loading
close
SON DAKİKALAR

Torunlar davasında bilirkişi raporuna göre çalışanlar kusurlu!

Torunlar davasında bilirkişi raporuna göre çalışanlar kusurlu!
Tarih: 27.10.2016 - 18:34
Kategori: Gündem

Torunlar Center’da meydana gelen ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin davanın duruşması görüldü.

Torunlar Center’da meydana gelen ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin davanın duruşması görüldü.

İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torunlar Center’da meydana gelen ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin davanın duruşması bugün 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. İş cinayetinde yaşamını yitiren bir işçinin kardeşinin mahkeme salonundan atıldığı davada, aileler adalet talebini dile getirdi. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporu ise patronları değil firma çalışanlarını tali kusurlu gösterdi.

‘BRAVO SİZE’

Duruşma sırasında Mustafa Genç'in avukatı Yıldız İmrek, “Sanık Murat Aytemur'un adli kontrol şartı bulunmasına rağmen yurt dışında çalıştığı duyumu aldık” dedi. Bunun üzerine sanık avukatlarından Hasan Girit'in, “Sınırdan mı çıkmışlar” diyerek el işareti yapmasına iş cinayetinde yaşamı yitiren İsmail Sarıtaş’ın kardeşi Ferit Sarıtaş tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Sarıtaş'a bağırarak mahkeme salonu dışına çıkarttı. Sarıtaş ise “Bravo. Siz şimdi adaleti de sağlarsınız” diyerek mahkeme başkanına tepkisini dile getirdi. İşçi ailelerinin avukatları da mahkeme başkanının tutumuna tepki gösterdi. Yıldız İmrek mahkeme başkanına “Önce ihtar etmeniz gerekirdi. Ancak siz yalnızca bağırdınız. Bu şiddet dilidir. Siz tek tarafı uyardınız. Bu yargılamanın adil olmasına gölge düşürüyor” dedi. Ferit Sarıtaş'ın avukatı Gülsüm Karaca da “Bu insanların zaten canını yanmış. Bir de sanık avukatlarının böyle davranması bu insanların canını yakmaya devam ediyor” diyerek Ferit Sarıtaş'ın içeri alınmasını istedi. Ancak mahkeme başkanı avukatların talebini reddetti.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE ÇALIŞANLAR KUSURLU

Bilirkişi raporunun da geldiği duruşmada avukatlar raporun incelenmesi ve beyan edilmesi için süre istedi. Bunun üzerine mahkeme duruşmayı erteledi. Bir sonraki duruşmanın 27 Aralık 2016 saat 09.40'da yapılmasına karar verdi.

Bilirkişi raporunda, asansörlerde iş cinayetinden önce de birçok kez arızaların yaşandığı, bu süreçte Torunlar GYO çalışanları ile asansör firması Geda Majör çalışanları arasında arızalar ve bunların giderilmesi konusunda elektronik posta yazışmalarının bulunduğu, ancak asansörlerin kontrol ediliğini gösteren formların olmadığının tespit edildiği belirtildi.

Raporda, iş cinayetinin meydana gelmesinde etkili olan hususlar şu şekilde sıralandı: “2 adet limit Swichleri ile durdurma sensörünün devre dışı bırakılmış olması. Çimento, toz vs. dökülmesine karşı koruyucu olarak Plywood Platformun mastın bitim noktasından itibaren 1 metre gibi çok yakın mesafede olması. Standartlarda belirtilen 2 metrelik mesafenin sağlanmaması. Asansörlerin kontrol edildiğini gösteren günlük, haftalık, aylık kontrol formlarının mevcut olmaması. Asansör operatörünün eğitimsiz ve deneyimsiz olmasıdır.”

Raporda, “Kazaya neden olan insan ve yük asansörünün bakım ve tamir işlerinin zamanında ve uygun yapılmamasından Geda Majör firması sorumlu olup, bu kapsamda firma çalışanları Önder Türksoy, Ümit Savul, Turgay Dalkıç, Adem Akyıldız’ın tali kusurlu oldukları... Asansör arızası yaşanmasına rağmen asansörlerin çalışmasını durdurmayan ve işin devam etmesine müsaade eden Torunlar GYO çalışanları Murat Aytimur, Bünyamin Keskin, Emre Öz ile İş Sağlığı ve Güvenliği firması olan NCA firması çalışanları Ahmet Said Demir, Mert Çanakçı’nın tali kusurlu oldukları sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır” denildi. Bilirkişi raporu diğer sanıkların ise kusursuz olduklarını iddia etti. Firma patronlarına dokunmayan bilirkişi raporu sadece çalışanları tali kusurlu buldu. 

Evrensel


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları