loading
close
SON DAKİKALAR

'Trump, Gülen'in iadesiyle ilgili talimat verdi' iddiası

'Trump, Gülen'in iadesiyle ilgili talimat verdi' iddiası
Tarih: 16.11.2018 - 10:06
Kategori: Dünya

ABD yönetiminin, 'Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayından sonra Türkiye'yi yatıştırmak' için Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin yasal yolları araştırdığı iddia edildi.

Amerikan NBC News kanalının haberine göre, Donald Trump yönetimi,  Kaşıkçı cinayetinin ardından Türkiye ile ilişkileri üzerine nasıl bir adım  atabileceğini araştırıyor.

Carol E. Lee, Julia Ainsley ve Courtney Kube imzalı habere göre,  Kaşıkçı cinayetinin ardından Türkiye'yi yatıştırmak için nasıl bir yol  izleyeceğini değerlendiren Beyaz Saray, Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma  Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığına "Gülen'in yasal olarak iadesi" konusunu  çalışmaları için talimat verdi.

Amerikalı 2 yetkili ile konuyla ilgili bilgi sahibi 2 isme  dayandırılan bu iddiaya göre, Trump yönetimi, Adalet Bakanlığı ile FBI'dan  "Türkiye'nin iade dosyasını yeniden açması", İç Güvenlik Bakanlığından da  "Gülen'in yasal statüsü" konusunda bilgi istedi.

Haberde, Beyaz Saray'ın özellikle Gülen'in ABD'deki yasal statüsünü  öğrenmek istediği belirtildi, ismi açıklanmayan 2 kaynağa dayandırılarak  "Gülen'in ABD'de kalıcı oturma izni sağlayan Yeşil Kart (Green Card) sahibi  olduğu" ifade edildi.

Haberde ayrıca, konuyla ilgili talimatı duyan ABD'li yetkililerin, "talebin ciddi olduğunu anladıklarında öfkelendikleri" ileri sürüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert gazetecilere yaptığı açıklamada NBC'in haberini yalanladı.

Nauert, Türk hükümetinin Gülen'in iadesi için ABD'ye defalarca talepte bulunduğunu söyledi ve Türk hükümetinin sağladığı belgelerin Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirildiğini ifade etti.

Kaşıkçı cinayeti ile Fethullah Gülen'in durumunun birbirleriyle bağlantılı meseleler olmadığını belirten Nauert bu konuda Beyaz Saray'la da görüştüğünü, Beyaz Saray'ın bu konuda Türklerle herhangi bir görüşme yapmadığını söyledi.

Kaynak : BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları