loading
close
SON DAKİKALAR

Türk-Rus ilişkileri üzerinde olumsuz etkilere dikkat!

Türk-Rus ilişkileri üzerinde olumsuz etkilere dikkat!
Tarih: 25.11.2015 - 14:07
Kategori: Gündem

Onur Öymen; Rus makamları ise uçağın Türk hava sahasına hiç girmediğini iddia etmişler ve Suriye hava sahasındayken düşürüldüğünü iddia etmişlerdir...

Türk hava sahasını ihlal ettiği için uçaklarımız tarafından düşürülen Rus savaş uçağı ile ilgili olarak BBC’ye ve bazı Türk kanallarına verdiğim mülakatlarda dile getirdiğim görüşler özetle şöyle:

- Bu çok ciddi bir olaydır ve önemli sonuçlar vermesi beklenebilir. Türk yetkili makamları uçağın Türk sınırını geçtikten sonra 10 defa uyarılmasına rağmen rotasından ayrılmadığını ve bu nedenle düşürüldüğünü açıklamışlardır. Rus makamları ise uçağın Türk hava sahasına hiç girmediğini iddia etmişler ve Suriye hava sahasındayken düşürüldüğünü iddia etmişlerdir. 

- Bu durumun daha da vahim sonuçlar doğurmaması için iki tarafın uzmanlarının bir araya gelerek ellerindeki teknik bilgileri karşılaştırmaları ve olayın oluş biçimi hakkında ortak bir kanaate varmaları önem taşımaktadır. Bu yapılmadan verilecek siyasi beyanlar Türk-Rus ilişkileri üzerinde olumsuz etkiler yapabilecektir.

- Bu olay Ekim başından beri meydana gelen benzeri olayların üçüncüsüdür. 5 Ekimde bir Rus uçağı hava sahamıza girmiş, Türk uçaklarının uyarısı üzerine geri dönmüştür. Ruslar bu olayı bir navigasyon hatası olarak izah etmişlerdir. 16 Ekimde Türk jetleri hava sahamızı ihlal eden bir insansız hava aracını düşürmüşlerdir. Hiçbir ülke bu hava aracına sahip çıkmamıştır.

- Aslında uluslararası uygulamada her ihlal olayında ihlali yapan uçağın düşürülmesi yoluna gidilmemektedir. Ancak, o bölgede 2012 yılında bir Türk savaş uçağı Suriye tarafından düşürülmüştür. Bu nedenle, Türkiye Suriye sınırı civarındaki hava sahası ihlalleri konusunda duyarlıdır. 

- Amerika ile Rusya bu bölgedeki savaş uçakları arasında bir çatışma veya kaza olmasının önlenmesi için koordinasyon sağlamayı kararlaştırmışlardır. Benzeri bir koordinasyonun Türkiye ile Rusya arasında da gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

- Şimdi ilgili bütün tarafların ihtiyatlı ve ölçülü bir tavır sergilemeleri ve bu olayın iki ülke arasındaki ortak menfaatleri olumsuz yönde etkilemesinin önlenmesi için gayret sarf etmeleri uygun olur. Konunun BM ve NATO’da ele alınması halinde de Türkiye’nin dikkatli bir tutum sergilemesi bir taraftan haklarını ve çıkarlarını korurken, bir taraftan da bu ihtilafın daha büyük boyutlar kazanmasına fırsat vermemesi bence isabetli bir yaklaşım olacaktır.

Onur Öymen

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları