loading
close
SON DAKİKALAR

Trump'tan Ruhani'ye tehdit: Bir daha asla ABD'yi tehdit etme yoksa...

Trump'tan Ruhani'ye tehdit: Bir daha asla ABD'yi tehdit etme yoksa...
Tarih: 23.07.2018 - 08:40
Kategori: Dünya

ABD Başkanı Donald Trump ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasındaki gerilim yükseliyor... Önceki gün Ruhani'nin Tahran'da bulunan büyükelçi ve temsilcilerle yaptığı görüşmede, "İran'la barış, barışların anası; savaş, savaşların anası" sözüne Trump ve dışişleri bakanı Pompeo sert yanıt verdi. ...

ABD Başkanı Trump ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani arasındaki restleşme devam ediyor… Ruhani’nin, başkent Tahran’da ülkesinin büyükelçileri ve misyon temsilcilerine hitap ettiği konuşmada Trump yönetiminin İran’ın petrol ihracatını engelleme çabalarını eleştirirken kullandığı “İran’la barış, barışların anası; savaş, savaşların anasıdır” sözüne Trump’tan yanıt geldi.
 
Sözcü'nün aktardığına göre  “İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye” başlığı ile sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Trump, “Bir daha asla ABD’yi tehdit etme yoksa tarihte çok az kişinin gördüğü sonuçlara katlanırsın. Artık şiddet ve ölüme dair kaçık ifadelerinizi sineye çekecek bir ülke değiliz. Dikkat et” ifadesini kullandı.
 
Ruhani İran halkının, ülke güvenliği ve çıkarları aleyhine kışkırtmalara boyun eğmeyeceğini dile getirmiş ve Trump’ı “yalancı bir zorba” olarak nitelendirmişti. İran’ın stratejik derinliğinin doğudan Hint alt kıtası, batıdan Akdeniz, güneyde Kızıldeniz’e ve kuzeyde Kafkasya’ya uzandığını söyleyen Ruhani, “Siyasetten biraz anlayan kişi, İran’ın petrol ihracatını engelleyeceğiz demez. Birçok boğaz var. Hürmüz Boğazı bunlardan sadece biridir. İran’la barış, barışların anası; savaş, savaşların anasıdır” değerlendirmesinde bulunmuştu.

POMPEO: TRUMP SİZİNLE AYNI RÜYAYI GÖRÜYOR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın üst düzey yetkililerinin karıştığı yolsuzluklara işaret ederek “Liderler arasındaki yolsuzluk ve zenginlik seviyesi, İran’ın bir hükümetten çok mafyaya benzer birşey
tarafından yönetildiğini gösteriyor” dedi.

Bakan Pompeo, California eyaletindeki Ronald Reagan Kütüphanesi ve Halkla İlişkiler Merkezi’nde “İranlıların sesine destek” başlıklı bir panelde ABD’de yaşayan İranlılara hitap etti. İran’da rejim karşıtı gösterileri desteklediğini ifade eden Pompeo, “Trump yönetimi İran halkı için sizinle aynı rüyayı görüyor. Bizim çabalarımız, tanrının yardımı ile o günler gelecek” şeklinde konuştu.

İran’ın üst düzey yetkililerini yolsuzluk yapmakla suçlayan Pompeo, İran Yargı Erki Başkanı Sadık Laricani’nin, İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney sayesinde kamu ihalelerinde yolsuzluk yaparak elde ettiği sermayenin en az 300 milyon dolar değerinde olduğunu iddia etti. Pompeo, “Çoğu kişi bilmez ama Ayetullah Hamaney’in, Setad adı altında kendi şahsına ait 95 milyar doları bulan kayıtdışı yatırım fonu var. Bu varlık vergilendirilmiyor” dedi.  İran’daki birçok yetkilinin bu yolsuzluklara karıştığını öne süren Pompeo, “Liderler arasındaki yolsuzluk ve zenginlik seviyesi, İran’ın bir hükümetten çok mafyaya benzer birşey tarafından yönetildiğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları