ağacının M.Ö. 8’inci yüzyılda yaşadığı söylenilen Homeros’un kulağına fısıldadığı ‘Siz gelmeden önce de buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım’ sözü gibi, zeytin ağacı yüzyıllarca varlığını sürdürmektedir. Fakat hiçbir maden yüzyıllar boyu ayakta kalamaz. Maden ocaklarının varoluş ömrü en fazla 50 yıldır. Hükümet yetkililerine buradan tekrar çağrı yapıyorum. Ne olur bu tür yanlış düzenlemelerle Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üreticilerini yok edip, ülkeyi pek çok tarım ürünlerinde olduğu gibi dışa bağımlı hale getirmeyin. Bizler bu tür yanlış düzenlemeler meclis önüne geldiğinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üretici lehine her türlü desteği vereceğiz. Türkiye’de bulunan tüm zeytin üreticilerini bu tür düzenlemeler gündeme geldiğinde tek yürek olmaya davet ediyorum” dedi."

Vişne Haber Ajansı


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları